De Schelderegatta 2009 door de ogen van BrunoB

  • Author: Ice
    Date: di, 09/06/2009 - 18:04

Visionaire kids op AsterixDe Schelderegatta telde dit jaar maar liefst 92 ingeschreven zeiljachten waarvan er slechts 73 de westrijd hebben uitgezeild. De top werd dit jaar gestreden tussen X-yachts en Grand Soleil.
BrunoB (wie kent hem niet) vanop de X-Appeal, die mooi 2de werd in de CR B klasse, nam de pen ter hand en schreef een met de draak stekend wedstrijdverslag. Pakt ne koffie en ga er rustig bij zitten.

BrunoB schrijft:

Weinig tot geen spinaker rakken, O tot NO 4 met stoten tot 6 was het. Goed voor ons want met onze asymmetrische zakdoek kunnen we geen potten breken.
Eigenlijk een beetje teveel van het goede. Hoe minder wind, hoe sneller we gaan maar ’t zat goed .
In deze begrijp ik eigenlijk de wens van sommigen niet om er steeds een spinnaker kamelenkoers van te willen maken, maar ieder zijn meug.
Een bende visionaire kids op Asterix had op het kanaal al een mooie tekening gemaakt en aan de achterpreekstoel gehangen. “Wij gaan winnen” stond erop.

Start SchelderegattaStart SchelderegattaDe start zat halve wind, je legt de startlijn zomaar niet hoe je wil op de Westerschelde voordat het besproken is met Land en Tuinbouw, het schepencollege van Hansweert, Rijkswaterstaat, Geert Wilders, Joëlle Milquet (zei “non”) en Kathleen Van Brempt. Hoewel ik voor de onderhandelingen met deze laatste graag mijn steentje zou willen bijdragen.
Iedereen dus vlot weg en een aantal wat àl te vlot, vooral in CRB. Dat héb je nu met die line honours in een CR wedstrijd.

De bevaarbare koersen waren eigenlijk een welkome verademing om uit te rusten van de kruisrakken die ruim aanwezig waren. Kilometers genuaschoot winchen, constant spelen met het grootzeil om niet uit het roer te lopen en met de hele santeboetik om tijdig te kunnen afvallen voor bakboord boten die soms op je afkwamen als een bende torpedo’s. Iets wat ons op één moment bijna fataal werd. Spannend en inspannend… en natuurlijk ook erg leuk.

Nero van Noel FasquelleNero van Noel FasquelleAls ik het goed heb zat er 1 klein en 1 hééél klein spi-rakje in. Voor de boten die spi trokken was het kwestie om alles vlot naar boven en naar beneden te krijgen anders had je meer nadeel dan voordeel.
Slechts kort voor Antwerpen kwamen we de rode Tibo tegen. Die mannen hebben hun overwinning in CRC ook niet gestolen!

Aan de wind over de meet en bijna direct de haven binnen. Moe maar voldaan.

CR reglementen...

Asterix heeft op het laatste nippertje nog een no-spi meetbrief aangevraagd en neemt de overwinning. Dat gaf een beetje verwarring omdat op de Cruiserrating site (en eerst ook op de Schelderegatta-inschrijving) een meetbrief met spinnaker staat, maar Stijn van de CR commissie zei dat dit een vergetelheid was die spoedig aangepast zal worden. Asterix zal dus de rest van het CR seizoen zonder spi moeten varen.

Indien u wenst te varen zonder spinnaker zal dit ook specifiek vermeld staan op je meetbrief en geldt uw TCF zonder spinnaker als je rating voor de duur van het hele zeiljaar. Aanvragen voor meetbrieven om specifiek zonder spinnaker te varen, dienen bovendien minimum 10 dagen voor een grote wedstrijd op de kalender te zijn aangevraagd anders is de meetbrief voor enkel die wedstrijd automatisch berekend met spinnaker.

Hoewel... CR reglementen zijn er om met de voeten getreden te worden heb ik al vaak horen zeggen en ik denk ook niet dat Asterix zich bewust was van de gevolgen voor de rest van het seizoen.

De kids op AsterixDe kids op AsterixAsterix is er bovendien niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Hij werd naar verluid aan boei 91 geramd door een Dehler 39 die deze boei (die niet eens op het parcours stond) absoluut wou ronden. De kids op Asterix waren er begrijpelijk niet goed van. Hun gezicht klaarde echter op toen ze ’s avonds hun fiets mochten afhalen onder het luid applaus van de menigte.

Red Baron Too hebben we tot onze grote verwondering niet gezien in de voorste gelederen. Niet van hun gewoonte. (Is er een dokter aan boord? Of beter:Was de dokter wel aan boord?)

Ook van de uitslag van Xensi, een nieuwe X-34 waren we een beetje blij-verwonderd (oef). Die slaagde er in om in real time 20 minuten later te eindigen dan een 23 jaar oude X-102 vol oude knarren. Ook niet echt een verkoopsargument.

Nu we het toch over de X-en hebben

XIffeXIffeDe X-CUP uitgereikt door X-Yachts Belgium is een prijs voor de tweede beste X-boot in berekende tijd. Deze ging dit jaar naar sponsor XIffe met een X43, een boot waarvan de verkoop zeker zal stijgen met een prestigieuze prijs als deze. X-Appeal heeft zich laten kloppen door verbeterd 50 seconden eerder te eindigen en zo als snelste X naast de beker te grijpen.

In de Short handed categorie won Streaker. Eerst werd Moving Free uitgeroepen tot winnaar. Die kwam prompt z’n prijs afhalen. De bemanning heeft zichzelf dan nog eens geteld op de vingers en het bleek dat ze hiervoor handen tekort kwamen. De prijs werd teruggegeven.

Streaker werd dan alsnog als winnaar uitgeroepen, maar ze kwamen niet direct terug opdagen. Hopelijk heeft iemand ze nog hun prijs kunnen overhandigen. Laten we voor Freddy hopen dat het een pot antifouling was.

Mag ik dan tenslotte nog één minuut stilte ter nagedachtenis van de Half Moon waarvoor deze Schelderegatta de laatste wedstrijd was op Belgisch water.
De “Full Moon” staat al te wachten…

Een memorabele Schelderegatta, in vele opzichten.

Ook iets te vertellen? Via het Schelderegatta 2009 forum a.u.b.

De (nog steeds voorlopige) uitslagen kan je hier vinden: www.schelderegatta.be

Wij danken Georges Janssens voor de foto's.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: