Team Sunnucks/Farren zeilen naar koppositie Texel Dutch Open

Team Sunnucks/FarrenOp dag drie van de Zwitserleven Zeilweek zeilde het Britse M20-duo Sunnuck/Farren door naar de koppositie van het Texel Dutch Open (Zwitserleven ONK). De koplopers van gisteren, Coen de Koning en Thijs Visser, vielen terug naar de derde plek. Na uitstel gingen de catamarans om twaalf uur het water op. Met een aanwakkerende wind tot 4 Beaufort volbrachten ze drie races, die meetellen voor de officiële Nederlandse titel catamaranzeilen.

Tegen het einde van de middag startten tevens de TNG Short Track Races. Team Boskalis De Koning/Visser en Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis wonnen respectievelijke de eerste en tweede wedstrijd. Voor de surfers gloorde er rond vijf uur een sprankje hoop dat ze aan de vierde eliminatieronde konden beginnen, maar helaas zakte de wind al snel weer onder de benodigde 11 knopen.

Door de sterke stroming was het dringen bij de start van de catamarans. Sommige boten werden over de lijn gedrukt, waardoor er na iedere eerste startpoging de zwarte vlag werd getrokken. Styles (GBR) en Van West (NED) wonnen met hun Nacra Infusion de eerste race, dankzij een sterke start. Styles: "Het leek alsof iedereen aan de rechterkant wilde starten, daar was het heel druk. En ik geloof dat aan de linkerzijde ook wat boten met de startboei verstrengeld raakten." Hij en zijn bemanning Ferdinand van West vertrokken vrij in het midden en waren gelijk goed weg. Styles: "Na ongeveer 300 meter klapten we over stuurboord en kregen we nog een shift naar links. Bij de bovenwindse boei lagen we vlak achter de 20-voeters." Een goede start is enorm belangrijk in deze sterke F18-vloot. Styles: "De laatste twee races ging dat minder goed bij ons. Darren Bundock was snel weg en maakte de juiste slagen." Zo won de Australiër de tweede race.

Team Brouwer/KoeneTeam Brouwer/KoeneNieuwkomer in het F18-veld op Texel is voormalig olympisch Tornado-zeilster en full prof Carolijn Brouwer. Samen met Daan Koene stuurde zij haar Hobie Wild Cat door de golven. Brouwer: "Het is heel spannend om met zoveel boten alles goed in de gaten te houden. Normaal vaar ik op de Extreme 40, maar dit is een mooie toevoeging om scherp te blijven.

M20's - Kromme zwaarden als geheime wapen

Titelverdedigers Herbert Dercksen en Mark Bulkeley moesten in hun Extreme 20 tijdens de eerste startprocedure meteen terugkeren naar het strand met schade aan de mast. Dercksen legt uit: "Ik vermoed dat het om een constructiefout in het onderste deel van de mast gaat. In de pitstaat is hard gewerkt om dit te repareren, dus morgen zijn we er weer bij. Prioriteit is om zaterdag een gooi te doen naar de winst op line honours." Xander Pols en Tjiddo Veenstra, die in 2007 en 2008 de snelste Rondetijd neerzetten, hadden het zwaar te verduren. Team Sunnucks/Farren ging er in de extra brede M20 Vampire met beams van 3.50 meter als een speer vandoor. Pols: "Ik doe voor de 25ste keer mee met de Ronde en heb dus de ervaring die belangrijk is om de Ronde te winnen. Gelukkig komt morgen nog wel ons geheime wapen tevoorschijn, de kromme zwaarden." Pols hoopt op lichte omstandigheden voor zaterdag: "Alleen dan kunnen we voldoende weerstand bieden aan de Britten."

Strijd van de Prindle's

In de kleinere cats gaat de strijd tussen de Prindle 15's van Texelaar Dirk Pool en Hans Primowees. Dirk Pool won het overall klassement van de Zwitserleven Ronde om Texel in 1990. Hans Primowees mocht in 2006 aan de overwinning ruiken; hij werd op een paar seconden na tweede. Pool heeft deze week drie van de vijf races gewonnen. "Het is dus spannend," zegt hij. De 64-jarige zeiler baalt er wel van dat het eerste startsignaal vandaag pas rond 12 uur klonk. Hij verzucht: "We zijn niet van zoethout!" Zijn leiderspositie verdedigt hij vooral op ervaring. Bijvoorbeeld door de tweede race over stuurboord voor de vloot langs te starten. Vervolgens was hij eerste bij de bovenboei en kon hij zijn positie verdedigen. "Gewoon scherp blijven en goed opletten." Of hij en Primowees weer een kans maken op overall winst tijdens de Zwitserleven Ronde om Texel, hangt volgens de Texelaar van de wind af: "Als er bijvoorbeeld een noordenwind staat, maken we geen schijn van kans. Dan moeten we teveel kruisen."

TNG Shorttrack races

Rond half vijf ging de eerste TNG Shorttrack race van start. Deze snelle, spannende races vlak voor de kust worden voortdurend van deskundig commentaar voorzien, zodat ze vanaf het strand goed te volgen zijn. De 24 geselecteerde teams voeren vandaag in twee vloten van 12 boten. De beste acht per vloot gaan door naar finalerondes van morgen, waarbij alleen de beste zeilers over blijven. Drie Boskalis teams domineerden de eerste wedstrijd, waarbij Coen de Koning en Thijs Visser als eerste over de lijn kwamen. De tweede wedstrijd werd gewonnen door team Booth/Nieuwenhuis.

WK Surfen - Wachten op wind

De surfers voeren dinsdag drie eliminatierondes, maar daarna was het wachten geblazen. Hoewel ze erop gebrand zijn verder te racen, leggen de surfers zich hierbij neer. De Nederlander Dirk Doppenberg zegt: "Het heeft nu absoluut geen zin om het water op te gaan. Er is niet genoeg wind en bovendien staat er een sterke stroming in de verkeerde richting. We zijn eraan gewend." 's Middags om half vijf legde het comité toch nog de boeien uit, maar helaas zwakte de bries weer af tot beneden de 11 knopen. Volgens de regels van de International Funboard Class Association (IFCA) is dit het minimum om een geldige race te kunnen varen. Voorlopig staat Bernd Flessner dus nog bovenaan het klassement.

Op het strand

Inmiddels hebben 321 catamarans zich op het strand gemeld voor de Zwitserleven Ronde om Texel. De komende dagen worden nog 200 boten verwacht. Vandaag zeilden ruim 90 boten mee aan de Horstocht, de recreatieve zeiltocht naar het zuidelijkste strand van het eiland, en genoten daar van een versgebakken scholletje. Deze tocht biedt de recreatieve zeilers de kans het verraderlijke stuk bij het Molengat alvast te verkennen. De organisatie grijpt ter voorbereiding op de Zwitserleven Ronde om Texel de gelegenheid aan om te testen of alle veiligheidsprocedures goed verlopen.Over de Zwitserleven Zeilweek

De 32ste Zwitserleven Ronde om Texel is sinds dit jaar uitgebreid tot de Zwitersleven Zeilweek. Dit vernieuwde watersportevenement bundelt verschillende spectaculaire activiteiten. Dit jaar is het WK Slalomsurfen aan het programma toegevoegd. Dit maakt het high performance evenement breder en uitdagender voor deelnemers en interessanter voor publiek.

www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: