Video: Telefonica Blue strandt op Zweedse rotsen en Team Delta Lloyd ligt vierde

Telefonica Blue strandt op Zweedse rotsenTeam Delta Lloyd (NED) ligt momenteel vierde na een lastige start van de negende Volvo Ocean Race etappe naar Stockholm. Het startschot klonk vanmiddag om 13u00 voor de kust van Marstrand/Zweden. Gedurende het eerst af te leggen baanparcours nam de wind af van 10-12 tot 5 knopen. Dit in combinatie met de flinke deining zorgde voor lastige zeilcondities. Telefonica Blue leidde de vloot het Krabbegat in, totdat Bouwe Bekking (NED) en zijn voornamelijk Spaanse bemanning op een rots vastliepen en het racen noodgedwongen moesten staken.

Reddingswerkers slaagden erin de gehavende Telefonica Blue na anderhalf uur vlot te trekken. Bekking zette daarna koers terug naar de haven om de schade te laten repareren.De Nederlandse profzeiler kwam eerder dit jaar in het Chinese Qingdao vlak voor de start van de vijfde etappe ook al in aanvaring met vaste grond. Hij moest toen met zijn schip eveneens terugkeren naar de haven voor de noodzakelijke reparaties.

Aan boord van Team Delta Lloyd

Na de start stuurde Team Delta Lloyd schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) de NED 1 naar de linkerkant van de baan en genoot daar van meer druk. De bries nam echter geleidelijk af. De Delta Lloyd raakte geparkeerd in een windstilte en verdween als zesde het Kattegat in.

"Het wordt een kustrace, waarbij het werken met walinvloeden belangrijk is. Vooral de winddraaiingen spelen deze etappe een grote rol", sprak schipper Bermúdez de Castro (ESP) vanochtend. "Het is een korte afstand, dus de logische keuze is om extreme opties te vermijden en te wachten totdat andere teams een fout maken." Zelf heeft Bermúdez de Castro geen ervaring met het Scandinavische vaargebied, maar de in Noorwegen woonachtige navigator Wouter Verbraak wel. De Nederlander deed driemaal mee aan de Gotland Run en tweemaal aan de Volvo Baltic Race. "Ik hoop daardoor meer te weten van de lokale effecten", aldus Verbraak.

Pitstop

Marstrand was slechts een pitstop, dus mogen er volgens de regels enkel zeilers op de Delta Lloyd komen. Verder mag er niets aan boord worden gebracht, wat in Galway niet is ingepakt. Het is daarentegen wel toegestaan overtollige spullen achter te laten. De beslissing daarover viel zaterdagavond na de laatste weerupdate van 20.30 uur. Boat captain Nick Bice (AUS): "We hebben alle reservematerialen en drie zeilen uit de boot gehaald. Je merkt echt het verschil qua diepgang."

Route in het kort

Volgens walnavigator Frits Koek zal de etappe 48 uur duren. De vloot zal 's avonds al in de Sont zijn. Dit is één van de drukst bevaren waterwegen in de wereld. De 4,5 kilometer smalle zeestraat scheidt Zweden van Denemarken en verbindt het Kattegat met de Oostzee. Rond middennacht zullen de 70-voeters het zuidpunt van Zweden ronden op weg naar het eiland Öland in de Baltische Zee. Koek: "Ze moeten er buiten langs voorbij. Tot aan Öland zeilen ze ruime wind in ongeveer 20-25 knopen. Daarna draait de bries naar het noorden en neemt die af tot ongeveer 5 knopen."

Dat betekent dat de condities richting Sandham variabel en licht worden. Koek: "Er bestaat zelfs een kans dat het beter is om Sandham oostelijk te passeren en dus meer mijlen te maken. Daar zit mogelijk meer druk, maar die beslissing moet Wouter later nemen. Hij zal daar moeten spelen met de wind." Dit laatste deel van de 525 mijl lange etappe haalt de vaart er dus goed uit, waardoor de Delta Lloyd wellicht voor het eerst tijdens deze Volvo Ocean Race overdag gaat finishen.

www.volvooceanrace.org
Foto: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: