Tybee 500 : Heemskerk/Zanen verzilveren 6 dagen zeilgeweld langs de kust van Florida

Heemskerk en Zanen finishen op het strandDe jaarlijkse langeafstandsrace in Amerika, de Tybee 500, is weer ten einde. Onder fantastische wisselende weerscondities konden de catamaranzeilers in zes etappen dit jaar 590 mijl (ruim 1000 km) langs de kust van Florida afleggen. Ondanks een overweldigend offensief van Nacra catamarans wisten Mischa Heemskerk en Eduard Zanen (Team Whike) en Carrie Howe met John Casey (Team Magic Marine) hoge ogen te gooien met hun Hobie Tigers. Zowel de overall 1e als de 2e plaats wisten zij zich eenvoudig toe te eigenen. Zelfs zonder handicap presteerden zij het voor de veel sneller geachte Nacra Inter 20’s te eindigen. Voorbereiding, het gedegen afstellen van de boten, de juiste keuze van de baan en allround performance maakten het verschil. Een verslag vanuit de trapeze.

Van zuid naar noord werd een route van 590 mijl afgelegd in zes dagenVan zuid naar noord werd een route van 590 mijl afgelegd in zes dagenZes dagen lang kon zeilminnend Amerika vanaf het strand de races langs de zonnige kust van Florida volgen. Gemiddeld werd er dagelijks in tien uur tijd zo’n 90 mijl afgelegd. Vanuit Nederland had Hobie Cat Holland twee teams afgevaardigd om te strijden tegen de crème de la crème van Amerika. Op het water werd een ware strijd gevoerd met zowel de elementen, het zeeleven en natuurlijk de boten. De meeste boten en bemanning zijn overigens niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Schades door de ruwe branding, aanvaringen met zeeschildpadden, het schampen van dolfijnen, vliegende vissen op de trampoline, maar ook tweedegraads verbrandingen waren niet ongewoon. Vermoeid maar voldaan kunnen de zeilers terugkijken op een geweldige zeilweek.

“Het was een fantastisch avontuur. Op zo’n grote oceaan zeilen, als team in gevecht met de wisselende omstandigheden en concurrerende boten. Briljant!” meldt Heemskerk. “Iedere dag begon het spel weer opnieuw. Vanuit de draad konden we gezamenlijk tegen de andere boten strijden. Carrie en John wisten samen met ons de Nacra’s letterlijk op de kont te zitten. Op papier zou je verwachten dat zij veel sneller zouden zijn, maar integendeel. We hebben ze in ieder geval meerdere malen verrast door bijna aan de wind met spinaker te kunnen zeilen. Dat we met 1 uur en 20 minuten voorsprong overall hebben weten te winnen is natuurlijk helemaal geniaal. En dat is zonder handicap en inclusief penalty van 40 minuten”, verteld een glimlachende Heemskerk.

Voorbereiding cruciaal

Carrie Howe en John CaseyCarrie Howe en John CaseyDrie dagen voor de start is de Nederlandse equipe al druk bezig met de voorbereidingen. De nieuwe Hobie Tigers worden gezamenlijk op het strand helemaal van scratch opgebouwd. Ook de weerkaarten worden grondig bestudeerd. Heemskerk: “Je hebt hier tijdens een race te maken met meerdere weersystemen. Lukraak varen op korte termijn inzichten is tijdens dit soort races funest. Vergelijk het maar met het zeilen van Den Helder naar Hoek van Holland, dan kom je zoveel verschillende omstandigheden tegen.”

John Carey vult aan: “Ook de intensieve trainingen en coaching in Nederland hebben zeker bijgedragen aan de dominante aanwezigheid. Tot ons vertrek naar Amerika hebben we immers bijna dagelijks getraind in Noordwijk en Muiderzand. Dat werpt zijn vruchten af.”

Lastige omstandigheden

Regelmatig hadden de zeilers te maken met een lastige brandingRegelmatig hadden de zeilers te maken met een lastige brandingKeuzes, keuzes, keuzes. Dat is waar de Tybee 500 om bekend staat. De eerste race ging upwind van start, maar na zo’n 25 mijl konden Heemskerk/Zanen en Howe/Carey ter hoogte van Miami gaan reachen op weg naar Hollywood. Het hele veld werd ingepakt en, na correctie, de 1ste en 2e plaats veilig geïncasseerd. De 3e race van Coco naar Jupiter werd een tactisch spel. Nagenoeg geen wind en een stevige branding maakten de start lastig. Op het water bleek het oriënteren op lokale windshifts alleen niet voldoende. “We hebben een belangrijke tactische zet gedaan door goed ver vooruit te kijken. In de verte zagen wij een vrachtschip varen waar de rook uit de schoorsteen flink verwaaide en ook nog eens een andere richting op ging. We hebben toen een tactische zet gedaan door ons eigen plan te trekken en daar de wind op te pakken. Uiteindelijk zijn we hierdoor samen met Carrie en John op zo’n 2,5 uur voorsprong van de rest geëindigd”, aldus Heemskerk.

Risico’s

De laatste race was een tricky geval. Alle zeilers waren gewaarschuwd voor mogelijke zandbanken en ondiepten. “Om de titel niet in gevaar te brengen kozen wij, net als velen, de veilige route om de gevarenzone heen. Tot onze verbazing zien we op enkele mijlen voor de finish ineens een zeiltje vlak onder de kust varen. De Texas Rangers (Team TCDYC) vonden het blijkbaar nodig om als kamikazi’s op een drijver door deze zone te gaan. We hebben nog alles geprobeerd om ze terug te pakken maar tevergeefs. Wel een verdiende overwinning overigens voor die jongens, de rakkers!”, grapt Heemskerk.

Tybee 500

Catamaran stevenen af op de finishvlag op het strandCatamaran stevenen af op de finishvlag op het strandDe Tybee 500 wordt inmiddels al enkele jaren gevaren. De starts vanaf het strand zijn een ware happening voor zowel zeiler als toeschouwer. De teams starten, eventueel met hulp van een individu om de boot zo snel mogelijk richting het water te duwen. De finish is vervolgens ook op het strand tussen twee vlaggen die langs de waterlijn staan. De gemiddelde duur per race varieert tussen de 8 tot 12 uur.

Top 5:
1. Heemskerk/Zanen - Team Whike (Hobie Tiger)
2. Howe-Casey - Team Magic Marine (Hobie Tiger)
3. Easton/Burd - Team Microwind (Nacra Infusion)
4. Green/McCulley - Team TCDYC (Hobie Tiger)
5. Lohmayer/Sonnenklar - Team Team Royal (Nacra 20 One Design)

Meer informatie:
www.tybee500.com
www.hobiecat.nl

Foto's: Copyright Kevin Rejda

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: