Ruim 130 inschrijvingen voor vernieuwde Deltaweek

DeltaweekRuim 130 teams schreven zich al in voor de vernieuwde Deltaweek van vrijdag 26 juni t/m zondag 5 juli. Daaronder vallen weer diverse bekende namen uit het ORC circuit, die zich opmaken voor de Deltaweek Races. Nieuw zijn enerzijds de bedrijventeams, die op vrijdag 26 juni de Business Race gaan varen. En anderzijds de gezelligheidsteams, die het eerste weekend aan de Deltaweek Zeeland Regatta zullen deelnemen.

De MaxFun 25 en de Laser SB3 zijn in groten getale aanwezig. Ook voor het ORC klassekampioenschap Zuid, dat in het tweede weekend plaatsvindt, is er veel animo. Behalve een groot zeilspektakel, is de Deltaweek meer dan ooit een evenement waarbij de deelnemers ook culinair en muzikaal verwend worden. Voor schoolkinderen is er zaterdag 27 juni de finale van DELTA Spetters.

"De grote namen uit de ORC/IRC zijn aanwezig, dus er zal een fikse competitie zijn", zegt Kees van der Vaart van Stichting Deltaweek. "Neem bijvoorbeeld Harry Amsterdam in zijn Yachtvision 34.7, die tijdens de North Sea Regatta domineerde in zijn klasse. Ook de Ragazza van Bert Dolk en Roeline Ornee is aanwezig. Zij wonnen de Deltaweek vorig jaar in de ORC1. Het klassieke schip van Vincent de Vries, de l'Esprit du Morbihan, kan weer hoge ogen gooien in de ORC 4. Bijzonder is de deelname van Leo van Kapel in zijn Diamond. Hij doet namelijk al voor de dertigste keer mee dit jaar". De deelnemers in de ORC strijden het eerste weekend in korte- en langebaanwedstrijden op de Oosterschelde om prijzen die de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas in de jaren dertig in het leven riep. Van maandag t/m donderdag zijn er tochten langs de verschillende Zeeuwse havens. Vrijdag begint het Klassekampioenschap met de fameuze Veronicarace op de Noordzee. Zaterdag 4 en zondag 5 juli verzeilen de ORC teams vanaf Colijnsplaat hun kampioenschap op korte banen. Van der Vaart verwacht nog meer aanmeldingen: "Begin volgende week sluit de inschrijving, dus ze moeten er wel snel bij zijn."

Muzikaal en culinair genieten

Op muzikaal en culinair gebied pakt de organisatie flink uit dit jaar. De bedrijventeams worden vrijdag 26 juni in Zierikzee verwelkomd door een Dixieland band. Na een Zeeuws buffet en de officiële opening neemt de Hermes Houseband (I will survive) het over. Op zaterdagmiddag zorgt een Arubaanse Brass Band voor een extra zomerse sfeer op de kade. Terwijl de zeilers genieten van een uitgebreide barcebue, speelt de partyband TOF en zal later op de avond Starkoo optreden. Een spectaculaire lasershow vormt de afsluiting van deze avond vol entertainment. Na de prijsuitreiking op zondagavond eindigt het weekend met een captain's dinner.

Finale DELTA Spetters

Op zaterdag 27 juni strijden bijna twintig Zeeuwse basischolen om de DELTA Spetters Cup in Zierikzee. Dankzij het programma DELTA Spetters konden Zeeuwse schoolkinderen dit voorjaar kennis maken met verschillende watersporten. Tijdens de finale kunnen ze het geleerde in de praktijk brengen. Ruim honderd kinderen zullen het die zaterdag op de surfplank, in de kano en in de zeilboot tegen elkaar opnemen in kleine (estafette)wedstrijden. De hoofdprijs is de DELTA Spetters Cup, maar het belangrijkste is dat de kinderen plezier beleven aan de watersport!

De vernieuwde Deltaweek

De Deltaweek trekt al 38 jaar vooral wedstrijdzeilers in scherpe jachten, Ronde- en Platbodems, Ongemeten en eenheidsklassen. Vanaf dit jaar is de Deltaweek uitgebreid met de Business Race op 26 juni, en de Deltaweek Zeeland Regatta van 26 t/m 28 juni. Dit arrangement geeft familie- en vriendenteams de kans op een ontspannen manier verschillende facetten van de Delta te ontdekken. Op de zaterdag varen zij een toertocht en genieten ze van een Zeeuwse proeverij. Op zondag krijgt het adrenalinepeil van de deelnemers een flinke boost met activiteiten als blokarten, kitesurfen en op hoge snelheid over de Noordzee scheren met een grote rubberboot. Op zaterdag 27 juni vindt ook de finale van het jeugprogramma DELTA Spetters plaats in de haven van Zierikzee. Van maandag t/m donderdag bezoeken de jachten de verschillende havens aan de Oosterschelde en vrijdag begint het ORC klassekampioenschap Zuid.

Programma Deltaweek 2009

- Vrij 26 juni: Business Race, 's avonds officiële opening DELTAWEEK
- Za 27 en zo 28 juni: DELTAWEEK Zeeland Regatta, walprogramma in Zierikzee
- Za 27 juni: Finale DELTA Spetters
- Za 27 en zo 28 juni: Korte en lange baanwedstrijden voor ORC, kortebaanwedstrijden voor eenheidsklassen, aparte banen voor rond- en platbodems
- Ma 29 juni t/m do 4 juli: Wedstrijden van haven naar haven op de Oosterschelde
- Vr 5 juli: Start ORC Klassekampioenschap Zuid met de Veronicarace (langere afstand) op de Noordzee
- Za 6 en zo 7 juli: Vervolg ORC Klassekampioenschap Zuid: Kortebaanwedstrijden ORC

De Deltaweek wordt sinds dit jaar gesponsord door DELTA, the Multi Utility Company. Met de genoemde uitbreidingen wordt een eerste stap gezet in de verdere uitbouw van de Deltaweek, hét watersportevenement van Zeeland. In de komende jaren zal de Deltaweek qua vaargebied en de omringende activiteiten verder uitbreiden.

Noteer de Deltaweek in je zeilkalender.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: