Sven en Kalle Coster pakken zilver in Delta Lloyd Regatta 2009

Sven en Kalle CosterPrachtig zeilweer op zaterdag 30 mei in Medemblik: zonnig, warm, met een windje kracht 4/5 uit oostelijke hoek en de kort golfslag die zo typisch is voor het IJsselmeer. Vandaag werden, naast reguliere vlootwedstrijden, ook de eerste medal races gevaren in de 470-klasse bij de mannen en bij de vrouwen in de Laser Radial klasse. Sven en Kalle Coster sloten een bijzonder sterke week in de 470-klasse bij de mannen af met een zilveren medaille. Marit Bouwmeester kwalificeerde zich voor de medal race maar eindigde uiteindelijk als negende overall.

470 mannen

De strijd om de medailles was bijzonder spannend bij de mannen in de 470-klasse. Vijf van de tien teams die deelnamen aan de medal race maakten nog kans op een plek op het podium. Twee Nederlandse teams dongen nog mee om de prijzen. Steven Le Fevre en Steven Krol, de Jeugd Wereldkampioenen van 2008, zijn hard bezig een vaste plek tussen de wereldtop in de 470-klasse te veroveren. Le Fevre en Krol begonnen als vijfde aan de medal race, zeilden daar een zevende plek en eindigden daardoor als vijfde overall. Sven en Kalle Coster lieten in Medemblik echter zien dat ervaring telt in de zeilsport. De broers zeilden een zeer constante Delta Lloyd Regatta en sleepten met een vierde plek in de medal race het zilver binnen. Het Argentijnse duo Lucas Calabres en Juan de la Fuente wisten de Nederlandse broers in de medal race voor te blijven en stelden daarmee, ondanks het gelijke puntenaantal, het goud veilig.

Laser Radial

In de Laser Radial klasse begon Marit Bouwmeester, het 20-jarige talent uit het Friese Warten, de week goed, maar moest, door enkele valse starten, twee diskwalificaties incasseren. Als een geluk bij een ongeluk kregen meer zeilsters in haar klasse hier mee te maken, waardoor Bouwmeester zich alsnog wist te plaatsen voor de medal race op zaterdagavond. De jonge Friezin ging in deze wedstrijd tussen de beste tien Laser Radial zeilsters lang aan de leiding, maar werd uiteindelijk door een inschattingsfout (Bouwmeester dacht, onterecht, al te zijn gefinisht) gediskwalificeerd. Op haar eindresultaat had het weinig invloed. Bouwmeester maakte door het grote puntenverschil met de kopgroep al geen aanspraak meer op een podiumplek en eindigde uiteindelijk als negende overall.

Laser Standard

Marits broer, Roelof Bouwmeester, die uitkomt in de Laser Standard klasse, is minstens even getalenteerd als zijn zus en zeilde een stabiele Delta Lloyd Regatta. Roelof Bouwmeester sloot de vlootraces af met een knappe achtste plek. Dit maakt hem de beste Nederlander in zijn klasse en levert hem een startbewijs op voor de medal races in de Laser Standard klasse op zondag 31 mei. Hoewel het zeer moeilijk wordt is een derde plek voor Bouwmeester nog haalbaar. Marc de Haas eindigde als tweede Nederlander in deze klasse op een veertiende plek.

Finn

In de Finn-klasse zeilde Pieter-Jan Postma een wisselvallige regatta. Hij begon de week sterk met een tweede plek, dreigde daarna met een achttiende en vijftiende plek weg te zakken in het klassement, maar kwam op vrijdag weer goed terug door twee maal als tweede te finishen. Helaas kon de Fries deze goede resultaten op zaterdag niet consolideren. Met een dertiende en een elfde plek staat Postma voorlopig achtste in het algemeen klassement, wat hem deelname aan de medal race en, in theorie, een kans op een podiumplek oplevert.

470 vrouwen

Margriet Fokkema en Marieke Jongens, de twee jonge zeilsters die dit jaar grote stappen maken in de 470-klasse bij de vrouwen, konden hun knappe derde plek aan het begin van de week niet volhouden. Met een vierde en een tweede plek leek het vandaag even de goede kant op te gaan, maar door een 24ste plaats in de laatste vlootrace op zaterdag bleven de jonge talenten voorlopig op een negende plek hangen. Dit levert een plek in de medal race op en de jonge talenten kunnen in theorie nog derde overall worden.

De Olympische medaillewinnaressen Mandy Mulder en Merel Witteveen, die dit jaar samen in de 470 zijn gestapt eindigen als elfde overall. Mulder en Witteveen zeilden een stabiele regatta in de middenmoot van het klassement, maar verspeelden een betere notering door een diskwalificatie in de tweede race van de week.

RS:X

Casper Bouman kon in de lichte weersomstandigheden op zaterdag zijn plek in de kopgroep van de RS:X klasse bij de mannen niet vasthouden. Bouman, die vooral bij zwaar weer onstuitbaar is, finishte de eerste race van de dag als 29ste en gaf de race daarna op, nadat hij al snel achterin het veld was beland. Met een veertiende plek overall kwalificeert hij zich niet voor de medal race.

Boumans vriend en trainingspartner Dorian van Rijsselberge zet zijn topvorm van dit seizoen voort tijdens de Delta Lloyd Regatta. Met een zesde en een vierde plek op zaterdag kwalificeerde Van Rijsselberge zich als tweede voor de medal race, vlak achter Piotr Myszka uit Polen. Goud is theoretisch nog mogelijk voor de Texelaar, hoewel de Pool deze week nog geen steken heeft laten vallen.

2.4 mR

Thierry Schmitter zet een constante wedstrijdserie voort en leidt nog steeds het klassement in de 2.4 mR klasse.

Match racen

De Nederlandse zeilsters missen op dit moment nog de ervaring om een topresultaat in het match racen neer te kunnen zetten. Hoewel ze, door de ervaring met de Yngling, een snelheidsvoordeel hadden in de eerste paar races van de week moesten de Nederlanders uiteindelijk de concurrentie voor laten gaan. Het team van Annelies Thies eindigde als beste Nederlander op een achtste plaats.

Topzeilen.tv

Topzeilen TV doet dagelijks verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op www.topzeilen.tv voor de laatste video nieuws updates.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: