Team Delta Lloyd raast als vijfde langs Rotterdam

Team Delta Lloyd zeilt als vijfde langs RotterdamOp dinsdagmorgen 9 juni raasde Team Delta Lloyd kort na 10 uur met hoge snelheden langs Rotterdam. De Nederlandse Volvo Ocean Race campagne begon als vijfde aan de Delta Lloyd Gate Race voor de kust van Hoek van Holland. Deze extra baanrace werd later aan het parcours van de achtste etappe toegevoegd. Daardoor vaart de vloot nu niet om Engeland heen richting het Zweedse Marstrand, maar juist onderlangs door het Kanaal. Anders dan voorspeld, stond er vanochtend een stevige zuidenwind van 20-25 knopen. Klassementleider Ericsson 4 stormde om 09.36 uur als eerste over de startlijn.

In de laatste uren trok de wind dusdanig aan, dat de aankomsttijd in rap tempo eerder werd. Voordekker Gerd-Jan Poortman liet na de Delta Lloyd Gate Race in een telefonisch interview weten: "Het was redelijk hectisch vanmorgen. We hadden eigenlijk gepland om rond het middaguur in Rotterdam aan te komen. Dat werd in één keer 10.00 uur, omdat het 32 knopen ging waaien." Ondanks het Hollandse weer met regen en veel wind, lagen er toch tientallen toeschouwerboten te wachten. Al dansend of zeilend over de Noordzeegolven. Poortman: "De baan was maar kort, dus dat betekent veel plannen aan boord. Daardoor had ik maar weinig tijd om echt te genieten. Toen we even konden rond kijken, was het fantastisch om te zien dat zoveel familie, vrienden, bekenden en andere mensen ondanks het rotweer de zee op waren gegaan."

Inmiddels vaart de NED 1 in vierde positie boven Nederland. De koplopers Ericsson 4 en Green Dragon koersen langs de Waddeneilanden, terwijl de Puma en Telefonica Black verder de zee op gaan. Delta Lloyd en Telefonica Blue zitten ertussen. Ericsson 3 probeert mijlen goed te maken door langs de Hollandse kust te racen. Poortman: "Vanuit Rotterdam zijn we vol gas weggevaren. De wind komt uit het zuiden en zou volgens de verwachtingen uit het noorden moeten waaien. Er moet dus nog een verandering komen. Dan wordt het weer ouderwets opkruisen en bikkelen in die koude bries. Ik hoop dat we door goede, tactische keuzes nog verder kunnen klimmen."

Uitslag Delta Lloyd Gate Race:
1. Ericsson 3, 12 minuten en 40 seconden
2. Puma, 14:03
3. Telefonica Black, 14:35
4. Telefonica Blue, 14:56
5. Green Dragon, 14:58
6. Delta Lloyd, 15:03
7. Ericsson 4, 15:11

Gedurende de hele dag namen 60 jachten en open zeilboten eveneens deel aan de Delta Lloyd Gate Race. Zij legden dezelfde baan af, waarbij het wedstrijdcomité de tijden klokte. Het snelste team wint een reis naar St. Petersburg om de finish van de Volvo Ocean Race 2008-09 mee te maken. De winnaar wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Op het strand trok het optreden van Ilse de Lange ongeveer 2.000 bezoekers.

Foto: Ronald Koelink/foto-nautiek.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: