Heemskerk en Tentij prolongeren titel met maximale score tijdens NSR 2009

Heemskerk en Tentij geconcentreerd aan het varen tijdens NSR 2009Net als vorig jaar zetten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij een indrukwekkende reeks overwinningen neer tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta 2009 in Scheveningen. Na aftrek maakten de heren met tien overwinningen overduidelijk het verschil in hun zwarte bulthaup Hobie Wild Cat. Net als vorig jaar waren zij de directe Scheveningse concurrentie weer te snel af. Hiermee bevestigden zij dat hun nieuwe boot onder alle weersomstandigheden maximaal kon presteren. Als terechte winnaars namen Heemskerk en Tentij de North Sea Regatta trofee dan ook mee naar Noordwijk.

Vrijdag
Heemskerk en Tentij genietenHeemskerk en Tentij genietenOp vrijdag waren de eerste 11 Formule 18 boten aanwezig voor de ‘vrijdag serie’. Met 10 tot 15 knopen was het prima vertoeven op het water. Heemskerk gaf voor de wedstrijden nog een clinic aan dertig enthousiaste zeilers over de specifieke condities bij Scheveningen. Na de clinic volgde een intensieve warming-up door hun coach Remco Otten (Team Control). “We zijn flink gedrild. We hebben de baan goed kunnen verkennen, kunnen trainen op scherpe starts en de boot kunnen finetunen,” meldt Tentij. De races kenmerkten zich door goede starts en mooie gevechten op het zilte water. “Gerard Loos en Pieter van Ruitenburg (Hobie Tiger) kwamen af en toe akelig dichtbij. We hebben een flinke kluif gehad aan ze. Ze gingen als een speer, ze hadden een enorm goede speed in hun boot,” aldus Heemskerk na een prachtige zeildag. Uiteindelijk pakten Heemskerk/Tentij toch de dagwinst met twee overwinningen.

Zaterdag – Tactische uitdaging
De zaterdag zou voor de 58 deelnemende Formule 18 catamarans de boeken in gaan als een ‘tactische uitdaging’. Een bries die varieerde tussen de 5 en 20 knopen met winddraaiingen van 20 tot 30 graden was niet ongewoon. Tentij: “Het waren stuk voor stuk dynamische races. Het was zoeken naar de wind onder de kust. De wind was erg draaierig vanuit land en voor je het wist zat je vast in bizarre windwakken. Als je daarin zat was je gezien. De tweede race ging helemaal geweldig. Samen met een andere Hobie Wild Cat pakten we maar liefst negen minuten voorsprong op de nummer drie!” Uiteindelijk eisten Heemskerk/Tentij na een geweldige zeildag alle drie races op.

Zondag - Unieke ervaring
Sfeervol zeilen met het Kurhaus op de achtergrondSfeervol zeilen met het Kurhaus op de achtergrondNet als zaterdag was het weer volop aanpassen aan de elementen. De condities tijdens de eerste 2 races waren vergelijkbaar met zaterdag. Bij de derde race kwam de wind wat meer van links waardoor de linkerkant van de baan het meest gunstig was. “Bij aankomst bij de boventon zijn we trouwens even flink geschrokken. De boot begon ineens onverklaarbaar te trillen, maar we zijn toch doorgevaren. Na het ronden van de boventon trok Bastiaan het zwaard omhoog en vloog er zowaar een vis mee door de zwaardkast. Onze Wild Cat zal wel honger hebben gehad,” vertellen de heren lachend. Heemskerk vult aan: “De vierde race was trouwens ook apart. Ondanks een slechte start draaide de wind 90 graden en konden we zowel up- als downwind reachen. We zijn toen aan een inhaalslag begonnen en werden uiteindelijk nog derde.”

Maandag – Dag van de uitdagingen
Maandagochtend was het duo alweer vroeg op het water. Heemskerk: “Anderhalf uur intensief trainen voor de wedstrijden zorgde ervoor dat weer helemaal scherp waren. Het zou voor ons ‘de dag van de uitdagingen’ worden.” De eerste race, met een variabele bries van zo’n 15 knopen, werd winnend afgesloten. De tweede race zat het duo verkeerd tijdens de start. Een spectaculaire inhaalrace volgde. Heemskerk: “Vanuit een 15e positie bij de start was het upwind rammen geblazen. Als 5e kwamen we bij de boventon om daarna als 2e bij de benedenton. Vanaf dat moment was het jagen op Coen de Koning en Thijs Visser. Met slechts 1 seconde verschil hebben zij terecht de winst gepakt. Later hoorden we van zowel het Race Comité als de toeschouwers aan de kant (die via de GPS tracker mee hadden gekeken), dat dit absoluut dé meest spectaculaire race van deze NSR moet zijn geweest!”

Hobie 16 met spinaker
Van Oort en Begemann pakken de tweede plaatsVan Oort en Begemann pakken de tweede plaatsOok de Hobie 16’s met spinaker waren weer vertegenwoordigd. Dertien boten hebben drie dagen gestreden voor de titel. Het Nissan team Rob Sprij pakte samen met Hugo Boot de eerste plaats, maar hebben het zeker niet in de schoot geworpen gekregen. Ook het Zwitserleven duo Cas van Oort/Karel Begemann en de Wepro-dames Mariëlle Zonneveld/Celine van Dooren wilden de podiumplaats graag opeisen. Om en om werden eerste en twee plaatsen verdeeld. Maandagochtend kon het nog alle kanten op gaan. Na twee races op maandag pakten Sprij/Boot twee paaltjes op rij en stelden zo hun podiumplaats zeker. De laatste race hebben zij niet meer gevaren als gevolg van een knieblessure bij Sprij.

Top 3 Formule 18:
Heemskerk en Tentij zichtbaar tevreden met hun eerste plaatsHeemskerk en Tentij zichtbaar tevreden met hun eerste plaats1. Heemskerk/Tentij (Hobie Wild Cat) 8 punten
2. De Koning/Visser (Nacra Infusion) 20 punten
3. Huntelman/Van der Kamp (Nacra Infusion) 42 punten

Top 3 Hobie 16 met spinaker:
1. Sprij/Boot 12 punten
2. Van Oort/Begemann 13 punten
3. Zonneveld/Van Dooren 20 punten

www.hobiecat.nl
www.bulthaupsailingteam.nl

Foto's: Richard de Jong/Klik en Co, website NSR en Jasper van Staveren/Sailshoot.com

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: