Watersportverbond en Pieter-Jan Postma beëindigen samenwerking

Pieter-Jan PostmaHet Watersportverbond en Pieter-Jan Postma hebben besloten Postma’s lidmaatschap van de Delta Lloyd Kernploeg te beëindigen. De voorkeur van de sector Topsport van het Watersportverbond ging er naar uit dat Postma onderdeel bleef van de Delta Lloyd Kernploeg. Ook NOC*NSF en Delta Lloyd gaven sterk de voorkeur aan de coachgestuurde aanpak van het Watersportverbond. Postma wil blijven samenwerken met het Watersportverbond maar wil daarnaast zelf eindverantwoordelijk zijn voor zijn zeilcampagne.

Over die insteek van Postma konden beide partijen geen overeenstemming bereiken met als gevolg het ontbinden van de kernploegovereenkomst.

Postma, die in de Laser al liet zien over talent te beschikken, maakte de overstap van de Laser naar Finn klasse in 2005. De Friese zeiler, die nu in Amsterdam woont, brak redelijk snel door in de Finn klasse. In het voorjaar van 2007 werd hij derde op de Sofia Cup en tweede tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Postma werd in juni 2007 in de kernploeg opgenomen, destijds door de toenmalige hoofdcoach Jaap Zielhuis.

Op het Wereldkampioenschap in juli Cascais in 2007 pakte Postma het zilver, met iets meer dan een jaar te gaan voor de Olympische Spelen in China. Postma werkte destijds met kernploegcoach Cees Scheurwater. Scheurwater begeleidde Postma ook op de Olympische Spelen in China waar de Friese zeiler vijftiende werd. Na de Spelen ging Postma verder met coach Nenad Vialli uit Kroatië. Aan de samenwerking met Vialli komt met het ontbinden van de kernploegovereenkomst ook een einde.

Het kernploeglidmaatschap betekent dat een zeiler ondersteund wordt door een full time coach, (para-)medische staf, specialisten op fysiek en mentaal gebied, logistiek, organisatie, marketing, materiaal en innovatie. De voorwaarde is dat de zeiler zijn sportieve programma inclusief meetmomenten opstelt in samenspraak met de betreffende kernploegcoach en zich committeert aan de gemaakte afspraken en een samenwerking onder regie van de betreffende kernploegcoach en hoofdcoach.

Het Kernploeglidmaatschap komt tot stand na een uitnodiging van de hoofdcoach van het Watersportverbond. Die hoofdcoach beoordeelt of de zeiler in staat is een top drie resultaat te realiseren tijdens een EK, WK of Olympische Spelen. Daarnaast moeten de sporters ook hun coachgestuurde programma’s opstellen en afstemmen met de hoofdcoach.

Aanstaande woensdag reist Postma af naar Denemarken voor het Wereldkampioenschap in de Finn klasse. Postma traint in voorbereiding op het WK samen met de Engelse ploeg in de Finn klasse.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: