Team Sunnucks/Farren wint line honours Zwitserleven Ronde om Texel

Team Sunnucks/Farren wint line honoursTeam Sunnucks/Farren (GBR) won de line honours van de Zwitserleven Ronde om Texel met een gezeilde tijd van 5 uur 15 minuten en 39 seconden in de extra brede M20 vampire catamaran. Hiermee versloeg het Brits duo de Nederlanders Xander Pols en Tjiddo Veenstra, die in 2007 en 2008 de line honours behaalden. De race begon met een zwakke wind, die uiteindelijk opliep tot windkracht vier.

"Het geeft echt voldoening. We hebben iets afwijkends gedaan en dat pakte goed uit", zegt William Sunnucks als hij als eerste catamaran op het strand aankomt. Hij is de hele winter bezig geweest om zijn catamaran van 3,50 meter breed in Zweden te laten bouwen. Deze carbon tweeromper gaat extra hard met veel wind. Xander Pols, die in 2008 en 2009 de line honours behaalde, gunt het de Britten van harte: "Een terechte winnaar, want hij heeft heel goed gevaren." Team Pols/Veenstra liet de speciale gebogen zwaarden vandaag thuis. Ze dachten deze niet nodig te hebben vanwege de lichte bries, maar toen die aan het eind van de race aantrok, waren ze misschien toch van pas te hebben. Zodra de boot op snelheid komt, kunnen de gebogen zwaarden de catamaran namelijk uit het water tillen, waardoor deze minder weerstand heeft.

Een warm onthaalEen warm onthaalNadat de vloot om 10:00 uur met een paar knopen wind startte, ging team Pols/Veenstra al snel aan de leiding. Veenstra: "We wisten onder de kust wat thermale druk te pakken." Bij de Vuurtoren viel de wind voorin de vloot weg, waardoor het veld in elkaar zakte. Pols: "Toen kon de race eigenlijk opnieuw beginnen." De titelverdedigers wisten toch nog die ene vlaag te vinden en ging er weer vandoor. Halverwege de ronding trok de wind weer aan. Dit is precies wat de Britten Sunnucks/Farren nodig hadden om de capaciteiten van hun extra brede catamaran ten volle te kunnen benutten. Sunnucks: "We stonden vol in de trapeze en konden full power varen, terwijl onze tegenstanders wat druk moesten lozen. De Britten sluipen dichterbij en weten de titelverdedigers rond de zuidpunt in te halen. Na een voortvarend reachrak onder gennaker, gaan ze vijf minuten voor hun tegenstanders over de finish.

Team Pols/VeenstraTeam Pols/VeenstraDe uitslag van de Zwitserleven Zeilweek is nog niet bekend. De langzamere cats zijn nu (18:30) nog aan het finishen. Zij kunnen nog voor verrassingen zorgen als hun score op handicap wordt berekend. Zo staat Texelaar Dirk Pool met zijn Prindle 15 momenteel tweede overall, achter de Britten Rob Wilson en Marcus Lynch met de nieuwe F18 Shockwave. Later volgt meer nieuws over de uiteindelijke overall uitslag.

www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: