Finish Volvo Ocean Race ware thriller

Spannende finish in Sint-PetersburgHet zit erop. Na 37.000 zeemijlen wist Telefonica black gisteravond in Sint-Petersburg de laatste etappe van de Volvo Ocean Race op haar naam te schrijven. De laatste 250 mijl tot de finish werd een flinke strijd gevoerd met Puma, Telefonica Blue en Ericsson 3. Met slechts twee en een halve bootlengte verschil pakte Telefonica black de winst ten koste van Puma.

De Spaanse schipper Fernando Echávarri reageert tevreden: “Het was niet makkelijk. We hadden de boot geprepareerd voor lichtweer condities, maar het eerste deel van de race hadden we toch meer wind. Pas toen de wind wat afnam zagen we onze bootsnelheid weer oplopen. Vooral het laatste stuk tot de finish was spannend. Ik weet niet hoeveel tacks we hebben gedaan, het leek wel matchracen met Puma! Ik ben enorm trots op het team, ze hebben het voortreffelijk gedaan!”

Voor de winst in deze laatste etappe is flink geknokt. Sinds de start in Stockholm lag Puma aan kop. Donderdagnacht pas wisten de andere boten enigszins in te lopen. Puma schipper Kenny Lees reageert sportief: “Proficiat voor het team van Fernando. Ze hebben heel hard voor hun eerste etappeoverwinning gewerkt. Met deze tweede zijn we uiteindelijk ook tweede overall geworden, een mooi resultaat na een spectaculaire race rond de wereld. Het was een mooie race, iedereen is doodop en laat het feest nu maar beginnen. Alle teams hebben dat wel verdiend!”

Bouwe Bekking bedankt zijn crew na de laatste etappeBouwe Bekking bedankt zijn crew na de laatste etappeTelefonica Blue wist de derde plaats op te eisen tijdens de laatste race én in het overall klassement. Bekking na de finish: “We zijn moe en we hebben honger! Het was aanpoten geblazen, we hebben veel moeten tacken. Het was een fantastische laatste race met mooie zonnige condities. Jammer dat we niet tot de finish mee konden blijven doen in het gevecht, maar de jongens hebben ons terecht verslagen.”

De Delta Lloyd kon de laatste etappe, na een gevecht met de Green Dragon, niet in haar voordeel beslechten. “We gingen goed van start, maar kwamen al gauw in gevecht met de draken. Ze hebben geweldig gezeild en hadden een paar mooie manoeuvres. Het was leuk!”, aldus schipper Roberto Bermúdez. De Delta Lloyd pakte als enige ‘eerste generatie Volvo Open 70’ toch 41,5 punten en hiermee de zevende plaats in overall klassement.

Uitslag 10e etappe:
1. Telefónica Black
2. PUMA
3. Telefónica Blue
4. Ericsson 3
5. Ericsson 4
6. Green Dragon
7. Delta Lloyd

Einduitslag Volvo Ocean Race 2008-2009
1. Ericsson 4: 114,5 punten
2. PUMA: 105,5 punten
3. Telefonica Blue: 98,0 punten
4. Ericsson 3: 78,5 punten
5. Green Dragon: 67,0 punten
6. Telefonica Black: 58,0
7. Delta Lloyd: 41,5 punten
8. Team Russia: 10,5 punten

Meer Volvo Ocean Race nieuws.

VOR-website: http://www.volvooceanrace.org/

Foto's: Dave Kneale/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: