Texel Dutch Open van start tijdens tweede dag Zwitserleven Zeilweek

Team De Koning/Visser aan kopTijdens de tweede dag van de Zwitserleven Zeilweek ging het Texel Dutch Open, het officiele Nederlandse Kampioenschap Catamaran zeilen, van start. De vloot van zeventig cats leverde een spannende strijd. Na twee uitdagende race leidt Boskalis team De Koning/Visser (NED) het F18 klassement, gevolgd door teamgenoten Styles (GBR)/Van West (NED). De surfers voeren vandaag geen races vanwege ongunstige condities. 's Ochtends was de aanlandige wind nog zo sterk, dat team De Koning/Visser zelfs poogde het record van de Ronde om Texel te breken. Aan het einde van de laatste wedstrijd zwakte de wind af tot een magere vijf knopen.

Toen de golven eenmaal bedaard waren, gingen de zeventig cats met ongeveer acht knopen wind van start. Team Heemskerk/Tentij won de eerste race in het F18 klassement. Mischa Heemskerk: "De communicatie ging goed, en we waren gefocused." Hoewel de zeegang nog steeds nog steeds heftig was, hadden zij daar in hun Hobie Wild Cat minder last van. "Onze boot snijdt door golven, doordat de voorkant van de romp schuin afloopt, in plaats van recht omlaag." Volgens regerend F18-kampioen Coen de Koning was het vooral van belang goed op de golven te sturen: "Als je dat niet beheerst, lig je snel stil. Het is de kunst om dat te voorkomen door ondanks de lichte wind druk te houden." Het bleek in het kruisrak voordelig de zeekant te kiezen. Christa van Helden, die samen met stuurman Sasha Larsen op de Boskalis Nacra Infusion zeilt, zegt: "De eerste race hadden we een slechte start, maar we wisten ons snel vrij te varen richting zee. Daar zat veel wind, dus zo konden we behoorlijk wat boten pakken." Door de lichte omstandigheden waren de verschillen enorm. De tweede race finishte de laatste boten ruim twintig minuten na de eerste. Helaas ontvingen ze hierdoor een DNF (Did Not Finish) op hun scorelijst.

Line honours voor M20's

Team Sunnucks/FarrenTeam Sunnucks/FarrenIn de strijd om de line honours voor de Zwitserleven Ronde om Texel is William Sunnucks een belangrijke speler. Hij behaalde ze, weliswaar met andere boot en bemanning, ook in 1997 en is nu naar Texel gekomen om ze terug te winnen. De Zweed Göran Marström bouwde dit najaar een extra brede M20 voor hem. Deze is wel zwaarder, maar kan ook meer winddruk hebben. Daarom zou deze cat het extra goed moeten doen met zwaar weer. Vandaag werd Sunnucks aangenaam verrast. "De eerste race moesten we nog wennen aan de hoge golven, maar de tweede wedstrijd finishten we mijlen voor onze rivaal Herbert Dercksen." En dat met deze lichte wind. Sunnucks: "We zijn echt uiterst tevreden. We liepen steeds verder uit, wat bewijst dat deze boot heel snel is. De M20 van team Sunnucks/Farren heeft dezelfde handicap rating als de Extreme 20 van Dercksen/Bulkeley, die de eerste race het snelste was. De twee rivalen zijn dus aan elkaar gewaagd.

Kleinere cats

Behalve de enorme F18 vloot en een paar 20-voeters, doet ook een aantal kleinere cats mee. Deze Hobie 16's, Darts en Prindles vormen de tweede startgroep. Alfred de Jong was verbaasd over zijn prestatie de tweede race. "First Finisher! Dit heb ik nog nooit mee gemaakt!" De solozeiler uit Ridderkerk zeilt voor het eerst voor de kust van Texel, maar is goed voorbereid: "Ik heb van de week een stromingenboek gekocht en alle tijden uit mijn hoofd geleerd." Zo kwam hij met zijn Nacra Inter 17 steeds precies goed bij de bovenboei uit. Hij eindigde vandaag op een derde plaats in het klassement van zijn vloot. Texelaar Dirk Pool staat eerste en team Rovers/Meijer tweede.

Recordpoging

Coen de Koning en Thijs Visser deden vanochtend een poging het ronderecord te verbreken. Om 8.30 vertrokken ze met zo'n 25 knopen westerlijke wind in hun Boskalis Nacra Infusion. Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen vestigden het record in 2005 op 2 uur, 11 minuten en 11 seconden. Toen was de wind iets gunstiger dan vandaag, waardoor De Koning en Visser niet constant op volle snelheid konden varen. Ze moesten zelfs een stuk kruisen en kwamen uiteindelijk een klein half uur later aan dan nodig was om het record te breken.

WK Windsurfen: geen races

Helaas hebben de windsurfers geen vervolg kunnen geven aan de voortvarende start van gisteren. 's Ochtends was de branding zo ruig, dat de wedstrijdleiding besloot het materiaal te sparen en niet te racen. Later zwakten de golven wel af, maar was er niet genoeg wind over. De surfers hebben namelijk 11 knopen nodig om te kunnen slalommen. Om 14:00 uur besloot de wedstrijdleiding helemaal niet meer te racen. Voor de deelnemers was er dus even tijd om het materiaal opnieuw te prepareren en de nodige rust te pakken. De start van gisteren was veelbelovend, maar zwaar voor deelnemers en materiaal. Bovendien zijn de voorspellingen voor de komende dagen dusdanig dat er nog wel een aantal eliminaties gevaren zullen worden.

Op het strand

Ondertussen stroomt het strand vol met catamarans die zaterdag met de Zwitserleven Ronde om Texel mee gaan doen. Ook de pitstraat is gevuld met topteams en catamarandealers. Het terras van het Zeilerscafé is geopend en hier wordt moeiteloos het Zwitserleven Gevoel uitgedragen door ontspannen van een drankje te genieten. De Texelse DJ Trappetoni bijt vanavond het spits af met zijn feestplaten. Morgen staan Wad Zou't en Booming Piano's op het podium in de grote tent.

www.roundtexel.com

Foto's: Claire Matches
Tekst: Jacqueline Laumans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: