Team Delta Lloyd eindigt Volvo Ocean Race met opgeheven hoofd

Team Delta Lloyd eindigt Volvo Ocean Race met opgeheven hoofdOp de vroege zaterdagochtend van 27 juni 2009 eindigde Team Delta Lloyd (NED) met opgeheven hoofd de Volvo Ocean Race 2008-09. Net voor 7 uur lokale tijd stuurde schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) de Delta Lloyd voor het laats over de eindstreep. In de finale mijlen naar de finish voor de Russische kust bij St. Petersburg, raakte de Nederlandse campagne de zesde positie alsnog kwijt aan de Green Dragon. Ondanks de zevende plaats in het eindklassement zijn de doelstellingen van de campagne ruimschoots behaald.

"We zijn in staat geweest om een team te creëren dat zich kan meten met de beste ter wereld", aldus Bermúdez de Castro. "Dat in het licht van nog geen maand voorbereidingstijd stemt mij tevreden. Ik heb veel geleerd van deze eerste ervaring als schipper in de Volvo Ocean Race. Dit alles heeft mij een completere zeiler gemaakt. We hebben met zijn allen een goede job geleverd en iedereen heeft ervan genoten."

Stuivertje wisselen

Met de finish in zicht trok een grote bui boven het Russische vasteland de wind weg. Aan de linkerkant van de baai zat nog wat druk, dus dat betekende korte slagen maken aan die zijde. Campagnedirecteur Tom Touber (NED) doet verslag: "De R1 werd vervangen door de Code 0. Het waaide nog maar een knoop of vijf en de Green Dragon kwam slag voor slag dichterbij. Ze gingen er ongeveer 1,5 mijl voor het einde voorbij." Maar de bittere nasmaak verdween snel dankzij de onvervalste Nederlandse kroketten. Touber: "Vanaf de zeesleper Holland hebben we een doos met 'belangrijke spullen voor de Delta Lloyd' aan de Russische politie gegeven. Die heeft het pakketje netjes afgeleverd en zo maakt de oer-Hollandse snack internationale furore."

Inhaalslag

Voordekkers bedanken elkaarVoordekkers bedanken elkaarTouber kijkt met tevredenheid terug op de Nederlandse campagne: "In de eerste maanden tot aan Taiwan moesten we een inhaalslag maken. We liepen eigenlijk steeds wat achter de feiten aan. De grote schade aan de boeg werd het moment van de omslag. Vanaf toen liepen we nooit meer achter de feiten aan. De tweede helft was niet zwaarder of anders dan een normale Volvo Ocean Race." De Delta Lloyd-zeilers knokten hard mee in de wedstrijd, ondanks dat ze niet op de snelste boot zaten. Touber: "Daardoor moesten ze soms meer risico nemen. De twee podiumplaatsen in de In-Port Races van Rio en Boston en de derde doorkomst bij de scoring gate van Fernando de Noronha waren de beloning voor het harde werken. Dat waren mooie momenten, net als vele tussentijdse resultaten en binnenkomsten op slechts een paar minuten achter of voor de winnende teams.

Winstpunten

De deelname van Team Delta Lloyd levert volgens Touber enkele winstpunten op: "Voor de Volvo Ocean Race is het belangrijk dat wij hebben laten zien dat je met een gebruikte boot mee kunt komen. Dat kan tot een groter deelnemersveld in de volgende editie leiden. Verder heeft de campagne het Nederlandse oceaanzeilen op de kaart gehouden. We hebben vijf Nederlanders en een Belg een kans geboden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van Team ABN AMRO in de vorige race. Daarnaast is in Nederland de aandacht voor de VOR vergroot, wat cruciaal is voor de ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. En voor de interesse van twee Nederlandse steden om de volgende keer een stopover te hosten."

Touber benadrukt tevens de gefocuste aandacht van Team Delta Lloyd: "De media-aanpak was op Nederland gericht, waardoor het veel meer een Nederlandse campagne was dan Team ABN AMRO. We hebben de nationale markt bediend met de Nederlandstalige teamsite, persberichten en televisieserie."

Delta Lloyd heeft nog geen besluit genomen over eventuele deelname in 2011. De grootste watersportsponsor in Nederland is wel zeer tevreden met de resultaten van deze race.

Einduitslag Volvo Ocean Race 2008-09 (provisional):

1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 114.5 punten
2. PUMA (Ken Read/USA): 105.5 punten
3. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): 98.0 punten
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 78.5 punten
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 67.0 punten
6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 58.0 punten
7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 41.5 punten
8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 punten

Foto's: David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: