Nissan Hobie 16 team Sprij/Pauli eerste tijdens Ronde om Texel 2009

Sprij/Pauli in de Nissan Hobie 16 met spinakerNet als vorig jaar pakten Rob Sprij en Mathijs Pauli zowel de eerste plaats in hun Nissan Hobie 16 met spinaker als de titel ‘beste jeugdteam’ tijdens de 32ste Zwitserleven Ronde om Texel. In lastige lichtweer condities wisten ze uiteindelijk de concurrentie toch achter zich te houden. Mooie gevechten werden uitgevoerd tussen de vuurtoren en Oude Schild. Het Wepro Hobie 16 damesteam met Mariëlle Zonneveld en Celine van Dooren wist uiteindelijk tweede te worden. Booth/Sturgeon pakten de derde plaats. Sprij/Pauli maken zich ondertussen alweer op voor ISAF jeugdwedstrijden volgende maand in Brazilië.

Een pittige branding wachtte de zeilers toen zij zaterdagochtend bij Paal 17 hun boot te water lieten. “We waren achteraf erg blij dat we om 09:00 al het water in zijn gegaan. De branding was vrij heftig in combinatie met de lichte wind. We wilden daarnaast vanaf zee starten en hadden dus nog een stukje te varen”, vertelt Pauli. Om 10:00 klinkt het startschot en iedereen ver op zee is goed weg. Sprij: “We pakten meteen vrije wind en hadden stroom mee. Vanaf dat moment was het focussen en opstomen richting de vuurtoren. We zaten achter Talyor Booth aan die een net iets betere positie had op dat moment.” Vanaf de VC-boei wisten de heren naar de koppositie te varen door de juiste vlagen tijdens het kruisrak te pakken. “Aan de wind bleven we daarna zoveel mogelijk onder de kant, op weg naar de Razende Bol. Tussen de golfbrekers door en stroom tegen hebben we de boot goed weten te houden om aan het laatste stuk naar de finish te beginnen”, aldus Pauli. Met een goed gevoel kijken ze terug op de ruim zeven uur durende race.

De Wepro dames Zonneveld/Van Dooren hadden een andere wedstrijd. Ze hadden zich voorgenomen dichtbij hun grootste concurrenten Sprij/Pauli te blijven. Ondanks een goede start kwamen ze, van de Hobie 16’s met spinaker, als laatste bij de vuurtoren aan. Zonneveld: “We hebben toen besloten een andere koers te varen. Het was tijd voor een inhaalrace! We zijn na de vuurtoren direct de zee opgedoken en konden vervolgens in een rechte lijn naar de VC-boei toe.” Opkruisend konden de dames samen met Booth/ Sturgeon in een nek aan nek race naar de Razende Bol doorstomen. “Rob en Mathijs waren al bijna uit het zicht verdwenen dus kreeg de tweede plaats onze focus. Booth kwam overigens af en toe wel akelig dichtbij”, lacht Zonneveld. De dames hebben in ieder geval heerlijk gevaren en dik tevreden met hun tweede plaats. Zonneveld: “We kijken nu al uit naar het EK Hobie Cat in Italië. Eens kijken of we de jongens dan voor kunnen blijven.”

Top 3 Hobie 16 met spinaker:
Rob Sprij en Mathijs Pauli pakk=ten dubbele prijzenRob Sprij en Mathijs Pauli pakk=ten dubbele prijzen1. Sprij (NL)/Pauli (NL) 7:03:42
2. Zonneveld (NL)/Van Dooren (NL) 7:14:57
3. Booth (AU)/Sturgeon (AU) 7:18:33

www.hobiecat.nl
Foto's: Jasper van Staveren/Sailshoot.com

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: