10e editie WK Formule 18 van start in Knokke-Heist

Alle internationale toppers zijn er deze week bijAl de hele week beheersen de catamarans het strand van Knokke-Heist. Het internationale Formule 18 circus zal een week lang het water voor de Belgische badplaats domineren. Uit alle windstreken arriveren de zeilers met hun boten om zich de lokale omstandigheden alvast eigen te maken. Vorig weekend hebben veel Belgische, Franse en Nederlandse zeilers alvast ingeslingerd tijdens het F18 North Sea Championship. Vandaag zijn de registraties van start gegaan en is het evenement officieel geopend.

Maar liefst 180 catamarans uit 16 landen hebben zich dit jaar ingeschreven voor de wereldkampioenschappen. 40% hiervan komt uit de lage landen. “Zowel tijdens het Kustzeilevenement in Scheveningen twee weken geleden, als afgelopen week in Knokke, kon je de gretigheid al proeven bij de zeilers. Ze laten duidelijk van zich spreken door met 37 Nederlandse boten vertegenwoordigd te zijn. De zeilers hebben er in ieder geval enorm veel zin om naar dit WK in België te gaan. Het is immers een mooie zeillocatie met dito omstandigheden”, aldus de Nederlandse F18 voorzitster Liesbeth Oosterhagen.

Mooie gevechten tijdens de F18 worlds 2008Mooie gevechten tijdens de F18 worlds 2008Alle hoofdrolspelers zijn aanwezig, van regerend- en Olympisch kampioen tot de verschillende nationaal kampioenen. De afgelopen dagen waren veel teams van zonsopgang tot zonsondergang, mits het weer het toeliet, de geheimen van de woeste Belgische Noordzee aan het ontdekken. Het Belgische zomerweer was afgelopen week al present, maar veel wind, hoge golven en een sterke stroming maakten het de zeilers niet makkelijk. Het is nog even afwachten wat het weer volgende week gaat doen. Maandag zullen de eerste kwalificaties van start gaan, van woensdag tot vrijdag zullen de finale races worden gevaren.

Mogelijk nieuwe class rules Formule 18
Het wereldkampioenschap Formule 18 is voor de organisatie vaak hét moment om belangrijke beslissingen te kunnen nemen. De voorzitters uit de verschillende internationale landen zijn dan aanwezig wat de besluitvorming vereenvoudigd. “Dit jaar staat o.a. de overgang van Formule 18 regelgeving naar Standard Class Rules Format (SCR) op het programma. De ISAF wil namelijk dat internationale klassen (zoals de F18) hun regels aanpassen aan de SCR standaard. Concreet betekend het een relatief kleine aanpassing, maar vorig jaar strandde dit voorstel nog. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dit weekend! Voor zowel zeilers, zeilmakers als botenbouwers biedt het alleen maar voordelen. De laatste versie van de aangepaste regels is inmiddels door de ISAF getoetst en goedgekeurd”, meldt Don Findlay (president secretary Formule 18 klasse). Na de WK zal hierover meer bekend worden.

www.rbsc.be
www.f18worlds2009.com

Foto's: Jasper van Staveren/Sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: