Prachtige afsluiting Delta Lloyd North Sea Regatta 2009

Soulmate en Cedo NulliEen zonnige, winderige Pinkstermaandag vormt een prachtige afsluiting van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2009. De zeilers genoten op het water van vier dagen zeilen met veel zon, tactische spelletjes en de uitdagende derde dimensie: stroming. Voor sommigen waren de gezellige avonden met aanstekelijke live bands minstens even belangrijk. Hoewel de koplopers in de ruim twintig klassen zeker nog scherp moesten blijven om hun eindoverwinning veilig te stellen, deden zich geen verrassende verschuivingen meer voor. De ROARK won in het IRC 1 klassement en Team van Vuuren in de IRC 2. De Lenco van Nico Brabers ging er in de ORC 2 met de winst vandoor. In de grootste eenheidsklasse, de Formula 18, pakte team Heemskerk/Tentij met twaalf punten voorsprong de eindzege.

De Europese titel in de International 14 was voor de Britten Richardson/Johnson en Dennis Littel was de beste surfer dit evenement.

MaxFun25 winnaar Alice in WaterlandMaxFun25 winnaar Alice in WaterlandNa een kalm begin vanochtend trok de wind aan tot zo´n 16 knopen uit het noorden. De jachten vochten de eindstrijd uit in de Fjellstö race. Voor de IRC en ORC hield dit in dat ze één langere wedstrijd zeilden. Hierbij waren degenen die goed kunnen reachen in het voordeel. Bovendien waren een snelle start en eerste kruisrak belangrijk, omdat het daarna voornamelijk een kwestie was van achter elkaar aanvaren.

Koen Lockefeer van de Eclectic zegt: 'Veel boten zijn er op gemaakt upwind downwind te zeilen, maar het is juist leuk eens een flink stuk te kunnen reachen.'

De ROARK/Claus & Kaan Architecten won de race, mede dankzij een goede start. Schipper Kees Kaan zegt: 'Het verbaasde me eigenlijk hoe terughoudend de andere boten waren, we lagen bijna helemaal alleen.' Onderweg werden ze wel voorbijgevaren door enkele grote, snelle jachten, maar dat maakte voor de einduitslag niets uit.

Opvallend is dat de Antilope van Willem Wester zulke sterke inshores voer, dat ze ondanks de offshores gemist te hebben op de derde plek van het eindklassement terecht kwamen.

IRC/ORC: Positie verstevigen

X35 winnaar Who's nextX35 winnaar Who's nextDe eerste twee dagen van het evenement was het nog heel spannend wie er in de IRC 2 zou winnen; bijna iedere race kwam er een andere winnaar uit de bus. De laatste twee dagen liep team Van Vuuren in zijn nieuwe Salona 34 echter uit op haar tegenstanders. John van der Starre van de FRD-Xperience ging de laatste race toch nog keihard voor de eindzege. Van der Starre: 'We hebben een snellere boot, dus bij iedere boei klokten we of we voldoende waren uitgelopen.' Ze waren desondanks niet snel genoeg en zo ging Team van Vuuren er ook met de dagwinst vandoor. Van der Starre: 'Ik denk dat we toch de hand in eigen boezem moeten steken en team Van Vuuren heeft het gewoon erg goed gedaan.'

In de ORC viel er de laatste dag nog flink wat te winnen, maar uiteindelijk wisten de klassementsleiders hun posities te verstevigen. In de ORC 1 kwam de Popov van Hans Tak als winnaar uit de bus. De Lenco van Nico Brabers ging er mede dankzij twee sterke offshores met de winst in de ORC 2 vandoor.

De EscXape van Jan de Bruin (ORC 3) behaalde bijna alleen maar paaltjes. Ze vochten dan ook een thuiswedstrijd. De Celestine van Van der Hout had de Jentre 28 graag van haar troon willen stoten, maar legde het af op bootsnelheid. Schipper Van der Hout zegt: 'We kregen hem in het begin echt niet aan de praat op deze korte, onregelmatige golven.' De familieboot had liever nog een upwind downwind parcours gevaren. 'Dit jacht is 32-jaar oud, maar kan aan de wind relatief hoog varen.' Toen de bries aantrok, kon de Celestine nog een aantal boten pakken, maar niet de J entre 28, die met een laatste paaltje de winst in het ORC 4-5 klassement boekte.

Kielboten: J22, Melges-24

Hein Ruyten is 'redelijk verrast' over zijn succes de afgelopen dagen. 'De doelstelling was goed de baan rond te komen', maar hij eindigde uiteindelijk nipt bovenaan het Melges-24 klassement. Melges importeur Ruyten zegt: 'We hebben veel met posities gerouleerd, ook om veel mensen met de boot kennis te laten maken.' Hij hoopt dat de Melges-24 klasse hierdoor zal groeien in Nederland.

In de J22 klasse spande het erom. Titelverdediger Jeroen den Boer stond weliswaar op zeven punten voorsprong, maar het gelegenheidsteam van Michiel van der Meulen was erg gretig. Zij behaalden vandaag een eerste en een tweede plek. Van der Meulen: 'Ik ben erg blij dat we onder deze druk zo goed hebben kunnen presteren.' Maar ook het team van Jeroen den Boer liet het er niet bij zitten, waardoor ze met een verschil van twee punten hun titel wisten te behouden.

Zwaardboten en Draak: Uitgemaakte zaak

In de Draak, de Flying Dutchman en de International 14 was de voorsprong tussen de koplopers en de rest van de vloot zo groot, dat ze de laatste wedstrijd konden overslaan. De Kasteelheeren pakten de eerste wedstrijd van vandaag nog een eentje en hielden het vervolgens voor gezien. Ondanks dat hun Draak de tweede race al in de kraan hing, eindigden Marc Blees en zijn mannen met vijf punten voorsprong op de eerste plaats. Ook Bas en Marc van der Pol zeilden deze week zo sterk gevaren, dat ze de laatste race niet meer nodig hadden om het FD klassenkampioenschap te winnen. Hetzelfde gold voor het Britse International 14 team Richardson/Johnson, dat het Europees Kampioenschap met vijf punten voorsprong won. De Javelin Junkfood lag ook ver voor en wist er de laatste race nog een eentje in te koppen.

Sleepboot ramt steiger

De deelnemers op de steigers werden aan het eind van de dag opgeschrikt door een sleepboot die tegen de steiger aanvoer. Het kraakte flink, maar dat waren gelukkig niet de boten. De sleepboot kwam precies tussen de jachten terecht. Deze bleven dus vrijwel ongedeerd. Het nautisch centrum blijft wel met een verfrommelde steiger achter.

Meer North Sea Regatta nieuws.
Alle uitslagen op www.nsr.nl

Foto's: Anusjka Martens van www.objectivo.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: