Eerste Zwitserleven Zeilweek trekt ruim 450 catamarans en 46 windsurfers

Zwitserleven ZeilweekIn de week voorafgaand aan de eerste Zwitserleven Zeilweek, van maandag 8 t/m zaterdag 13 juni, staat de teller op 450 vooringeschreven catamaranteams. Daarnaast zijn 46 surfers zeker van een startbewijs voor het WK Slalomsurfen 2009, dat dit jaar deel uitmaakt van het high performance evenement op Texel. De deelnemers vertegenwoordigen een kleine twintig landen en zijn van divers pluimage; van toerzeilers tot surfsterren en catamaranprofs. Decennialang draaide alles om 's werelds grootste catamaranrace de Zwitserleven Ronde om Texel. Nu wordt het programma langer, breder en nog uitdagender. Voor zowel wedstrijdzeilers, recreanten als het publiek.

Zaterdagochtend 13 juni barst de strijd om de line honours weer los. In de afgelopen twee jaren kwamen Pols en Veenstra met hun carbon M20 als eerste over de meet. Zij zullen zeker voor een hattrick gaan. In William Sunnucks en Simon Farren zullen ze echter een geduchte tegenstander vinden. Deze Britten wapenen zich met hun extra brede M20 Vampire, waarmee ze recent de line honours in de Raid d'Houat (onderdeel van Eurocat) en de Isle of White Race pakten. Maar ook de Zweed Göran Marström kan sterke concurrentie bieden. Hij behaalde de line honours in 2006 en bovendien komen de M20's bij zijn werf vandaan.

Het Ronderecord staat op 2 uur, 11 minuten en 11 seconden. Team Samama/Van Leeuwen klokte deze tijd in 2005. Jeroen van Leeuwen is dit jaar weer aanwezig, maar nu aan boord van de Nacra Infusion van voormalig olympisch zeiler Andrew McPherson.

F18-top aanwezig

Olympisch of niet, de F18-klasse staat een spannende strijd te wachten. Zowel tijdens de Ronde om Texel als gedurende het Texel Dutch Open van 10 t/m 12 juni. De vloot is van zeer hoog niveau. Verschillende topteams doen mee in de nieuwe Hobie Wild Cat, zoals Team Zwitersleven Booth/Nieuwenhuis en de zilveren medaillewinnaars van Qingdao, Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS). Dit Australische duo pakte in 2007 de overall winst in de Ronde. De Boskalis-zeilers Styles (GBR)/Van West (NED) zouden met hun Nacra Infusion zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. Begin mei schreven zij het Franse catamaranevenement Eurocat 2009 op hun naam. De huidige F18 wereldkampioen Coen de Koning (samen met Jeroen van Leeuwen) verschijnt met zijn nieuwe bemanning Thijs Visser aan de start. Dit Boskalis-duo werd afgelopen weekend tweede bij de North Sea Regatta. De winst ging toen naar de Nederlandse F18 kampioenen Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, die hun nieuwe Wild Cat steeds beter weten te temmen.

WK Slalom Surfen - Bouman van de partij

Voor het WK Slalomsurfen van 8 t/m 13 juni reist eveneens een aantal toppers af naar Texel. Uit Nederland zal de olympische surfer Casper Bouman aanwezig zijn. Daarnaast doen de oud Nederlandse Kampioenen Ron Ruiter en Adri Keet mee. De tweevoudige wereldkampioen Wojtek Brzozowski (POL)en vice-wereldkampioen Bora Kozanoglu (TUR) behoren tot de zware favorieten. Strandgasten kunnen van het spannende schouwspel meegenieten. Iedere vijf minuten starten acht surfers vanaf een bovenwinds punt. Dan moeten ze zo snel mogelijk, al gijpend, om vijf boeien slalommen. De helft valt af en de rest mag door naar de volgende ronde.

Het muziekprogramma

Behalve op het water, zijn er ook op het strand volop activiteiten voor deelnemers en bezoekers tijdens de Zwitserleven Zeilweek. Vooral het muziekprogramma is erg uitgebreid. Voor woensdag tot en met vrijdag zijn coverbands als Booming Piano's, Wad Zou't en de souldiva Berget Lewis en haar band geboekt. Zij worden afgewisseld door DJ Trappetino, DJ Rose en Tino. Op de laatste dag is het van 's ochtends tot 's avonds laat feest. Het begint al om half elf met een big band in het Zeilerscafé. 's Middags staat het Brabantse dweilorkest 'De Notenkrakers' klaar om de eerste finishers te onthalen. Later die middag komt Jan Smit langs. Tot in de kleine uurtjes zorgen de DJ's van Q-music (o.a. Gijs Staverman) voor een swingende afsluiting.

Over de Zwitserleven Zeilweek

De 32ste Ronde om Texel is sinds dit jaar uitgebreid tot de Zwitersleven Zeilweek. Dit spectaculaire watersportevenement bundelt verschillende activiteiten die het adrenalinepeil doen stijgen. Dit jaar is het WK Slalomsurfen aan het programma toegevoegd. In de toekomst wil de Zwitserleven Zeilweek ook klassen als de 29-er, 49-er en Extreme 40's aantrekken. Dit maakt het high performance evenement breder en uitdagender voor deelnemers en interessanter voor publiek.

Behalve hoofdsponsor Zwitserleven, steunen onder andere VVV Texel, TNG, Treffers & Kappa, Nissan, Paal 17 events, ROC Mondriaan, TESO en Liebherr het evenement.

www.zwitserlevenzeilweek.nl
www.roundtexel.com

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: