Team Sunnucks/Farren behoudt leiding Zwitserleven Texel Dutch Open

Team Sunnucks/Farren behoudt leidingNa een zonnige, winderige vierde dag staat team Sunnucks/Farren nog steeds bovenaan het klassement voor het Zwitserleven Open Nederlands Kampioenschap catamaran zeilen. Team Boskalis Styles (GBR)/Van West (NED) volgt op 4 punten afstand. Het strand bij Paal 17 gonste van de spectaculaire watersportactiviteiten vandaag. De catamaranvloten zeilden twee competitieve races. Ondertussen zetten Herbert Dercksen en Mark Bulkeley de snelste rondetijd in een catamaran allertijde neer. De TNG Short Track Races eindigden in een zinderende ontknoping en ook de windsurfers kwamen goed aan hun trekken met twee afgeronde eliminatierondes. De Duitser Bernd Flessner staat nog steeds bovenaan. Ondertussen hebben zich zo'n 550 cats op het strand verzameld voor de Zwitserleven Ronde om Texel van morgen.

"De condities waren geweldig", zegt de leider van het F18 klassement Hugh Styles. Rond half elf vertrokken de catamarans bij een dikke vier uit het noordwesten. Het trotseren van de branding was voor iedereen lastig, maar de moeite werd ruimschoots beloond. Styles: "We sprongen van golf naar golf." Hij en zijn bemanning boekten zeer sterke resultaten. Styles: "We hebben de drukte bij de startlijn vermeden, zodat we zonder risico weg konden zeilen." Zo kwamen ze niet als eerste bij de bovenboei, maar dankzij een optimale bootsnelheid wisten ze zich beide races naar voren te werken.

Mischa Heemskerk en Bastiaan TentijMischa Heemskerk en Bastiaan TentijMischa Heemskerk en Bastiaan Tentij zakten tijdens de eerste wedstrijd af naar een vierde plek, doordat bij het ronden van de bovenboei een van de zwaarden was gebroken. Tentij: "Er staat zoveel druk op!" Snel gingen ze naar het strand om een nieuw zwaard te halen en op tijd terug te zijn voor de tweede start. Volgens het comité waren ze zelfs iets te vroeg over de lijn. Ze kwamen net voor Styles/Van West over de finish, maar dat was dus tevergeefs, omdat ze gediskwalificeerd werden. Zwitserleven team Booth/Nieuwenhuis wist zich vandaag in de kopgroep te mengen. Ze werden tweede en derde. Booth: "Het was leuker vandaag. Dat extra beetje wind hebben we nodig, anders worden we eruit gevaren door de lichtere teams." De brede M20 van William Sunnucks vaart meestal voor de rest van de vloot uit. Vandaag behaalde hij een tweede en negende plek op handicap, waardoor hij met vier punten voorsprong het overall klassement leidt. In de top vijf kan morgen dus nog vanalles gebeuren. Hoewel Hugh Styles de Zwitserleven Ronde om Texel pas drie keer gevaren heeft, is hij vol zelfvertrouwen: "Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon goed op de andere boten letten en hard blijven zeilen.

WK Slalom Windsurfen: vechten tegen de golven

Door de aanlandige wind en de stevige branding was het vandaag flink werken voor de windsurfers. Ze rondden twee eliminatierondes af en de derde moest worden gestaakt vanwege afzwakkende wind. Vlak voor de start van de vierde eliminatieronde brak klassementsleider Bernd Flessner (GER) zijn mast. Hij moest terug naar de kant, waardoor hij het maximale aantal punten kreeg. Hij herstelde zich goed in de tweede eliminatie van de dag en won al zijn heats. Jacques van Houten had vooral in de ochtend last van de zwakkere bries. Meerdere windsurfers hadden bij het ronden van de boeien moeite om weer op snelheid te komen.

Later trok de wind aan en werd de zee ruiger. Jordy Vonk, de jongste deelnemer van het WK, zegt: " Je moet oppassen voor de golven, voor je het weet, word je gelanceerd en lig je in het water. Het is mijn eerste keer dat ik op zee in de branding een slalomwedstrijd zeil. De eerste dag moest ik heel erg wennen aan de tegenstand en de omstandigheden, maar vandaag gaat het al een stuk beter. Ik was derde in de losersfinal van de vierde eliminatie."

Zinderende finale TNG Shorttrack

Mischa Heemskerk verheugde zich al op de TNG Short Track races van vanmiddag, en terecht, want hij kwam na een zeer spectaculaire race als nipte winnaar uit de bus. Na een aantal afvalraces bleven de teams Heemskerk/Tentij en Zwitserleven Booth/Nieuwenhuizen, beiden in de nieuwe Hobie Wild Cat, over voor de matchrace finale. Voor de start probeerden de teams elkaar al van de startlijn weg te zeilen. Na het tweede kruisrak leek het erop dat het olympische duo Booth/Nieuwenhuizen zijn tegenstander zou verslaan, maar team Heemskerk/Tentij voer helemaal naar buiten tijdens het laatste spinnakerrak. Tentij: "We hadden én wind én golven en die hebben we goed gebruikt." Beide boten stormden op de finishlijn af. Team Heemskerk/Tentij wist het Zwitserleven team net af te troeven. Tentij arriveert vijf minuten later met een brede glimlach op het strand: "Dit is echt de mooiste vorm van wedstrijdzeilen. Ik sta nog te shaken."

Zwitserleven Ronde om Texel: strijd om de line honours

Morgenochtend gaan rond 10 uur ruim vijf honderd boten van start bij Paal 17. Voor sommige deelnemers is het al een hele prestatie als ze de ronde kunnen volbrengen. Enkele topteams gaan keihard voor de snelste rondetijd. Het belooft een spannende strijd te worden, want er doen behoorlijk wat favorieten mee die de line honours ooit al op hun naam hebben gezet. De Zweedse M20 bouwer Göran Marström en zijn bemanning Thomas Persson arriveerden vanochtend met hun M20 spi op het zonovergoten Texelse strand. Zij gingen in 2006 als eerste over de lijn. De winnaars van 2007 en 2008, Pols/Veenstra, die morgen hun speciale kromme zwaarden uit de kast zullen halen, zien ook TNG teamgenoten Moret/Radelaar als serieuze concurrent. Met name vanwege de verwachte lichte condities. Moret over zijn kansen: "Ik heb slechts 1 keer niet meegedaan aan de Ronde en doe dus voor de 31ste keer mee. Met licht weer zijn wij op ons best. Het moet er dus nu maar een keer van komen." Het beste resultaat van de veteraan is plek vier. Team Dercksen/Bulkeley toonde vandaag zijn topvorm door het Ronderecord van Samama/van Leeuwen uit 2005 met ruim vier minuten te verbreken. Uiteraard gelden de Britten Sunnucks/Farren, die momenteel het overall klassement leiden, als zware favoriet. Zij wonnen de line honours van de Raid d'Houat (onderdeel van Eurocat) en de Isle of White Race met hun extra brede M20 Vampire. Het is echter of hun zwaardere boot het morgen ook goed zal doen. De voorspelling is namelijk dat er 's ochtends een bries van 2 tot 3 Beaufort uit het noordwesten staat. Deze zal in de loop van de ochtend afzwakken. Jeroen Tirion van het wedstrijdcomité zegt: "De grootste uitdaging zal morgen zijn om veilig door de branding te komen."

Op het strand

Om 12:30 vertrokken 70 cats met de spectaculaire Le Mans start van het strand. Zij gingen op weg richting de Vuurtoren op de noordpunt, om het traject alvast op een recreatieve manier te verkennen. Een tevreden deelnemer zegt: "We hebben er een uur over gedaan. Appeltje-eitje." Het terrras van het zeilerscafé zat helemaal vol. De windsurfwedstrijden en de TNG Short Track Races waren vanaf hier goed te volgen. Mede dankzij het deskundige commentaar van Jeroen Tirion. Morgen zal de Zwitserleven Ronde om Texel ook op een groot beeldscherm te zien zijn. Actievelingen kunnen zich amuseren op de klimmuur van ruim zeven meter hoog die de Koninklijke Landmacht heeft meegebracht. Uiteraard heeft de organisatie ook voor een uitgebreid muziekprogramma gezorgd. Tijdens het ontbijt speelt Bigband Texel; de Notenkrakers zullen de first finishers onthalen. 's Nachts gaat het feest door tot in de kleine uurtjes met de DJ's van Q-Music.

Voorlopige uitslag Zwitersleven Open Nederlands Kampioenschap.

De wedstrijd van morgen telt dubbel in het eindklassement.

Open Fleet I

1. Sunnucks/Farren (23 punten) (10),3,2,6,1,9,2
2. Styles/van West (27 punten) 5,1,1,12,7,1,(91 OCS)
3. de Koning/Visser (37 punten) 2,4,(15),10,8,12,1
4. Booth/Nieuwenhuis (51,5 punten) 9,(19),17,8,12.5,2,3
5. Macpherson/van Leeuwen (54 punten) 8,2,14,(14,5),14,7,9

Open Fleet II

1. Pool (15 punten) 1,1,1,1,2, (9 DNC), 9.0 DNC
2. De Jong (15 punten) 2,2,3,3,(4),3,2
3. Gussinklo (18 punten) 3,4,4,(5),5,1,1

Top 5 Windsurfen na vijf eliminatierondes

1. Bernd Flessner (GER 16)
2. Jacques van der Hout (NED 35)
3. Josh Ludo (ESP12)
4. Antoine Questel (FRA 99)
5. Adriaan van Rijsselberghe (NED 2)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: