Nederlandse teams laten zich duidelijk zien tijdens Eurocat 2009

De Belgische Carolijn Brouwer vaart dit jaar samen met Daan KoeneHet was een weekend van uitersten in het Zuid-Franse Carnac. De crème de la crème uit de catamaranscene had zich daar verzameld voor het jaarlijkse spektakel tijdens Eurocat 2009. Vanuit alle windstreken waren de zeilers gekomen om de korte- en langebaan wedstrijden te zeilen. Maar liefst 120 Formule 18 catamarans verschenen aan de start. Daarnaast streden ook nog eens 98 kleinere boten in de C3 klasse (o.a. 24 Hobie 16´s met en zonder spinaker) mee voor de titel in deze klasse. Nederlands-, Europees- en wereldkampioenen verschenen aan de start. Een impressie van een mooi zeilweekend.

Vanaf dinsdag 28 april druppelden veel zeilers binnen. De Nederlandse teams verruilden dit prestigieuze evenement zonder twijfel voor Koninginnedag in eigen land. Niemand wil immers de eerste internationale vuurdoop van de catamarans dit jaar missen. Zowel de grote als de kleine boten hadden het de eerste trainingsdagen zwaar te verduren. Begin van de week kon er namelijk maar beperkt getraind worden door een straffe 25 knopen wind op maandag en dinsdag. Aan het einde van de dag luwde de wind wat, waardoor er toch na vijf uur ’s middags toch nog wat getraind kon worden. Sven Karsenbarg kon zich als trainer van de Nederlandse Hobie 16 jeugd helemaal uitleven en ze laten kennismaken met de extreme omstandigheden en het hoge niveau in de Franse baai.

Vrijdag

Heemskerk/Tentij in een felle strijd verwikkeldHeemskerk/Tentij in een felle strijd verwikkeldOp vrijdag 1 mei werden de eerste kortebaanwedstrijden gevaren. In de Formule 18 klasse (F18) wist de organisatie er vier wedstrijden uit te persen, bij de kleinere boten zelfs vijf. In vier verschillende groepen werden de F18's de baan op gestuurd. In één van deze groepen was men zo gretig dat er maar liefst drie keer opnieuw gestart moest worden. Nadat de zeilers dan toch goed weg waren vond een waar titanengevecht plaats tussen meervoudig kampioenen Bundock/Ashby en Heemskerk/Tentij op de Hobie Wild Cats. Gaandeweg de vrijdag trok de wind steeds meer aan richting zo'n 18 knopen met golven van ongeveer een halve meter. In de kleine klasse trok het Nissan Hobie 16 team met spi van Sprij/Pauli voor Nederland aan het langste eind, ondanks dat Pauli al waterskiënd over de finish kwam in de vierde race.

Zaterdag – Langebaanwedstrijd

Zaterdag 2 mei maakten alle teams zich op voor de langebaanwedstrijd. De dag begon met relatief weinig wind, een licht bries van zo’n 4 knopen. Later trok deze aan naar een max. van 8 knopen. De baai, in de vorm van een halve maan en een lengte van zo’n 30 km, is omringd door veel bewoonde kleine eilanden. Diverse eilanden moeten worden gerond als onderdeel van de langebaan, wat zo’n 3,5 uur duurt, en vergelijkbaar is met 1,5 keer Texel. De kleinere boten hebben een iets korter parcours, hierdoor komen F18 en kleine vloot elkaar vaak bij het einde van de race weer tegen. Dat het zeilen tussen de eilandengroep een riskante aangelegenheid is bleek zaterdag al snel.

Als een treintje varen de catamarans achter elkaar door de smalle doorgangenAls een treintje varen de catamarans achter elkaar door de smalle doorgangen“Bij enkele eilanden was de doorgang zo smal dat we er met 120 F18’s als een treintje tussendoor moesten. Er was gewoon géén mogelijkheid om met twee boten naast elkaar te varen! Aanzienlijk wat boten hebben hier ook schade opgelopen aan roerbladen en zwaarden”, aldus Mischa de Munck van de bulthaup Hobie Tiger. Al met al was het een mooie zeildag waar de Nederlandse Hobie teams goede zaken wisten te doen. In de F18 klasse pakten Heemskerk/Tentij de vierde plaats. Bij de kleine boten wisten de Wepro Hobie 16 dames Zonneveld/Van Dooren als 3e te finishen, het Nissan team van Sprij/Pauli als 4e, de Zwitserleven boot van Van Oort/Begemann als 5e en de Geo-vastgoed boot van Wijnand/Dusoswa als 7e. “De wekelijkse trainingen beginnen duidelijk haar vruchten af te werpen. Je ziet de jeugdteams met sprongen vooruit gaan. Dat we ons nu al met vier boten bij de eerste tien internationale teams kunnen voegen is echt super!”, glundert Cas van Oort.

Zondag

Op zondag kon er, bij gebrek aan wind, pas laat gestart worden. Pas om 10:30 kon bij een 6-7 knopen wind het startschot worden gegeven voor een eerste kortebaanwedstrijd. In de F18 klasse werd de chaos compleet toen de tweede groep die moest starten een general recall kreeg. De herstart viel tegelijk met de eerste downwind ronding van de eerste groep, en dat terwijl de wind volledig wegviel. Vanaf dat moment werd het gissen waar de wind als eerste vandaan zou gaan komen, het was inmiddels nagenoeg windstil met vlak water. Deze racedag zorgde er in ieder geval voor dat de F18 top 10 nog eens flink gehusseld werd, toch wisten Styles/Van West de eerste plaats te behouden. Bij de kleine boten wisten Sprij/Pauli hun 3e plaats veilig te stellen. Door te consolideren wisten ze hun concurrenten weg weten te houden van de vierde plaats.

De meeste teams zijn inmiddels weer in Nederland aangekomen en druk aan het trainen voor de volgende belangrijke confrontatie: de Delta Lloyd North Sea Regatta in Scheveningen op 29 mei tot en met 1 juni aanstaande.

Uitslag Top 10 Formule 18:
1. Styles/Van West
2. Mourniac/Guyader
3. Bundock/Asbey
4. Besson/Jarlegan
5. Booth/Nieuwenhuis
6. MacPherson/Dercksen
7. Heemskerk/Tentij
8. De Koning/Visser
9. Wilson/Lynch
10. S.Larsen/C. van Helden

Uitslag Top 3 kleine vloot (C3):
1. V. Bellet/R. Bellet
2. T. Tiffon Terrade/B. Tiffon Terrade
3. Sprij/Pauli

Meer informatie en uitslagen zijn te vinden op: www.yccarnac.com

www.hobiecat.nl
Foto’s: Copyright Ingrid Abery/www.hotcapers.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: