Paralympisch zeiler Thierry Schmitter pakt goud in Delta Lloyd Regatta 2009

Paralympisch zeiler Thierry SchmitterParalympisch zeiler Thierry Schmitter won de Delta Lloyd Regatta 2009 met gemak en pakte een gouden plak. Tweede werd de Engelse Megan Pascoe.
Schmitter dankte na afloop de organisatie van de Delta Lloyd Regatta en het Watersportverbond voor het feit dat de paralympische zeilers nu ook onderdeel vormen van dit grootste zeilevenement in Olympische klassen in Nederland.

Het was wederom fantastisch zeilweer in Medemblik voor de finale van de 25ste editie van de Delta Lloyd Regatta. De noordoostenwind nam gedurende de dag steeds meer toe van windkracht 3 naar kracht 5. In het landenklassement eindigde Nederland op een derde plaats achter Frankrijk en de winnaar Engeland.

Plaatsvervangend Hoofdcoach Jacco Koops was tevreden met de verrichtingen van de Delta Lloyd Kernploeg en de Talentploeg.
“We hebben goud en zilver. Dat is goed maar ik ben vooral blij met een grote brede groep met talenten die zich nu echt aandient zoals Margriet Fokkema en Marieke Jongens, Steven Le Fevre en Steven Krol, Roelof en Marit Bouwmeester.”

Doel je dan ook op de match race dames?
“Ja ook de match race teams met Renee Groeneveld en Annelies Thies doen het goed. Zonder echte training doen ze redelijk goed mee. We hebben de eerste stappen gezet om te komen tot een grondig plan hoe we het match racen gaan aanpakken.”

Hoe analyseer je de prestaties van de gebroders Costers?
“De Costers hebben een hele stabiele series neergezet. Ze moesten even inkomen tijdens de vorige serie, maar het roest is eraf. Dit is hoog niveau.”

Postma was beter maar nog steeds wisselvallig?
“Pieter-Jan heeft nog wat meer tijd nodig. Dit is geen gemakkelijk proces. Je ziet dat hij in zijn condities, veel wind, goed presteert en in minder wind gaat het al beter maar scoort hij nog geen top acht resultaten. We moeten geduld hebben.”

470 vrouwen

Margriet Fokkema en Marieke JongensMargriet Fokkema en Marieke JongensMargriet Fokkema en Marieke Jongens zeilden een bijna perfecte medal race. Ze gingen als tweede over de meet in deze ultieme sprint. Daarmee eindigden ze op de achtste plaats in de einduitslag. Dit duo is op de goede weg. Na het zilver in Frankrijk vorige maand tijdens een World Cup event, scoort dit jonge team wederom een redelijk goed resultaat. Mandy Mulder en Merel Witteveen eindigden als 11de.

RS:X

Windsurfer Dorian van Rijsselberge won de medal race in de RS:X klasse en pakte daarmee ook de eindoverwinning op de Olympische surfplank. De Texelaar won in januari van dit jaar ook al de OCR in Miami. Vervolgens schreef hij de Sofia Cup in Palma de Mallorca op zijn naam en nu wint de surfer van de Delta Lloyd Kernploeg ook een World Cup wedstrijd in eigen land.

Van Rijsselberge had geen sterke start van de medal race en kwam als negende rond de bovenboei. Daarna surfde hij slimmer en sneller naar de benedenboei. Zelf omschreef hij dat als een ‘wauze move’. En gedurende de race werkte hij zich naar voren om uiteindelijk de medal race op zijn naam te schrijven.

Na afloop riep de Texelaar juichend zijn favoriete spreuk, “That’s how we do it in the dessert.” Rijsselberge eindigde op gelijke aantal punten met nummer 2 Piotr Myszka. Maar omdat de Nederlander in de medal race voor de Pool eindigde gaat de eindoverwinning naar Rijsselberge.

Finn

Pieter-Jan Postma begon de week sterk met een tweede plaats. Vervolgens zakte hij wat weg in het klassement maar Postma hervond zijn vorm op 29 mei met twee maal een tweede plaats. Daarna bleef Postma wisselvallig. In de medal race scoorde hij een zesde plaats en daarmee werd de in Amsterdam wonende Fries zevende in het eindklassement.

Laser standard

Roelof Bouwmeester zeilde zijn eerste medal race in een ISAF World Cup evenement. Een bijzondere prestatie van de Nederlander in dit hele sterke Laser veld. Bouwmeester eindigde in de medal race voor de ervaren Olympisch Kampioen Paul Goodinson uit Engeland die overigens wel de Delta Lloyd Regatta op zijn naam schreef.

Topzeilen.tv

Topzeilen TV doet dagelijks verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op www.topzeilen.tv voor de laatste video nieuws updates.

Zie voor alle uitslagen en meer nieuws www.deltalloydregatta.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: