Video: Zeilen in lichte, mistige condities tijdens eerste weekend Deltaweek

Zeilen in lichte, mistige condities tijdens eerste weekend DeltaweekDe derde dag van de Deltaweek zeilden de 180 zeilteams ondanks de variabele en draaierige wind een aantal mooie wedstrijden vanuit Zierikzee. 's Ochtends hield de wedstrijdleiding de deelnemers in de haven, omdat er nog geen zuchtje wind stond. Rond half 12 klonken de verlossende woorden 'er is wind!' vanaf de Oosterschelde en ging de uitstelvlag omlaag. De Rond- en Platbodems en de ORC 1 en 2 volbrachten de geplande langere wedstrijd. De Lil Diamond wist haar koppositie in de ORC 2 te behouden. De eenheidsklassen voeren twee tactische wedstrijden, waarbij de Too Racy van Marco van Driel het MaxFun klassement won.

De ORC 1 en 2 streden om de winst in het weekendklassement op een 'kamelenbaan' van 12 mijl: in een boogje om een zandbank heen naar boven en weer terug. In de ORC 1 wist de Flin de Eclectic op handicap net af te troeven. Het beetje wind dat er zat, had de Flin steeds te pakken. "Dat was ook een beetje geluk", aldus schipper Arne Hubregtse. "Het was een rare wind", vult Koen Lockefeer van de Eclectic aan. "In de mist liep die soms zelfs op tot 16 knopen." Het dieptepunt dat de Eclectic mat was 2 knopen. Een gedeelte van zijn tegenstanders werd verrast door de start om 13:00 uur. Schipper Wessel Liesenga van de Weerga zegt: "Het comité had de start niet aangekondigd over het marifoonkanaal. Toen we het startsein hoorden moesten we heel snel onder spi nog naar de startlijn en waren we acht minuten te laten." Toch genoot hij van de wedstrijd: "Onze boot, een King 40, doet het erg goed met lichte wind." Hierdoor wist zijn team een groot deel van zijn tegenstanders nog in te halen.

De Flin van Arne HubregtseDe Flin van Arne HubregtseIn de ORC 2 presteerde de Diamond Lil net als gisteren het beste. Na twee algemene terugroepen ging de vloot van start. Schipper Mark Bats zegt: "We waren met zijn allen te gretig." Hoewel de bovenboei onzichtbaar was door de mist, wist de Diamond Lil hem goed aan te varen. Tacticus Glenn de Groot zegt: "We zijn gewend op stroming te varen, en daar hebben we vandaag en gisteren veel voordeel van gehad.

Rond- en Platbodems

Een platbodem in de C-klasseEen platbodem in de C-klasseBijna alle rond- en platbodems behaalden ondanks de lichte wind de finish van de langere baan. De Schuimer legde het parcours het snelst af, in een tijd van 3 uur en 37 minuten. De Nieuw Maen van Ed van der Dussen won in de B-klasse (middelgrote platbodems). Van der Dussen: "We hadden een goede start; binnen 5-6 seconden waren we over de lijn." Hoewel het er vanochtend anders uit zag, hebben de platbodems nauwelijks liggen te dobberen. Van der Dussen: "Ik vind dat de organisatie het uitstekend heeft ingeschat. De wind trok aan en we hebben een prima wedstrijd kunnen varen." De schipper hoopt op meer wind voor de rest van de week: "We hebben eigenlijk minstens 13 knopen nodig. Hij en zijn vriendenteam gaan voor de winst in hun klassement.

Eenheidsklassen: Too Racy wint in MaxFun

Hoewel de MaxSolution het MaxFun klassement gisteren nog met zeven punten leidde, slaagde de Too Racy er tot hun eigen verbazing in de koppostie over te nemen. Stuurman Marco van Driel zegt: "We hadden eindelijk weer goede starts. Gisteren hadden we ook wat oponthoud door een aanvaring." In de kopgroep was het erg spannend. Van Driel: "Je moest heel erg opletten om de vlagen te kunnen pakken. Het ene moment lag je voor je tegenstander en een gijp later moest je weer achterlangs. We hebben vandaag twee tweetjes gevaren, maar het hadden net zo goed twee eentjes of twee drietjes kunnen zijn."
De klassen die geen tien deelnemers wisten te verzamelen, startten samen in de sportbotenklasse. Hieronder bevonden zich de J22 en de Melges 24. In dit totaalklassement haalde het J22 team Julius de Melges 24 van Hein Ruyten net in. In de Laser SB3 won het team van E. Backer.

Deltaweek Zeeland Regatta

De deelnemers aan de Deltaweek Zeeland Regatta vertrokken vanochtend met stroom mee richting de Roompot. Ondanks de lichte wind, kregen ze daar met extreem hoge snelheden te maken. Ze scheerden namelijk in grote rubberboten over de Noordzee. Een deelneemster: "Dat was echt gaaf, die spanning en snelheid." Tijdens de uitgebreide lunch waren er allerlei activiteiten als beachvolleybal en kanoën. Op de terugweg stond er genoeg wind voor een zeilwedstrijd richting Zierikzee. De Three Bees kwam hierbij als winnaar uit de bus. De Deltaweek Zeeland Regatta biedt vrienden- en bedrijventeams de gelegenheid op een ontspannen manier kennis te maken met de Zeeuwse wateren. Bijvoorbeeld door mee te doen aan toerwedstrijden, Zeeuwse specialiteiten te proeven en adrenaline verhogende activiteiten te beleven. Dit jaar waren er twintig deelnemende boten.

De komende week zullen de ORC jachten en de Rond- en Platbodems verschillende havens aandoen aan de Oosterschelde. Vrijdag 3 t/m zondag 5 juli vindt het ORC klassekampioen Zuid plaats vanuit Colijnsplaat.

Meer info: Deltaweek

Foto's: Ronald Koelink

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: