Team Delta Lloyd vecht voor podiumplek in zevende etappe

Team Delta Lloyd vecht voor podiumplek in zevende etappeTeam Delta Lloyd (NED) vecht momenteel op volle kracht voor een podiumplek in de zevende etappe van Boston naar Galway/Ierland. De Nederlandse campagne greep donderdagavond de leiding en zakte gaandeweg de vrijdag naar de vierde plaats. Het verschil met Puma in derde positie is minder dan een mijl. De afstand tot de koploper, Ericsson 4, bedraagt vijftien mijl. De Delta Lloyd vaart een zuidelijkere koers ten opzichte van de Zweedse aanvoerder, die morgenavond laat in de Ierse havenplaats wordt verwacht.

"Vannacht hebben we met een fractionele Code Zero en een gereefd grootzeil gevaren", aldus navigator Wouter Verbraak. "Deze set-up is relatief veilig en de beste manier om de nacht door te komen. Nu dat het weer licht is, zien we aan de positierapporten dat sommige teams het gaspedaal indrukken", concludeerde de Nederlander. "De grote vraag is of wij de fractionele A6 spinnaker kunnen houden en dus in staat zijn om harder en lager te varen. Of dat de zee nog steeds te ruig is en het beter is om deze set-up te laten staan."

Opmars na scoring gate
Team Delta Lloyd leg 7Na het tankerincident bij de start in de haven van Boston, pakte Team Delta Lloyd al snel de Green Dragon terug. Op weg naar de scoring gate kozen schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) en zijn mannen voor een goede positie in het volgende traject richting de finish. De consequentie was een mindere score (zesde) bij de verdeling van de punten, maar de opzet slaagde. Nog op dezelfde dag dat ze de scorepoort achter zich lieten, dinsdag 19 mei, klom de NED 1 naar de tweede plek en viel vervolgens wel weer wat terug.

Totdat de schipper en navigator besloten om na de verboden ijszone een zuidelijkere route aan te houden. Dat leverde aanvankelijk de koppositie op, terwijl de drie noordelijke boten (beide Ericsson-boten en Green Dragon) regelrecht de aanstormende depressie tegemoet voeren. Ian Walker, schipper van de Green Dragon, rapporteerde vandaag 42 knopen wind en woeste zeeën. Dat levert bij een voor-de-windse koers huiveringwekkende snelheden op.

Ruig
Ook aan boord van de Delta Lloyd gaat het er ruig aan toe. Verbraak: "We varen bij 30-35 knopen grotendeels op het randje. Dit is wat je noemt 'wild'. Tonnen watermassa's spoelen over de boeg als we van de golven af accelereren en ons door de volgende boren. Het is nog een lange weg tot Galway en onze eerste prioriteit is om daar heelhuids aan te komen. Het is moeilijk om nu een beetje in te houden, maar we moeten geduld hebben en afwachten hoe de staat van de zee zich ontwikkelt. Duiken (met de neus van de boot naar beneden) is duur..." De Delta Lloyd moest wel terrein prijsgeven en ligt nu vierde met Puma in het verschiet.

Teamwebsite: http://www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: http://www.volvooceanrace.org/
Volg al het Volvo Ocean Race nieuws.

Foto: Sander Pluijm/Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: