Volvo Ocean Race organisatie wil meer vrouwen aan boord

Meer vrouwen aan boordIn het officiële persbericht waarin de nieuwe regels voor de 2011 editie ter spraken komen lezen we niet alleen dat de Volvo Ocean Race organisatie meer deelnemers aan de startlijn wil maar ook meer vrouwen aan boord wil zien.
Om de vrouwelijke bemanningen tegemoet te komen zullen zij met 12 aan boord mogen zijn, inclusief de media vrouw of man. Dit resulteert in 2 bemanningsleden extra tegenover een volledig mannelijke bemanning.

Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad meldt ons ook dat de campagnekosten voor alle deelnemers naar beneden moeten om een groter deelnemersveld te krijgen. Onder andere zal een volledig (mannelijke) bemanning in de volgende editie slechts 10 zeilers tellen en zal de volledige zeilgarderobe drastisch verminderen, er zullen 40% minder zeilen aan boord zijn.

De Volvo Open 70 Class Rule krijgt ook enkele technische wijzigingen, het gewicht van de bulb zal vast staan op 7400 kg en het totale gewicht van de VOR 70 moet tussen 14000 en 14500 kg. wegen. Een verhoging van minstens een halve ton in vergelijking met de huidige VOR 70's.
Met deze 2 wijzigingen wil men het oprichtend vermogen voor de hele vloot gelijk stellen om het snelheidsverschil tussen de huidige en toekomstige generatie Open 70's minimaal te houden.
Headfoils zullen ook niet meer mogen en voorzeilen moeten op rolreefsystemen of met hanks vast gemaakt worden aan de voorstag. Het verplaatsen van binnenbalast (zeilen, reserve onderdelen,...) zal ook gelimiteerd worden tot het midden van de boot.

Qua elektrisch vermogen aan boord wil men het maximum gewicht van de batterijen omlaag brengen met 100kg. Nog maar weinig Volvo Open 70's hebben zonnepanelen aan boord en men wil dit met het verlaagde batterijgewicht aanmoedigen.

De Volvo Ocean Race organisatie wil ook dat een team geen twee VOR 70's nodig om competitief te zijn. Met dat in het achterhoofd denkt men eraan geen tweede boot toe te staan voordat de echte “race” boot te water is. Meer info over dit onderwerp volgt later is ons beloofd.

Meer Volvo Ocean Race nieuws.
VOR-website: www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: