Team Delta Lloyd opnieuw derde in In-Port Race

Spannende strijd voor Team Delta LloydOp zaterdag 9 mei 2009 haalde Team Delta Lloyd de derde plek bij de In-Port Race van Boston. Daarmee evenaarde de Nederlandse campagne het resultaat van de vorige In-Port Race in Rio de Janeiro/Brazilië. Alleen waren daar dit keer twee races voor nodig, waarvan het gemiddelde het eindresultaat bepaalde. Er stond weinig wind net buiten Boston Harbor, dus de dag begon met veertig minuten uitstel. Uiteindelijk eindigde de NED 1 als tweede en zesde, wat een podiumplek opleverde. Telefonica Blue van Bouwe Bekking (NED) was de grote winnaar met twee dagzeges.

"Al met al was het een mooie dag voor ons. Andere teams hebben een veel langere voorbereidingsperiode gehad. Wij zijn pas in Rio echt begonnen en pakken nu een tweede podiumplaats", jubelde tacticus André Fonseca (ESP) na afloop. "De eerste start was slecht. Daarom veranderden we van koers naar de rechterkant van de baan, waar vervolgens de druk toenam. We gingen onder de lay-line (aanzeillijn naar de bovenboei) overstag, maar de wind bleef maar naar rechts draaien. We voeren er dus zo naartoe." Schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) stuurde de Delta Lloyd als tweede achter de Telefonica Blue om de bovenboei.

Champagne momentNa de ronding kwam de Nederlandse voordekker Gerd-Jan Poortman voor een uitdaging te staan: "We moesten een gijpset (spi hijsen tijdens het gijpen) uitvoeren met de Code Zero op. Dat hadden we nog nooit geoefend. Doordat we nu meer uren op het water hebben gemaakt, kun je makkelijker anticiperen op nieuwe situaties. En om in de top te eindigen, moet je in staat zijn iets speciaals te doen. Team Delta Lloyd wist de tweede positie vast te houden en ging onder luid gejuich vanaf de vele toeschouwerboten over de eindstreep.

Van drie naar zes
Vlak voor de tweede race kwam de mist opzetten, die de vloot iets mysterieus gaf. Team Delta Lloyd kwam voortvarend uit de startblokken. Dat gold niet voor de Ericsson-tweeling en Puma, die te vroeg over de lijn gingen en opnieuw moesten starten. De NED 1 kwam als derde bij de bovenboei en wist die plek tot aan de gate (twee boeien, waarvan de boten er eentje moeten ronden) vast te houden. Daarna ging het mis. Fonseca: "De linkerboei was het beste, maar de rechter lag voor ons. We besloten die te ronden en daarna direct overstag te gaan. Alleen hadden we een probleem met de genuaschoot en moesten we doorvaren." Die linkerzijde van de baan bleek inderdaad ongunstig. Volgens coach Ed Adams kregen ze de stroming flink tegen. De Delta Lloyd viel terug naar de zesde plek.

Uitslag Boston In-Port Race (Provisional):
1. Telefonica Blue: 4 punten
2. Ericsson 4: 3.5 punten
3. Delta Lloyd: 3 punten
4. Ericsson 3: 2.5 punten
5. Telefonica Black 2.0 punten
6. PUMA: 1.5 punten
7. Green Dragon 1.0 punten

Overall klassement:
1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 81 punten
2. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): 68.5 punten
3. PUMA (Ken Read/USA): 65.5 punten
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 55.5 punten
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 45.0 punten
6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 31.0 punten?
7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 24.0 punten
8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 punten

Teamwebsite: http://www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: http://www.volvooceanrace.org/
VOR-nieuws: /volvo-ocean-race
Tekst: Diana Bogaards
Foto's: David Branigan/Oceansport
Volg de Volvo Ocean Race ook via de Volvo Ocean Race video player.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: