Volvo Ocean Race introduceert Hans Horrevoets Rookie Trophy

Hans HorrevoetsHet is vandaag drie jaar geleden dat de Nederlandse zeezeiler Hans Horrevoets overboord spoelde van de ABN AMRO TWO en het leven liet. Dat gebeurde in de zevende etappe van de Volvo Ocean Race 2005-06, maar de herinneringen aan de geliefde Nederlander zijn nog altijd sterk. Ter erkenning van Hans' werk in de ontwikkeling van jong talent op de witte bankboot, introduceert de Volvo Ocean Race de Hans Horrevoets Rookie Trophy. Deze erkenning wordt toegewezen door het wedstrijdcomité op basis van de nominaties door elke schipper in deze editie van de race. De prijs gaat naar een rookie die ten tijde van de start onder de dertig jaar was. De uitreiking vindt na de finish in St. Petersburg plaats.

Bij het nomineren kiest elke schipper zeilers die een significante wil tot het verbeteren van hun eigen vaardigheden en die van het team hebben laten zien. Die bovendien een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan het versterken van de bemanning aan boord. De schippers zullen tevens aangeven naar wie hun voorkeur uitgaat als zij uit de huidige vloot een rookie van onder de dertig jaar voor de volgende race moesten kiezen.

De tweede renstal van het ABN AMRO-project was uniek en ambitieus. De boot werd voornamelijk door rookies bemand en draaide mee op het hoogste niveau van oceaanzeilen. Hans, die aan de editie van 1997-98 deelnam, maakte integraal onderdeel uit van de campagne. Mede dankzij zijn hulp werden de 1.800 online aanmeldingen voor de 'talentenjacht' teruggebracht tot een select gezelschap van 's werelds meest competente, jonge zeilers.

Uiteindelijk monsterde hij ook zelf aan als zeiler. Hij genoot grote successen tot aan het moment dat het noodlot toesloeg op de Atlantische Oceaan. Maar zijn nalatenschap is verrijkt door het welslagen van zeilers die hij op weg hielp: Nick Bice en Gerd-Jan Poortman maken beiden deel uit van Team Delta Lloyd en Simon Fisher, één van de senior bemanningsleden buiten het selectieproces, staat onder contract bij Telefonica Blue.

Knut Frostad, CEO van de Volvo Ocean Race en voormalig schipper in dit evenement, noemt de trofee een manier om de spirit van de jeugd in stand te houden. Iets wat Hans zo sterk promootte. "Ik heb Hans leren kennen in de vele jaren van rond-de-wereld racen", sprak Frostad. "Ik ben zeer verheugd over deze trofee ter herinnering aan hem. Die zal zijn geest en enthousiasme om een nieuwe generatie zeilers te pushen om het uiterste uit zichzelf te halen levendig houden."

Zowel Bice als Fisher hopen dat de lering uit Hans' dood helpt te voorkomen dat in de toekomst soortgelijke ongelukken gebeuren.

"Het heeft ons allemaal geleerd om op zee veel veiliger te zijn en we zijn ons er meer van bewust waartoe Moeder Natuur in staat is", aldus Bice. "Alleen dat al heeft een groot effect. We denken allemaal nog steeds aan Hans en hopelijk gaan we dit keer zonder problemen de Atlantische Oceaan over."

Fisher voegde hieraan toe: "Er is veel tijd overheen gegaan, maar mijn hoofd is helder. Ik denk niet dat ik hem ooit zal vergeten en ik zeker niet wat er tijdens die etappe gebeurde. De herinnering aan hem draag ik altijd bij me als ik zeil. Ik denk dat het voor de sport belangrijk is dat we hem gedenken en dat we ervan leren, zodat het niet nog eens gebeurt. Hans was een leuke vent om aan boord te hebben. Hij was enthousiast en een fantastische zeiler. Hij genoot van elke minuut op de boot. De hele ABN-ervaring was geweldig voor het op weg helpen van jonge talenten en Hans had daar een groot aandeel in."

Voordekker Gerd-Jan Poortman noemde 18 mei 2006 'een donkere, zware dag' in zijn leven: "Het heeft me goed achtervolgd in de afgelopen drie jaar en eigenlijk ook in deze race. Hans is heel erg bij me geweest. Elke keer als we zwaar weer hadden of bij de start miste ik hem gewoon. Je voelt dat er een extra lading over deze etappe zit. Iedereen is zich meer dan ooit bewust van de veiligheid."

Team Delta Lloyd ondersteunt het initiatief van de Hans Horrevoets Rookie Trophy van harte en is vandaag in gedachten bij Hans en zijn geliefden.

Teamwebsite: http://www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: http://www.volvooceanrace.org
VOR-nieuws: /volvo-ocean-race
Volg de Volvo Ocean Race ook via de Volvo Ocean Race video player.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: