Strategie Team Delta Lloyd onbeloond in negende etappe

Strategie Team Delta Lloyd onbeloondOp maandag 15 juni 2009 bleef Team Delta Lloyd's strategie onbeloond. De Nederlandse Volvo Ocean Race campagne verliet de vloot, maar dit pakte echter anders uit dan gehoopt. De NED 1 verloor de aansluiting met het veld en kwam om 00.54 uur als zesde door de finish van de negende etappe. Eerder die avond stalen Ericsson 3 en Puma de show door al matchracend op de finish bij het Zweedse eiland Sandham (vlakbij Stockholm) af te komen. Een armada aan toeschouwerboten volgde de twee kemphanen tot aan de eindstreep, waar Puma zijn eerste etappezege opstreek. Ericsson 4 volgde een kwartier later en mag zich de overall winnaar van de Volvo Ocean Race 2008-09 noemen.

"We moesten wat anders proberen om de voorhoede in te halen", zei schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) in het Scandinavische schemerlicht van de nacht. De Nederlandse navigator Wouter Verbraak vervolgt: "Ons doel was om niet de hele tijd de vloot te volgen en dan weer vierde of vijfde te worden. Tussen Öland en Gotland was een transitie van zuidelijke naar noordelijke wind. Er waren twee verschillende weermodellen. Het ene gaf aan dat de wind eerst vanuit het noordoosten zou blijven staan en dan pas naar het noordwesten zou draaien. Het andere zei dat het direct uit het noordwesten zou waaien. Het werd uiteindelijk iets er tussenin. We hebben heel even een noordoostelijke bries gehad, maar dat was eigenlijk te kort om naar de andere kant (Gotland) te komen."

Dat probeerde Team Delta Lloyd wel en door die gewaagde tactiek was de NED 1 lange tijd de meest rechtse/oostelijke VO70. Verbraak: "Toen kwam de shift van links binnen en was het over voor ons. De andere boten schoven in één keer dertien mijl naar voren en daarna was het in een rechte lijn naar de finish."

Relativeren

Toch was Verbraak niet ontevreden over de 525 mijl lange etappe van Marstrand naar Stockholm: "We hebben op zich prima gevaren. Bij het Zweedse zuidpunt namen we de buitenbocht en kwamen we terug bij de vloot. We zaten toen voor Telefonica Black en Green Dragon. De start was oké, want we lagen na twee uur derde. We vechten gewoon weer mee."

Ook wachtleider Nick Bice (AUS) kon de teleurstelling relativeren: "We hebben een goede race gezeild totdat we die oostelijke route namen. Maar je kunt beter alles uit de kast halen om toch op het podium proberen te komen dan geen risico's nemen en weer vierde of vijfde worden."

Uitslag negende etappe:

1. PUMA?
2. Ericsson 3?
3. Ericsson 4?
4. Telefónica Black?
5. Green Dragon?
6. Delta Lloyd?
7. Telefónica Blue SUSPENDED RACING?
8. Team Russia DNS

Overall Leaderboard:?

1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 108 punten
2. PUMA (Ken Read/USA): 95.0 punten
3. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): SUSPENDED RACING 86.0 punten
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 71.5 punten
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 63.0 punten
6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 47.0 punten ?
7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 38.0 punten
8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: