Nederlandse zeilers in maar liefst zes klassen op medaillekoers tijdens de Delta Lloyd Regatta

Margriet Fokkema en Marieke JongensDe Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en Talentploeg doen goede zaken tijdens de Delta Lloyd Regatta een World Cup zeilevenement op eigen water. In maarliefst zes klassen staan Oranje-zeilers in de top drie.
Te weten: Casper Bouman in de RS:X Windsurfer klasse, Marit Bouwmeester in de Laser radial, Margriet Fokkema en Marieke Jongens bij de dames in de 470 klasse, Steven Le Fevre en Steven Krol bij de mannen in de 470, Thierry Schmitter in de 2.4R en het trio van Annelies Thies, Brechtje van der Werf en Hilke Harms voeren het tussenklassement aan van het match racen.

Meer dan 600 zeilers uit 51 landen zijn neergestreken in Medemblik, Noord-Holland voor het grootste zeilevenement in Olympische klassen in ons land. De Delta Lloyd Regatta is een van zeven evenementen uit de ISAF World Cup Sailing series. Het evenement begon op 27 mei en duurt tot zondag 31 mei. De beslissing valt dit weekeinde tijdens de medal races met slechts de beste tien van de ranglijst.

Tot nu toe waren het zeer uitdagende zeilomstandigheden in Medemblik. Op de eerste dag werden de zeilers getrakteerd op heel veel (soms teveel) wind en tweede dag kan samengevat worden met een zoekende windkracht 3.

Laser radial

Marit Bouwmeester zeilde twee hele goede races maar werd ook een keer gediskwalificeerd. In de zeilsport mag het slechtste resultaat (na vier wedstrijden) afgetrokken worden. Het jonge talent uit Friesland (20) viel op het vorige world cup evenement in Frankrijk net buiten de prijzen (vierde in Hyeres). Ze moet nu alleen de ervaren Sari Multala voor zich dulden. Multala uit Finland werd al twee keer vijfde op de Olympische Spelen in 2000 en 2004 in de Europe.

RS:x

Casper Bouman gaat aan de leiding bij de windsurfers. Zijn trainingspartner Dorian van Rijsselberge staat 6de in het klassement met 74 deelnemers. Rijsselberge was niet geheel tevreden na afloop. “De resultaten zijn goed maar het gevoel is niet zo. Ik heb teveel kansen gemist vandaag. Ik leg de lat steeds hoger, dan ben je ook sneller teleurgesteld.”

Bouman schreef een race overtuigd op zijn naam maar hij realiseerde vandaag op 28 mei ook een slecht resultaat. Die score mag hij aftrekken. Hij zei na afloop: “Als ik een goede start heb en ik kan planeren met mijn plank dan kan ik winnen. Dat blijkt. Maar ik kan me nu geen fouten meer permitteren. Die aftrek heb ik al gevaren. Maar voor mij is dit een ‘opwarmevenement’. Ik ben net weer begonnen. Dit is pas de tweede serie die ik meedoe na de Spelen van 2008 en de focus is op het WK in september van dit jaar in Weymouth.”

470 dames

Fokkema en Jongens borduren voort op hun goede prestaties van dit voorjaar. Ze pakten al een zilveren medaille op het vorige world cup event in Frankrijk. Alle zeilsters in de 470 kwamen vandaag voor het eerst in actie. Het jonge duo staat na pas drie wedstrijden op een derde plaats.

Mulder en Witteveen, die in China nog zilver in de Yngling pakten, zeilen nu 470. Dit is de tweede keer dat dit duo samen zeilt in deze boot. Ze staan nu op een 17de plaats maar ze moeten een diskwalificatie meetellen, die ze later in de week mogen aftrekken na vijf gezeilde wedstrijden.

470 mannen

Talentploeg zeilers Steven LeFevre en Steven Krol staan na vijf wedstrijden op een knappe eerste plaats in een veld van bijna 70 deelnemers. De intensieve wintertrainingen van dit duo hebben zijn vruchten afgeworpen. Ook in Spanje haalden ze de medal race en ze laten nu een paar zeer ervaren mannen achter zich. Sven en Kalle Coster zijn in de achtervolging en staan op een vierde plaats in het klassement.

2.4R

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter is weer niet te stoppen. Dit is de eerste keer dat de paralympische zeilers deelnemen aan de Delta Lloyd Regatta. De Hagenaar in de 2.4R klasse gaat aan de leiding.

Match racen

Het match racen bij de vrouwen is een nieuwe Olympische discipline tijdens de Olympische Spelen van 2012. Er doen in het totaal 13 teams mee met een aantal zeilsters uit het ‘Yngling project’ zoals Renee Groeneveld, Annemieke Bes, en Brechtje van der Werf. Ook Annelies Thies is weer in de boot gestapt voor het match racen. En dat doet ze goed met de beste score tot zover.

Topzeilen TV doet dagelijks verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op www.topzeilen.tv voor de laatste video nieuws updates.

Zie voor alle uitslagen en meer nieuws www.deltalloydregatta.org

Foto: Thom Touw

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: