Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis test nieuwe Hobie Wild Cat

De nieuwe Hobie Wild Cat van team Zwitserleven in actie in FrankrijkIn de afgelopen periode testte Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis (NED) de nieuwe Hobie Wild Cat in voorbereiding op het zeilseizoen 2009. De Wild Cat is zo goed als af na een lang ontwikkelingsprogramma in de winter. De boot zal naar verwachting eind april zijn debuut maken tijdens Eurocat, de jaarlijkse catamaranregatta in het Franse Carnac. De nieuwe Hobie is een state of the art F18, ontworpen om op het hoogste niveau in de groeiende F18-klasse te racen. Booth en Nieuwenhuis zullen dit jaar deelnemen aan Eurocat, Zwitserleven Race Week (inclusief de Ronde om Texel), Duc D'Albe en het WK F18 in België.

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis waren enthousiast over de zeilcapaciteiten van de nieuwe racemachine. Nieuwenhuis na terugkomst op het strand: "Deze boot voelt goed aan en reageert prima in de vlagerige condities die we vandaag hadden." Booth voegde daaraan toe: "Het roer is een droom. Het lijkt wel alsof je over het ijs glijdt. We hebben de Wild Cat onder moeilijke condities getest en ze haalt de volle score."

De Wild Cat, ontworpen door Hobie Cat Europe in samenwerking met Martin Fischer (AUS), heeft vergelijkbare lijnen als de huidige F18's. Opvallend is de wave piercing rompvorm (slanke boeg met minder drijfvermogen, waardoor de boot de golven doorklieft) en het negatieve voorsteven. De rompen zijn duidelijk de meest in het oog springende verbetering van de nieuwe Hobie. Wie verder kijkt, ziet dat ook de andere onderdelen naar de laatste en hoogste kwaliteitseisen zijn ontwikkeld. De hoogwaardige zwaarden en wing mast dragen eveneens bij tot het totaal van een goede wedstrijdcatamaran.

Sinds de start van de Formula 18-klasse begin jaren negentig, speelde de Hobie Tiger een belangrijke rol in het internationale circuit. De voorganger van de Wild Cat won zes wereldtitels.

Multihulls en de Spelen

Het olympische catamaranvraagstuk blijft vooralsnog onbeantwoord. Booth: "Terwijl we wachten op een heldere beslissing, biedt de F18 het beste multihull wedstrijdplatform om de zeilvaardigheden op het hoogste niveau bij te houden. Er zijn veel jonge zeilers die staan te popelen om met een cat olympisch te gaan varen. Zij hopen dat de multihull weer wordt opgenomen in het programma voor de Spelen van 2012." Dat laatste geldt ook voor Booth en Nieuwenhuis, die klaar zijn om de uitdaging van een campagne voor de Spelen in Londen aan te gaan.

www.teamzwitserleven.nl
Fotograaf: Pierrick Contin

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: