Achtste etappe naar Marstrand kent spectaculaire spinnakerstart

Spectaculaire spinnakerstartTeam Delta Lloyd sprint momenteel met snelheden van boven de twintig knopen richting Hoek van Holland. Vandaag om 15.00 uur lokale tijd (uurtje vroeger dan in de Benelux) klonk in het Ierse Galway het startschot voor de achtste etappe van de Volvo Ocean Race naar Marstrand/Zweden. Met een noordoostenwind van twintig knopen in de rug vloog de vloot onder spinnaker over de lijn. Duizenden toeschouwers genoten van dit spektakel, waaronder de Ierse president Mary McLeese. Het staatshoofd wenste de schippers voor vertrek persoonlijk succes.

Green Dragon won de start voor het thuispubliek, maar het was toch weer klassementleider Ericsson 4 die als eerste rond de boei ging. De Delta Lloyd verliet als zevende de baai, maar nek aan nek met Ericsson 3.

Team Delta Lloyd in duel met Ericsson 3Team Delta Lloyd in duel met Ericsson 3Het ziet ernaar uit dat het een snelle etappe van 4,5 dag wordt. Gedurende het eerste stuk langs de Ierse westkust gaat het 20-25 knopen waaien. Dat betekent hoge snelheden en een rappe passage van de beroemde Fastnet Rock rond middennacht. De oversteek van de Keltische Zee naar Land's End wordt een wilde met 30 knopen wind. Walnavigator Frits Koek: "Ze zullen daar morgenochtend rond 8 uur zijn. Vervolgens is het wat onzeker welk scenario wint. Als het Amerikaanse weermodel gelijk krijgt, blijven ze in het Kanaal een goede westelijke bries houden en zullen ze voor de Engelse kust kiezen. Neemt het Europese model de overhand, dan krijgen ze met een variabele en zwakke druk te maken. In dat geval zullen ze langs de Franse kust gaan.

Volgens de huidige berekeningen zal de vloot op dinsdagmorgen rond 5/6 uur aan de Delta Lloyd Gate Race voor de kust van Hoek van Holland beginnen. "Ik hoop dat ik het niet te druk met zeilwissels heb, want dan kan ik er ook even van genieten", aldus de Nederlandse voordekker Gerd-Jan Poortman. Ook zijn collega Ed van Lierde ziet ernaar uit: "Ik sta te popelen en ik heb al gehoord dat mijn vriendin op de Tommy Hilfiger Extreme 40 zit. Het is gewoon fijn om te weten dat je naar huis gaat, al zie je heel Nederland niet."

Voorbereiden op intensieve strijd

Team Delta Lloyd bezig met een boeirondingTeam Delta Lloyd bezig met een boeirondingOp de vraag hoe hij uitkijkt naar de korte en intensieve race, antwoordt David Pella (ESP): "Je weet dat je het druk hebt van het begin tot het einde. En dat er waarschijnlijk meerdere slapeloze nachten zullen komen. Zodra je aan boord stapt, moet je op alles voorbereid zijn. Het is een kort parcours met koersveranderingen om landpunten heen, veel scheepsvaart en nauwe competitie. Je moet dus continu op je hoede zijn, want er kan zich zomaar een onvoorspelde situatie voordoen." Hij bereidt zich hier op geheel eigen wijze op voor: "Het is een beetje een kwestie van Zen. Je moet voor alles klaar zijn en het is de motivatie die me in die modus brengt.

Naast het weer ligt de nadruk de komende etappe dus op 'klassieke' navigatie-elementen, zoals Koek ze noemt. Schipper Roberto Bermúdez de Castro: "Er zijn veel factoren van kracht, zoals de sterke stroming en de scheepvaart." Het Kanaal is één van 's werelds drukst bevaren zeeën, dus het wordt opletten.

Meer Volvo Ocean Race nieuws.

VOR-website: http://www.volvooceanrace.org/
Teamwebsite: http://www.teamdeltalloyd.com

Foto: Diana Bogaards/Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: