Finish Portimão Global Ocean Race in zicht voor Michel Kleinjans

Michel KleinjansRoaring Forty en Michel Kleinjans liggen nog een slordige 250 zeemijlen van de finish van de eerste Portimão Global Ocean race vandaan. De zeiler die als eerste onder Belgische vlag een wedstrijd voor solozeilers gaat afronden, waarschijnlijk morgen, praat nuchter over zijn laatste exploot dat hem van Portugal naar Zuid Afrika, Nieuw zeeland, Brazilië, de VS en terug naar startplaats Portimão voerde. Het was Michels droom om solo rond de wereld te zeilen.

“In deze etappe ging het om veilig thuiskomen” zegt hij aan de satelliettelefoon. De wedstrijd tegen de double handend boten was al afgelopen toen hij het eerste meteorologisch slot miste. Toch zal hij voor zijn unieke soloprestatie veel lof krijgen. In thuisstad Antwerpen worden al feestjes beraamd.

Enkele dagen na de start in Charleston, VS, werd Kleinjans ingelopen door een hoge druk wig. “De tweemansboten voor mij konden blijven doorvaren aan hun maximum snelheid en het leek wel of er een rem op mijn boot werd gezet. En gauw bleek dat zij wel de trein hadden genomen en ik niet. Tel daarbij dat de herstellingen van de aanvaring toch niet perfect waren. De waterballasttank lekte precies op get Iridiumtoestel waarmee ik de e-mails ontvang en verstuur. Dat volg je de meteo in een lagere versnelling op.”
Roaring Forty werd in de achtervolging gedwongen.

In de tweede helft van de race opteerde Kleinjans om tussen de Azoreneilanden door te varen, terwijl de koplopers ze opzettelijk noordelijk hadden gerond. “Het kwam wat de windvoorspelling betreft zo uit. Bovendien is dat iets korter, ieder gewonnen zeemijl telt.”

Maar op drie dagen voor de finish valt de solozeiler opnieuw stil. Het Azoren Hoog laat zich gelden. “Knap lastig en het verveelt me, “ zegt Kleinjans, goed beseffend dat de duo boten al binnen zijn. “Ik moet uitkijken naar het alsmaar drukkere scheepvaartverkeer, maar feitelijk valt dat wel mee. Ik heb mijn radar voltijds opstaan. Dat vreet energie en ik moet geregeld de motor laten draaien om de accu’s op te laden. Ik kijk er nu echt wel naar uit om te finishen.”
Hiermee gaat Kleinjans’ grote droom helemaal in vervulling, met als werkelijk hoogtepunt de ronding van Kaap Hoorn. “Ik ga zeker blijven zeilen!” riposteert Michel of de vraag of hij nu gaat tuinieren of zo.

Toch zal het slotfeest in Portimão beperkt blijven want Michels schoonvader is enkele dagen geleden overleden. “Michel was zijn held” zegt Marleen Lepoutre, Michels vrouw. “We hebben de begrafenis uitgesteld tot hij weer in België is.

Tekst: Pit De Jonge / Ship to Shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: