Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd pakt podiumplaats in Rio de Janeiro

Team Delta Lloyd op het podiumOp zaterdag 4 april 2009 stond Team Delta Lloyd (NED) voor het eerst op het podium tijdens de Volvo Ocean Race 2008-09. De Nederlandse VO70 eindigde op de derde plek in de In-Port Race in Rio de Janeiro. Roberto Bermúdez de Castro (ESP) en zijn bemanning lieten vernieuwde krachten en gretigheid zien, nadat ze noodgedwongen de laatste twee etappes misten. Het was de bezielde inzet van de hele campagne, die de sterke comeback van Team Delta Lloyd mogelijk maakte.

Na twee uur uitstel kwam de zeebries op en kon er één wedstrijd worden gevaren. Telefonica Blue van schipper Bouwe Bekking (NED) pakte de zege. "Het was een fantastische dag. André Fonseca en Marcelo Ferreira waren tactisch erg sterk", aldus een opgetogen Bermúdez de Castro, een paar minuten voor de prijsuitreiking. Hij prees het teamwork van zijn zeilers en de mensen op de wal: "Dit is een stap vooruit, maar zeker nog niet het eindstation. Hoewel dit resultaat wel erg belangrijk is voor ons allemaal. Iedereen heeft hard gewerkt. Tom Touber heeft juist besloten om de boot naar Rio de verschepen en gedegen te laten repareren. Killian Bushe (IRL) en zijn mannen hebben vakmanschap geleverd, net als technisch manager Mike Danks (NZL) en zijn walploeg, logistiek en marketing. North Sails Nieuw-Zeeland leverde snelle zeilen, dus ja ik ben blij."

André Fonseca (BRA)

Team Delta Lloyd in duel met E3 en E4Team Delta Lloyd in duel met E3 en E4"Dit is echt een teamoverwinning", reageerde Fonseca na afloop op de steiger. "We hebben wat moeilijke etappes achter ons, maar we zijn sterker geworden. Nu weten we dat we ons met de vloot kunnen meten. Chuny - schipper - startte goed en we probeerden om buiten gevechten te blijven. Daardoor konden we onze eigen race varen." Hij glimlachte en keek naar het Christusbeeld op de Corcovado berg: "We hebben de grote man daarboven om hulp gevraagd. Wij zeilden vandaag absoluut beter dan de anderen, maar we moeten nog wat beter worden in het op snelheid houden van de boot. Als dat lukt, zouden we wel eens een wedstrijd kunnen winnen.

Ed van Lierde (NED)

Voor de Nederlandse navigator Wouter Verbraak was het zijn eerste optreden met Team Delta Lloyd. Landgenoot Ed van Lierde keerde na een afwezigheid van twee maanden terug. Hij genoot zichtbaar van het succes: "We zijn in september begonnen en door diepe dalen gegaan. We hebben veel tegenslagen gehad, dus dan geeft dit echt heel veel voldoening. Eindelijk glorie."

In-Port Race in het kort

TDL met op de achtergrond het Christusbeeld op de Corcovado bergTDL met op de achtergrond het Christusbeeld op de Corcovado bergBermúdez de Castro vertrok bij het startschip boven Ericsson 4, die net wat sneller weg was. "We konden gelukkig onze koers houden. Bovendien lagen we aan de favoriete kant van de vloot, waar André ons wilde positioneren, zei nieuwkomer Ben Costello (AUS). Delta Lloyd hees als zesde de spinnaker en zette ver door naar de rechterkant van de baan. Telefonica Blue ging als vierde rond en deed hetzelfde. De rest van de VO70's koos voor links. De Spaanse 70-voeter van schipper Bouwe Bekking (NED) pakte voor-de-wind drie boten terug en ging in de gate aan de leiding. Delta Lloyd volgde op de tweede plek, met Puma (USA) in zijn kielzog. De NED1 ging aanvankelijk naar links en de Amerikanen naar rechts. Op de lay-line voor de bovenboei schoof Puma op naar de tweede plaats. Ericsson 4 met de nationale held Torben Grael aan het roer, dichtte het gat met de Delta Lloyd. Hij kwam echter iets tekort om zijn gouden Star-bemanning Marcelo Ferreira (BRA) aan boord van de Nederlandse VO70 te verslaan.

De derde positie levert Team Delta Lloyd drie punten op. In het algemene klassement kwam het hierdoor dichter in de buurt van Telefonica Black. Het verschil bedraagt acht punten.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto's: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: