Michiel Geerling wint de RBSC Single Handed

Michiel Geerling wint de RBSC Single HandedAfgelopen weekend werd het jaarlijkse Single Handed Event in Zeebrugge gezeild. Hier komt de Belgische solo-zeilende top bijeen om te strijden voor de eervolle RBSC Single Handed Trophee. Dit jaar ging de prijs verrassend naar een Nederlander.
Zaterdagochtend werden de schippers vriendelijk ontvangen in de Yacht Club om de briefing van Wim Driessens te aanschouwen. Aandachtspunten voor de race alsmede veiligheidsvoorschriften werden gegeven en de baan werd toegelicht. Een tochtje van ruim 30 mijl. Vervolgens kon elk z'n schip opzoeken om het ruime sop te kiezen.

Een mooie vloot met grote variëteit aan schepen kwam zich melden bij de startlijn. Een aantal schepen speciaal ontwikkeld voor Shorthanded zeilen, Figaro 2 en Mini 650 zou het opnemen tegen moderne jachten als een Grand Soleil 45 of een X-40 maar ook tegen de al wat langer bewezen ontwerpen als de Spirit 32 of de Trio-96 van de enige Nederlandse deelnemer.

Ondanks er solo gezeild werd was er een strakke start voor een groot deel van de vloot. De locals wisten hier voordeel te halen uit de geringe stroom langs de pier. De wat minder bekenden in Zeebrugge kozen voor een koers 500m hoger en kwamen in het eerste deel bedrogen uit. Echter later in het parcours kwamen genoeg kansen terug om in te halen.

Trio 96 van Michel GeerlingTrio 96 van Michel Geerling"Na de start koos ik voor een klapje omhoog om in vrije wind te kunnen varen. Met een van de langzaamste boten uit het veld leek me dit verstandig. Echter dit leverde me weinig goeds op. Een wijze les dus. De stroming is erg belangrijk hier. Vervolgens heb ik er voor gekozen om goed links te blijven, tot bijna op het strand bij Blankenberge. Zo had ik minder stroom en kon ik het veld goed bijhouden. Net voor de kentering koos ik uiteindelijk om de klap te maken richting de eerste ton. Ik ging de wind opzoeken. Een mooie winddraaing in mijn voordeel zorgde er voor dat ik bij de eerste ton verrassend goed lag, voor de figaro en gelijk met de First 40.7. Hier was eigenlijk de wedstrijd gestreden. aldus Michiel van de Tissum, die later met de winst terug naar Nederland zou zeilen.

Vervolgens zeilde de vloot downwind, velen op spinaker, danwel gennaker. De in kracht variabele wind zorgde voor vele mooie en ingewikkelde (om voorstag gewikkelde) momenten. Uiteindelijk ook voor een inkorting. Rond 18u30 was het overgrote gedeelte van de vloot gefinisht. Een prijsuitreiking alsmede een diner in de yacht club volgde.

De prijzen gingen uiteindelijk naar:
1. Michiel Geerling van de Tissum (NED)
2. Bert Bossyns met Felicity 2 (Mini-650)
3. Koen Willaert met Pikes (Mini-650)

De Mini-650's doen het goed en het is mooi om te zien dat in Zeebrugge langzaam een platform aan het ontstaan is voor shorthanded en Mini-zeilers. Voor Bert Bossyns was dit bijvoorbeeld een van de voorbereidingswedstrijden op de Transat naar Brasil die hij in 2011 zal volbrengen.

Foto's: Wim Driessens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: