Berkhout en Westerhof winnen Kieler Woche

Berkhout en Westerhof winnen Kieler WocheDelta Lloyd Kernploeg zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben hun eerste World Cup overwinning op hun naam geschreven. Met een tweede plaats in de medal race waren ze de beste van de 20 zeilsters uit 11 landen. Tweede werd het Deense duo Koch en Sommer en derde de Japanse Kondo en Tataba. Berkhout en Westerhof maakten pas in mei van dit jaar bekend samen te gaan op weg naar de Olympische Spelen van London 2012. Berkhout won vorig jaar nog zilver op de Olympische Spelen van China en Westerhof nam al eens deel aan de Olympische Spelen in Athene in 2004. Daar werd ze samen met Margriet Matthijsse negende.

De Deense nummers twee waren vooraf de favorieten voor de eindoverwinning. Dit ervaren team wist dit jaar al de SORC in Miami te winnen. Kondo en Tataba wonnen de Delta Lloyd Regatta in Nederland.
Plaatsvervangend bondscoach Jacco Koops die de laatste twee dagen van het toernooi live meemaakte gaf de volgende analyse:
“Gisteren (de voorlaatste dag) zeilden ze heel sterk. Ze haalden een heel hoog niveau, het was echt solide. Duidelijk een stapje verder dan de rest. Vandaag in de medal race werden ze tweede en er waren heel veel positiewisselingen. Ze hebben goed gezeild. Die laatste race moeten we goed analyseren want er is nog veel winst te halen.”

Match race dames vierde

De Nederlandse match race zeilsters werden uiteindelijk vierde. In de halve finale verloren Groeneveld, Bes en Van der Werf met 3-1 (best out of 5) van het team van de Australische Souter. In de petit finale verloren de ex-Yngling zeilsters van het team onder leiding van de Franse Bossard met 2-0 (best out of 3).

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf gaan, onder leiding van coach en trainer Klaartje Zuiderbaan, voorlopig met zijn drieën verder in het match racen. Het Watersportverbond heeft zichzelf drie maanden de tijd gegeven om te bepalen of en hoe de beste route naar London 2012 uitgezet kan worden. Dit is het tweede evenement waar dit Nederlandse trio aan meedoet.

Koops zei: “Dit ging al beter dan onze eerste deelname aan de Delta Lloyd Regatta en het niveau was hoger hier. We hebben vandaag gezien dat we nog een inhaalslag moeten maken. Maar je ziet onze zeilsters elke dag groeien, dat is een heel belangrijk uitgangspunt voor dit project.”

Evy Van Acker (BEL) tweede

Railey PageRailey PageDe Belgische Laser Radial zeilster werd tweede met vijf punten verschil op de Amerikaanse zeilster Railey Page die niet buiten de top twee heeft gescoord tijdens de reeksen.

Costers (NED) vierde

De broers Coster werden vierde op een punt na van nummer drie. Koops zei: “Ze hebben weer goed gezeild, op de eerste dag hebben ze het laten liggen.”

Haas (NED) top tien

In de laser standard werd Marc de Haas tiende. Dit is de tweede keer op rij dat een van de pupillen van coach Jaap Zielhuis in deze altijd zeer sterk bezette klasse tijdens een World Cup event in de medal race terecht komt.

Schmitter (NED) zilver

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter pakte een zilveren medaille in Kiel. Hij moest alleen thuisfavoriet Heiko Kröger voor zich dulden.

Yannick Lefebvre en Matthieu Janssens (BEL)

De Belgische 49er zeilers zeilden voor het eerst in de Gold Fleet maar konden niet doorstoten tot de medal race. In het eindklassement werden ze 21ste.

Meer resultaten via: www.kieler-woche.de

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: