Start Vuurschepenrace 2009

Start Vuurschepenrace 2009Op dinsdagavond 19 mei 2009 loste de Haagse Burgermeester Jozias van Aartsen het startschot voor de jaarlijkse Vuurschepenrace. Dat deed hij voor de Scheveningse kust vanaf het 80-meter lange marineschip de Hr.Ms. Snellius. Daarmee luidde Van Aartsen tevens de eerste North Sea Regatta onder de vlag van hoofdsponsor Delta Lloyd in. In totaal begonnen 49 jachten aan de oversteek van 110 mijl naar het Engelse Harwich. Daar worden ze morgen in de loop van de ochtend en middag verwacht.

De vloot vertrok bij een zakkende voorjaarszon, een briesje van 6,5 knoop uit het zuidwesten en een ebstroming naar het zuiden. Naar verwachting zal de wind vannacht nog verder afnemen. De deelnemers zetten nu koers richting twee boeien, die het noordelijkste punt van de route markeren. Ze liggen op ongeveer een derde van de race. Daarna zakken ze af naar het zuiden en zullen ze waarschijnlijk moeten opkruisen (naar een in de wind gelegen punt zigzaggen). Met deze weersvoorspellingen is het niet aannemelijk dat het vorig jaar verbeterde record zal sneuvelen.

Sterke vloot
Voordekkers timen de startDeelname aan de Delta Lloyd North Sea Regatta is mogelijk onder twee handicapsystemen (rekenformule om verschillende boottypes tegen elkaar te laten strijden); ORC en IRC. Daardoor ging de vloot verdeeld over drie klassen van start; ORC 3-4-5, IRC/ORC 2 en IRC/ORC 1. Onder de deelnemers bevinden zich enkele winnaars van 2008, zoals de studenten van Delft Challenge. Die pakten vorig jaar, weliswaar met een andere bemanning, de eindzege in de IRC-1. In de IRC-2 ging de winst toen naar het Scheveningse team FRD-Xperience van oud-windsurfer John van der Starre. Ook zij gingen vanavond van start.

Oud-winnaar Kees Kaan is opnieuw van de partij met zijn Roark (IRC). Hij krijgt dit jaar geduchte tegenstand van de Split2nd van David de Graaf en Yan Trouwen. Presentator en zeezeiler Hans Bouscholte versterkt dit nieuwe team. De grote afwezige was Roy Heiner, die zich vooraf had ingeschreven met zijn nieuwe Team Heiner 38. In de ORC-vloot weet de Antares van Frans Winterswijk altijd wel een podiumplek te bemachtigen.

Marineschip Hr.Ms. SnelliusDoor brand op het oorspronkelijke startschip, stuurde de marine de Hr.Ms. Snellius naar Scheveningen. Met dit schip worden normaliter hydrografische metingen op zee gedaan, die nodig zijn voor het maken van zeekaarten.

http://www.nsr.nl/
/north-sea-regatta

Tekst & foto's: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: