Team Boskalis De Koning/Visser wint Zwitserleven Zeilweek 2009

Team BoskalisOp zaterdag 13 juni kwam Team Boskalis De Koning (Hoorn) en Visser (Amersfoort) als de grote winnaar van de Zwitserleven Zeilweek 2009 uit de bus. Afgelopen vrijdag sloot het duo de zeven baanwedstrijden van het Texel Dutch Open als derde af. Deze positie wisten regerend F18 wereldkampioen Coen de Koning en zijn nieuwe bemanning Thijs Visser te evenaren tijdens de Ronde om Texel op zaterdag. Daarmee pakten de topzeilers met hun Nacra Infusion de overall zege en daarmee de Nederlandse titel catamaranzeilen. Team Boskalis Styles (GBR)/Van West (Bloemendaal) werd knap tweede.

"We hebben volledig op onszelf geconcentreerd", vertelt de opgetogen stuurman De Koning. "Een aantal races was niet goed genoeg naar mijn smaak. We hebben tijdens de tweede en derde dag van het NK een paar fouten gemaakt. Het eerste kruisrak heeft nog een paar aandachtspunten voor de komende maand in voorbereiding op het WK. Maar we hebben hier gemiddeld zeker goed gevaren."

"Onze eerste overwinning"

Volgens de Noord-Hollander maakten ze gisteren tijdens de Ronde om Texel slechts één foute beslissing: "Tussen de vuurtoren en de VC-boei moest je door een gate. Wij zaten aan de lage kant en toen zag ik wind verder op zee. Daar zijn we heen gegaan en we pikten die druk aanvankelijk ook op. We leken het mannetje, totdat we terug zeilden naar de gate en de bries helemaal wegviel. Vervolgens dreven we door de stroming langs de gate. Nadat we weer wat druk in de zeilen hadden, moesten we dus kort terugkruisen. We lagen er dus even slecht voor, maar daarna hebben we heel constant gezeild. Dus het heeft met name uitbetaald om stabiel te varen door alle verschillende wedstrijden heen. We zijn onwijs blij met deze zege. Onze eerste overwinning, dat geeft veel voldoening!"

De Koning noemde 'het rondje' erg moeilijk in het begin. "Weinig wind, veel stroom, veel boten en veel concentratie.. Het duurde lang tot de VC-boei. Vanaf daar werd het serieus knokken om bootje voor bootje in te halen met stabielere wind. Een zenuwslopend laatste spinnakerrak tot de finish was beslissend. Door tactisch goed te positioneren en gebruik te maken van de golven konden we het in ons voordeel beslissen."

Zwitserleven Zeilweek (Open Nederlands Kampioenschap):

Fleet 1:

1. De Koning/Visser (NED)
2. Styles (GBR)/Van West (NED)
3. Wilson/Lynch (GBR)
4. Clainche/Joubert (FRA)
5. Booth/Nieuwenhuis (NED)

Fleet 2:

1. Pool (NED)
2. Te Gussinklo/Dekker (NED)
3. De Jong (NED)

Zwitserleven Ronde om Texel:

Gold fleet:

1. Wilson/Lynch (GBR)
2. Pool (NED)
3. De Koning/Visser (NED)
4. Clainche/Joubert (FRA)
5. Orpin/Crawford (GBR)

Silver fleet:

1. Goudriaan/Goudriaan (NED)
2. De Haas/De Haas (NED)
3. Van Delden/Van Delden (NED)
4. Penning (NED)
5. Van Pelt/Dieleman (NED)

Line Honours Ronde om Texel

1. Sunnucks/Farren (GBR) 5:15:39
2. Pols/Veenstra (NED) 5:20:53
3. Moret/Radelaar (NED) 5:31:02
4. Dercksen (NED)/Bulkeley (GBR) 5:38:36
5. Philippron/Saelens (BEL) 5:46:18

WK Slalomsurfen:

1. Bernd Flessner (G16)
2. Jacques van der Hout (NED35)
3. Antoine Questel (FRA 99)
4. Josh Ludo (ESP12)
5. Adriaan van Rijsselberghe (NED2)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: