Video: Lichte condities en mistige tweede dag Deltaweek

Lichte condities en mistige tweede dag DeltaweekDe tweede ochtend van de Deltaweek was Zierikzee gehuld in een dikke mist die weigerde helemaal op te lossen. Toch wisten de zeilers de banen op tijd te vinden en konden ze rond half twaalf starten met een lichte wind van zo'n 2 Beaufort. Terwijl de scherpe jachten, rond- en platbodems en sportboten hun wedstrijden zeilden op de Oosterschelde, streden Zeeuwse schoolkinderen in de haven van Zierikzee om de Delta Spetters Cup. In de grootste klasse, de ORC 2, gaat de Diamond Lil van Marco de Bat met twee punten voorsprong op de Waterzooi aan de leiding. De Jack in de Box van dhr. Bruggeling ligt na één race aan kop van de ORC 3. De grootste eenheidsklasse, de MaxFun, wordt gedomineerd door de MaxSolution.

Het was zoeken geblazen deze ochtend. Nadat ze het startschip hadden gevonden, moesten de ORC zeilers wachten totdat het zicht verbeterde. Vanuit het startschip was de pin-end namelijk nog niet zichtbaar. Anderhalf uur later konden de ORC 1 en 2 dan toch van start en ze waren gretig; twee schepen gingen te vroeg over de lijn. De bovenboei konden de zeilers nog niet zien, dus waren de zeilers totdat ze het merkteken naderden op hun GPS aangewezen. Arjen Zwart van de Waterzooi zegt: "Het was moeilijk om je te oriënteren". Toch staan ze momenteel op een tweede plek. Zwart: "We hebben ook de Van Uden Reco en de North Sea Regatta samen gevaren, dus we zijn nu lekker op elkaar ingespeeld." De tweede race stond er een "dwarrelig windje". "Dat was spannend", zegt Zwart. "Het eerste kruisrak hebben we veel gewonnen door goed op de shifts te varen, maar het tweede kruisrak verloren we een paar plekken. Het verbaast me dat we toch nog hebben gewonnen die race. Het veld ligt heel dicht bij elkaar, dus we hadden ook zo een paar plekken lager kunnen eindigen."

Haven ZierikzeeHaven ZierikzeeDe Rond- en Platbodems en de ORC 3, 4 en 5 voeren één langere wedstrijd. Ook voor hen was het moeilijk de boeien te vinden. Mike de Bruin van de Titan zegt: "Je kon ze soms pas op 30, 40 meter zien liggen." Hij gaat natuurlijk voor de winst tijdens zijn 35ste Deltaweek, maar had vandaag een OCS (valse start) te pakken. Omdat er zo weinig wind stond, was het volgens de schipper belangrijk op stroming te varen. De Bruin: "We voeren steeds zo lang mogelijk door tot de ondiepte, omdat daar minder stroming staat." De Titan steekt 2m, maar ze gingen door totdat de dieptemeter 2,5m aangaf. De Bruin: "Je moet risico's nemen, anders win je nooit." Bas van Oevelen, schipper van de Bankroet (ORC 3), is erg te spreken over de 26-mijl lange baan: "Er zaten mooie kruisrakken in en spirakken waarbij je veel moest gijpen, dus het was een hele leuke baan." Helaas had hij niet de juiste genua bij zich: "We voeren met een klein, niet overlappend voorzeil. Daardoor sprong de boot moeilijker aan na de overstag en konden we minder hard en hoog varen. Toch presteerden ze het de race te winnen, dachten ze. Achteraf bleek echter dat de wedstrijdleiding de verkeerde rating had gehanteerd en moest de Bankroet de dagoverwinning alsnog afstaan aan de Jack in de Box van dhr. Bruggeling.

Eenheidsklassen: MaxFun

Zelfs zonder schipper Walter Geurts leidt de MaxSolution met afstand het MaxFun klassement. Trimmer Ruben Holtz zegt: "Onze bootsnelheid is erg goed en we hebben tactisch weinig fout gedaan." Marc Bleij, die gewoonlijk als tacticus meevaart, hanteerde vandaag de joystick. "Ik kwam met een grote glimlach van het water af. Vooral omdat we ondanks dat we wat gewisseld hebben met bemanning en posities, toch zo relaxed en lekker hebben kunnen varen. Alles klopte." Andere eenheidsklassen die dit weekend meedoen zijn de Laser SB3, de J22 en de Melges24.

Deltaweek Zeeland Regatta

Finish Deltweek Zeeland RegattaFinish Deltweek Zeeland RegattaDe deelnemers aan de toerwedstrijden van de Deltaweek Zeeland Regatta baanden zich een weg door de mist naar Yerseke, waar ze onthaald werden door oestermeisjes. Wim Schmitz van Delta zegt: "Dat was echt leuk. De lunch, waarbij we meezongen met de accordeon, was ook fantastisch." Het zeilen liet hij grotendeels over aan zijn enthousiaste gasten, die nauwelijks ervaring hadden. Een van hen zegt: "Het was een hele belevenis. Van Yerseke naar Zierikzee moesten we opkruisen, dus waren we echt wel bezig. De terugweg viel wat langer uit dan verwacht, doordat de zeilers stroom en wind tegen hadden. De Deltaweek Zeeland Regatta biedt bedrijven- en vriendenteams de gelegenheid om de Zeeuwse wateren op een ontspannen manier te ontdekken.

Delta Spetters finale: waterpret voor scholieren

"Doorgaan! Je kunt het!" de basisscholieren van Delta Spetters spoorden elkaar vurig aan in de strijd om de Delta Spetters Cup. In de haven van Zierikzee voeren ze kleine wedstrijdjes in kano's, optimisten en op surfplanken. Peddelen, wrikken, pompen; alles was geoorloofd. De finale bestond uit een estafette. De winnaars van OBS De Meerpaal uit Bruinisse leggen uit: "Mitch en ik moesten eerst samen in de Optimist", zegt Nikita Rot (11). "Pas als zij weer bij de steiger aankwamen, mocht ik wegpeddelen op de surfplank", vult Melchior Coolbergen (12) aan. Tot slot gingen ze met zijn drieën kanoën. Melchior: "Het was zó spannend!" Op de finale na, vonden ze de kanoles van vanochtend het leukst. Mitch Hak (11) zegt: "De instructeur was heel aardig en we leerden hoe je kunt sturen met je peddel." "En hoe je moet samenwerken", voegt Nikita toe. Dat dit laaiend enthousiaste team nog vaker op het water te vinden zal zijn, staat vast.
De Delta Spetters finale vormt de afsluiting van het Delta Spetters programma. Dit voorjaar kregen basisscholieren uit heel Zeeland de kans kennis te maken met verschillende takken van de watersport: kanoën, zeilen en surfen.

Meer info: Deltaweek

Tekst: Jacqueline Laumans
Foto's: Ronald Koelink

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: