Y-Toren race 2009 spannend tot de laatste race

Met 60 inschrijvingen en geweldig weer beloofde de Y-toren race 2009 als vanouds weer een mooi wedstrijdweekend te worden. De zaterdag werden er vooral tactische races gevaren bij gebrek aan serieuze wind in de eerste twee races. De zondag zou een relatief rustige zeildag worden, maar niets bleek minder waar. Een onstuimige laatste race inclusief zwempartijen stond zelf op het menu. Kortom, een weekend om niet te vergeten.

Het zonnige voorjaarsgevoel heerste volop in Durgerdam. Veel zeilers hadden een extra lang weekend en zich al vroeg voor een mooie ligplaats gemeld. De bar was zelfs ’s middags al opengegaan wat absoluut sfeerverhogend heeft gewerkt. De organisatie is tot op het laatste moment aan de gang geweest met de meetbrieven.De SPLIT 2ND (Salona 42 ibc) met een diepgang van 2,60 meter stond om iets over vieren met een GPH van 360 op de site. GPH van 360? Het was toch een Salona 42, geen Volvo Open 70? Om 22:00 ging de telefoon bij de wedstrijdcommissie. Bij het invoeren van de meetbrief was er een komma vergeten bij het invoeren van de luflengte (lees: voorlijk). Deze stond nu op 175 i.p.v. 17,5 meter, ongeveer vergelijkbaar met de zendmast bij Lopik. Om de Split 2ndtoch een eerlijke kans te ‘geven’ werd de GPH om 22:00 op verzoek van het Watersportverbond nog bijgesteld naar 570.

Zaterdag

Schipper Chris Drent genoot zichtbaar van de wedstrijdenSchipper Chris Drent genoot zichtbaar van de wedstrijdenDe zaterdag kenmerkte zich door weinig wind. Even leek het erop dat na één wedstrijd de zeildag al voorbij zou zijn. De eerste race was lastig zeilen. Met maximaal 2 knopen wind in het laatste spirak en een draaiende wind werd het een loterij. De voordekkers hebben het soms zwaar gehad wanneer zij in de brandende zon de spinaker meerdere malen achter elkaar moesten zetten en strijken. In enkele meters gebeurde het dat je van voor-de-wind naar een aan-de-wind situatie ging. Na de finish kwam er alsnog een redelijk bries en kon die dag toch een totaal van drie wedstrijden gevaren worden.

Zondag

Zondag ging het er heftig aan toeZondag ging het er heftig aan toeOp zondag begon de dag met een knoop of 12 aan wind. Gaandeweg trok de wind steeds meer aan. Uiteindelijk tikte de wind bij de laatste race de 25 knopen aan. Het wedstrijdcomité had er de handen vol aan. Meerdere keren moest de baan verlegd worden door windshifts van 210 naar 280 graden. Toch leverde dit geen noemenswaardige vertraging op.

Tijdens de zesde race trok de wind erg hard aan wat voor de nodige perikelen op het water zorgde. Zo verloren de BRUT en PEBBLES beide tijdelijk een bemanningslid. De voordekker van de PEBBLES wist direct vast te klampen aan boord en heeft de race zelfs uitgevaren. Het bemanningslid van de BRUT kon door kordaat optreden van de rescueboot van het comité (Michel dank!) binnen enkele minuten terug worden gebracht. De SPILT 2ND had wederom geen geluk. In het laatste rondje van de race raakte de spi te water en vernield. Ondanks deze schade vingen zijn de zevende en tevens laatste race aan met een nieuwe spinaker. Karakter heren! Videomateriaal is hier te zien.

Om 15:00 was kwam de laatste boot ongeveer over de finish en haastte de vloot zich richting Durgerdam. Snel werden de boten opgeruimd. Bij de bar werd ondertussen al druk gespeculeerd over de uitslagen, om vijf uur kwam dan het verlossende woord. Door de het groot aantal deelnemers in de FF en ORC klasse werden hier de1ste t/m 4e plaatsen beloond.

Top 4 FF65:
1. SjeFFke (15 pnt.)
2. 65+ (16 pnt.)
3. Fine Fleur (18 pnt.)
4. TENDERFOOT (20 pnt.)

Top 4 ORC 1-2:
1. Yacht Vision (16 pnt.)
2. S34 (17 pnt.)
3. Playmate (22 pnt.)
4. Junky (29 pnt.)

Top 4 ORC 3-4-5:
1. Greenhorn (7 pnt.)
2. Solution Too (20 pnt.)
3. Pebbles (24 pnt.)
4. Jailbird (32 pnt.)

Top 2: Pion:
1. Ponziani (8 pnt.)
2. Balans (14 pnt.)

Top 2 X-99:
1. Aqua-Tic (8 pnt.)
2. Teamwork (14 pnt.)

Meer informatie: www.zvhety.nl
Uitslagen: www.zvhety.nl/index.php?id=564

Foto's: Valentijn van Duijvendijk en Jasper van Staveren
Film: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: