Nederlandse zeilploeg goed van start tijdens Sofia Cup

De Delta Lloyd Kernploeg en Nederlandse Talentploeg zijn de Sofia Cup in Spanje goed begonnen. Steven LeFevre en Steven Krol, de jeugdwereldkampioenen in de 470 klasse van 2008, staan na twee dagen zeilen op de tweede plaats. De zeilers uit de Talentploeg weten voorlopig 80 zeilers uit 22 landen achter zich te houden. Windsurfer Dorian Rijsselberge staat 6de, Casper Bouman staat nog nipt in de top 30.

De Nederlandse ploeg is nog relatief klein tijdens de Sofia Cup. Dit evenement maakt deel uit van de nieuw opgezette World Sailing Series (Grand Slam in de Olympische zeilsport). De Delta Lloyd Kernploeg bestaat op het moment uit drie zeilers, te weten Dorian van Rijsselberge en Casper Bouman die uitkomen in de RS:X Windsurfklasse. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is het derde lid van de Kernploeg. Krol en LeFevre komen uit voor de Talentploeg. Postma neemt niet deel aan de Sofia Cup in Spanje maar geeft voorkeur aan specifieke trainingen met zijn coach Nenad Vialli in Split in Kroatië.

Jacco Koops, plaatsvervangend hoofdbondscoach is op Mallorca samen met RS:X coach Aaron McIntosh en 470 coach Daniel Smith die de talenten in de 470 begeleidt.

Er stond weinig wind voor de zeilers met maximaal windkracht drie Beaufort. Koops was op de baan bij de surfers en was tevreden met de resultaten van zijn twee surfers. “Casper heeft zich de afgelopen tijd bezig gehouden met zijn studie. Vanaf nu stapt hij weer in. Wij waren hier vorige week en zijn begonnen met het fysieke programma en trainingen op het water. Hij deed het technisch goed. Maar je ziet dat hij nog wedstrijdritme mist. Je moet weten, het surfen is met dit weer heel fysiek. Ze moeten continu pompen met het zeil om vooruit te komen.”

Van Rijsselberge die op een haar na de Olympische spelen miste heeft de winter doorgetraind met coach McIntosh en Koops. De Texelaar wist al de Olympic Classes Regatta in Miami op zijn naam te schrijven en staat nu vijfde in het klassement. Koops zei over van Rijsselberge: “Dorian is met een full time programma bezig en dat werkt. Ook de samenwerking met zijn coach is goed. De focus voor dit jaar voor onze windsurfers is het WK in Engeland in september. Voor Casper is het zaak wedstrijdfit te worden en op kracht te komen en met Dorian focussen we op tactisch slimmer zeilen deze week.”

De jeugdwereldkampioenen van 2008 in de 470 klasse hebben de afgelopen winter ook niet stilgezeten. De ‘Stevens’ zoals ze zichzelf noemen hebben in Israël en Frankrijk getraind onder leiding van Daniel Smith.

Steven Krol was bescheiden na afloop: “Wij zijn heel blij om te zien dat we goed mee kunnen komen. We hebben niet stilgezeten van de winter en de anderen ook niet maar het heeft wel betaald. We willen gewoon elke dag een bepaalde structuur hebben en daar aan vasthouden, dus dit resultaat verandert daar niets aan. We hebben nog maar twee wedstrijden van de 11 gevaren. Morgen doen we weer hetzelfde. Maar het is wel een lekker gevoel.”

www.trofeoprincesasofia.org
www.watersportverbond.nl
Foto: Nico Martinez

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: