Team Delta Lloyd op weg naar eindbestemming St. Petersburg

Team Delta Lloyd op weg naar eindbestemming St. PetersburgTeam Delta Lloyd (NED) is onderweg naar de eindbestemming van deze Volvo Ocean Race, St. Petersburg. Op donderdagmiddag 14.00 uur klonk even buiten het Zweedse eiland Sandhamn het allerlaatste startschot voor de finale 400 mijl. De zeven VO70's stoven halve wind over de lijn. Alleen de Nederlandse campagne en Telefonica Black durfden het aan om een staysail en Code zero op te zetten. Uiteindelijk leidde Puma de vloot de Oostzee op, met Telefonica Blue in zijn kielzog. Delta Lloyd volgde in zevende positie.

"We gaan nog eenmaal alles geven", aldus schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) vlak voor vertrek uit Stockholm. "Het belangrijkste is dat we meedoen in de strijd voor een podiumplek. Dat we ervoor vechten. Iedereen is gefocust en we weten dat we het kunnen. Het zou mooi zijn als we deze lange Volvo Ocean Race met een top drie resultaat kunnen eindigen."

De vloot startte met een noordoostenwind van 10-12 knopen bij een uitbundige midzomerzon en vlak water. De toeschouwers kwamen opnieuw in grote getale op het zeilspektakel af. Na het afleggen van het halve windse parcours rond twee boeien, verdwenen de oceaanracers langs de Sodergrundham staak de noordelijke Oostzee op. Naar verwachting gaat het tot middennacht iets harder waaien, zo'n 17 knopen. Zodra ze de Finse Golf ingaan, neemt de bries geleidelijk af tot ongeveer 5 knopen bij de finish.

Grensperikelen

Walnavigator Frits Koek over de extra dimensie van deze tiende etappe: "De Russische autoriteiten hebben liever niet dat de teams de Russische/Finse grens te vaak overvaren." Dat betekent dat de navigators een zijde moeten kiezen en de Finse kant is volgens de Nederlandse weerman niet echt een optie: "Tot 20 mijl onder de kust is het gevaarlijk met ondieptes en rotsen."

Vlootschouw in St. Petersburg

Ter hoogte van de Russische grens liggen enkele eilanden die als exclusion zone gelden. De organisatie doet er alles aan om de vloot op zaterdagmorgen in St. Petersburg te kunnen onthalen. Daar worden een miljoen toeschouwers verwacht. Speciaal voor deze gelegenheid gaan om 17.00 uur in het stadshart twee bruggen open voor de vlootschouw over de Neva. Voor die tijd moeten de teams door de douane heen zijn. Gezien de lichte bries en de aan-de-windse koersen wordt het spannend. Volgens het wedstrijdreglement mag het racecomité het parcours inkorten of verlengen.

Zoals het er nu uitziet, zal Team Delta Lloyd zaterdag rond het middaguur voor het laatst in deze Volvo Ocean Race over de eindstreep zeilen.

Foto: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: