Marieke Jongens en Margriet Fokkema verwerven A-status op EK 470

Marieke Jongens en Margriet FokkemaTijdens het Europees Kampioenschap 470-klasse zeilen op de Oostenrijkse Traunsee verzekerden Marieke Jongens en Margriet Fokkema zich van een NOC*NSF A-status. Dit duo uit de Talentploeg eindigde op een vierde plaats in de geschoonde lijst (alleen Europeanen).
Ook de gebroeders Coster verlengden hun huidige A-status van de sportkoepel met een vierde plaats in de geschoonde lijst bij de mannen.

EK 470 vrouwen

Marieke Jongens en Margriet Fokkema doen het erg goed dit jaar. De zeilsters uit de Talentploeg worden op dit EK beloond met een A-status. Vooraf was dit toernooi aangewezen als een limiet evenement. Een A-status voor een top zes (geschoonde lijst) resultaat en een B-status voor een top 12 eindpositie. Met een A-status gaan extra faciliteiten en financiën gepaard van NOC*NSF.

Fokkema en Jongens pakten al het zilver tijdens de Semaine Olympique in Hyeres afgelopen april. En tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik werd dit jonge team achtste. De doorbraak kan een feit genoemd worden.

Marieke Jongens en Margriet FokkemaOpvallend was dat Fokkema en Jongens op 11 juni, buiten hun schuld, aangevaren werden door een tegenstander. Gelukkig kon de boot in de nacht worden hersteld en kwam ook de jury hun tegemoet met een RDG (ReDress Given), wat in dit geval neerkwam op het gemiddelde van de eerste vier races: een elfde plaats.

Met het eindresultaat kwamen Fokkema en Jongens maar 0,8 punt tekort voor een bronzen medaille. Plaatsvervangend Hoofdcoach Jacco Koops is heel tevreden. “De dames solliciteren met al deze goede resultaten naar een Kernploeg status. Die beslissing stellen we uit tot na de Wereldkampioenschappen in Denemarken eind augustus.”

Mandy Mulder en Merel Witteveen eindigden op een zevende plaats. Dit is voldoende voor een B-status. Het duo heeft echter nog een A-status als gevolg van hun zilveren medaille in de Ynglingklasse tijdens de Olympische spelen van vorig jaar.

Mulder en Witteveen begonnen de week slecht, maar maakten dat meer dan goed met een 2de en een 1e plaats in race 4 en 5, waardoor het 470-duo in de geschoonde lijst uiteindelijk zevende wordt. Hiermee revancheren ze zich van het magere resultaat tijdens de Delta Lloyd Regatta. Hun lidmaatschap van de Delta Lloyd Kernploeg wordt ook na de WK beoordeeld. Tot die tijd heeft dit team een status aparte en krijgt het alle steun van het Watersportverbond vergelijkbaar met een kernploeg status.

EK 470 Mannen

Sven en Kalle CosterSven en Kalle Coster eindigden op een vierde plaats en laten daarmee zien dat ze terug zijn aan de top. De broers hadden een pauze ingelast na hun vierde plaats op de Olympische spelen van 2008.

Tijdens de Delta Lloyd Regatta in Nederland pakten ze alweer het zilver en met dit resultaat verlengen de broers hun NOC*NSF A-status. De onderhandelingen over het lidmaatschap van de Delta Lloyd Kernploeg zijn in een vergevorderd stadium en de uitnodiging kan niet lang meer op zich laten wachten.

De Costers hun jonge rivalen Steven LeFevre en Steven Krol werden 16de in de geschoonde lijst. Dit duo uit de Talentploeg die vorig jaar nog Jeugdwereldkampioen werden in de 470 zijn in het bezit van een HP (High Potential) status van NOC*NSF.

www.traunseewoche.at
Foto's: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: