Team Boskalis De Koning/Visser tweede F18 bij North Sea Regatta

Op Pinkstermaandag 1 juni 2009 eindigde Team Boskalis Coen de Koning (Hoorn) en Thijs Visser (Amersfoort) als tweede in de F18-klasse van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Gedurende drie dagen en tien races veroverden zij met hun Nacra Infusion een echte tweede plek. Het gat met de winnaars bedroeg twaalf punten en die met de nummers drie maar liefst 22. Het Boskalis-team Sascha Larsen (Ypenburg) en Christa van Helden (Utrecht) behaalde als beste gemengde bemanning een vijfde plaats in het veld van 58 catamarans. Het gelegenheidsduo Stefan Dubbeldam (Delft) en Marja van Helden (Utrecht) werd elfde. De eindzege ging naar Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij.

"We hebben hard gevochten, maar het was geen strijd om resultaat", begint de huidige F18 wereldkampioen Coen de Koning te vertellen. "De koploper was los en wij waren los van nummer drie. Het was een gevecht om kwaliteit. Ik wil dat Thijs de boot goed zeilt en dat ik het spel juist speel. Dat staat voor een groot deel los van resultaat." De Koning toonde zich tevreden: "Vrijdag ging het slecht, maar vanaf de tweede race op zaterdag ging het balletje weer rollen. We hebben wedstrijddelen op het niveau gevaren van mijn WK van vorig jaar. Onze doelstellingen zijn gehaald. We zijn veel bezig geweest met onze snelheid en soms gingen we echt hard. Strategisch waren we een aantal races de beste op de baan."

De zeilcondities langs de Scheveningse kust waren dit weekend lastig. De Koning: "De wind was zaterdag en zondag wisselvallig als gevolg van landeffect. Maandag was het een stuk stabieler, omdat het meer een zeebries was."

Tevreden over gelegenheidsoptreden

Dubbeldam zat sinds lang weer eens aan het roer met voor het eerst Marja van Helden als bemanning. Ze wisten er een keurige elfde plek uit te persen. Dubbeldam: "We zijn absoluut tevreden over deze NSR! Zaterdag moesten we duidelijk inkomen, omdat we aan elkaar moesten wennen en omdat ik als stuurman aanvankelijk nog wat onwennig was na twee jaar te hebben bemand. Zondag en maandag begonnen we lekker in het ritme te raken en voeren we veel voorin de vloot mee. Soms maakten we wat foutjes en daardoor zakten we bij enkele races net buiten de top 10. Maar we hebben gezien dat onze bootsnelheid erg goed is."

Sascha Larsen en Christa van Helden zetten een constante serie van top tien resultaten neer. Alleen in race vijf kwamen ze als twaalfde binnen om vervolgens de zevende wedstrijd te winnen. Ze sloten de Scheveningse regatta af met een zwarte vlag, waardoor ze niet verder konden klimmen in het klassement. Met hun vijfde plek waren ze het beste gemengde duo.

Top vijf F18-klasse Delta Lloyd North Sea Regatta 2009:

1. Heemskerk/Tentij, 8 punten
2. Team Boskalis De Koning/Visser, 20 punten
3. Huntelman/Van der Kamp, 42 punten
4. Geijssen/Van Capelle, 45 punten
5. Team Boskalis Larsen/Van Helden, 47 punten
11. Team Boskalis Dubbeldam/Van Helden, 98 punten

Van 9 tot en met 13 juni komt Team Boskalis in actie tijdens de Zwitserleven Zeilweek voor de Texelse kust.

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Team Boskalis

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: