Sailor meets Sailor

Volvo Ocean RaceHet ambitieuze plan om de Whitbreadrace round the World - en Volvo Ocean Race – wereld naar Colijnsplaat te brengen begint stilaan vorm te krijgen. De mensen achter de Yachtclub van die ‘haven aan de andere kant van de Zeelandbrug’ willen met de organisatie van deze zeilersmeeting ‘Sailor meets Sailor’, die zal doorgaan op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november, alle, en met de nadruk op alle, watersporters de kans bieden om in contact te komen met de Nederlandse en Belgische helden van de zeilsport. Helden die toch al te dikwijls te weinig de erkenning krijgen die ze verdienen.

Onze onbekende helden

Nochtans zijn ze talrijk, de Nederlandse en Belgische zeilers die ooit deelnamen aan de zwaarste zeilrace rond de wereld in teamverband. Zo telden de 10 tot nu toe gevaren edities 67 Nederlanders en 46 Belgen onder hun deelnemers. In de eerste editie van de Whitbread round the World Race namen 19 jachten deel. Toen al zat er met Tjerk Romke de Vries aan boord Sayula II (een Mexicaanse Swan die overall winnaar werd) en met Frank van Beuningen op de Grand Louis (3e overall) volk van de Lage Landen in de wedstrijd.

Leven aan boord als voordekkerLeven aan boord als voordekkerDe edities 1977-78 en 1981-82 werden zelfs gewonnen door de Nederlandse Flyer met aan boord de Nederlandse schipper Cornelis Van Rietschoten. En editie 2005-06 werd gewonnen door de Nederlandse ABN AMNRO One met Mike Sanderson als schipper. En in de laatste Volvo Ocean Race waren met Sander Pluym, Gert-Jan Poortman, Edward van Lierde, Frits Koek (allen Delta Lloyd) en Wouter Verbraak (Team Russia en Green Dragon), maar liefst 5 Nederlanders actief aan boord. Voor België mocht Bert Schadevyl (ook al Delta Lloyd) even proeven van deze schitterende wedstrijd.

Waarom Colijnsplaat?

Jacolien de Waard–van de Plasse baat de Yachtclub in Colijnsplaat al sinds april 1982 uit en wordt sedert mei 1984 daarin bijgestaan door kok – Kerstman Kees. Het zijn voor veel Goofie-zeilers dan ook bekende gezichten, bij wie het altijd gezellig vertoeven is na de beproevingen op het grillige Oosterschelde-wedstrijd-water. Zij zijn de drijvende krachten achter dit ‘Sailor meets Sailor’ weekend. De Yachtclub Colijnsplaat bestaat dit jaar 27 jaar, maar voor de familie van de Plasse is het wel het 50 jarig jubileum in de horeca sector.

Maar het is ook de 25e verjaardag van de Goofies-race. In november 1984 besloten beide heren Goof hun zusterschepen op de Oosterschelde te vergelijken in een wedstrijdje en ene Jaap van de Plasse, inderdaad, vader van … wou met zijn schip ook wel meevaren. En Jaap won. De volgende maand werd weer afgesproken en telkens waren er meer kandidaten om mee te varen. De Goofie-race was geboren. Ondertussen zijn er reeds 175 starts geweest en groeit het aantal deelnemers gestaag. En met het aantal groeide ook de kwaliteit van het deelnemersveld. In dat veld zitten meer en meer ervaren wedstrijdzeilers die hun bemanning en hun schip komen trainen gedurende de minder drukke wintermaanden.

Onder hen zijn ook nogal wat ex-Whitbread round the World zeilers, ex-Volvo Ocean Race zeilers en oud Wereld- en Europees kampioenen uit verschillende zeilklassen. Al deze helden zijn voor de meeste andere zeilers anoniem aanwezig tijdens de briefing, de prijsuitreiking en de immer gezellige ‘aftersail’ aan de toog bij Jacolien. Velen van hen groeiden met hun ouders op aan de steigers van de lokale watersportvereniging Noord-Beveland en maakten zo voor het eerst kennis met de zeilsport. Voor 2 ex-Whitbread deelnemers werd Colijnsplaat zelfs de vaste woonplaats. Aan de toog van de Yachtclub borrelden dan ook straffe verhalen en heerlijke anekdotes op, jammer genoeg vaak in de late uurtjes en nog enkel voor een select groepje toogplakkers.

Jacolien en Kees waren er echter van overtuigd dat zowat iedere zeiler meer dan geïnteresseerd zou zijn in deze verhalen en zo groeide het idee om een zeilersmeeting te houden en in 2006 met de deelname van de 2 ABN-AMRO schepen kreeg dit idee meer en meer vorm. Maar na het tragische overlijden van Hans Horrevoets, ook al kind aan huis in de Yachtclub na de wedstrijden op voornamelijk de Holmatro schepen, werd het idee om de veteranen een forum te geven terug opgeborgen. Met de volgende editie van de Volvo Ocean Race in 2008-2009 en de deelname van het Team Delta Lloyd waarop alweer bekende gezichten meezeilden begon het echter toch weer te kriebelen en werden de plannen doorgezet, gelukkig.

Het programma

Op zaterdag 31 oktober, na de officiële opening door de Commissaris van de Koningin in Zeeland mevr. Karla Peijs, zal dus de zeilersmeeting doorgaan. Dan kunnen alle aanwezige watersporters vragen stellen en discussiëren met de voormalige en heden ten daagse topzeilers. Er zal een mediapresentatie van alle edities gegeven worden, welke te volgen zal zijn op talrijk opgestelde flatscreens. Dit alles zal aan elkaar worden gepraat en in goede banen worden geleid door niemand minder dan Hans Bousscholte, wiens vader ook al met zijn boot in Colijnsplaat lag.

En Hans was in 1997-98 zelf schipper aan boord van de BrunelSunergy. Daarnaast zullen de VIP’s zich herkenbaar tussen alle aanwezigen bewegen en op iedere brandende vraag antwoorden. Er zal uniek beeldmateriaal getoond worden en dieper ingegaan worden op wat zo een race nu eigenlijk inhoudt. De voeding aan boord, hoe slaapt men, hoe verlopen de wachten, wat zijn de werkzaamheden zowel onderdeks aan bovendeks, hoe is de navigatie geëvolueerd, wat is de inbreng geweest van de moderne jachtbouwontwikkeling, wat is de groeiende rol van de media, …

Sayula II, een Swan 65Sayula II, een Swan 65Voor Nederland hebben volgende ex-deelnemers al hun medewerking en aanwezigheid toegezegd: Gerd-Jan Poortman (ABNAMRO 2, Team Delta Lloyd), Gideon Messink, (Philips Innovator, Equity & Law II, BrunelSunergy), Frans Hinfelaar, (Philips Innovator), Tjerk M. Romke de Vries, (Sayula II), Dirk Reidel, (Tielsa, Flyer), Arend van Bergeijk, (BrunelSunergy), Hans Bouscholte (BrunelSunergy), Arjen van Gent (BrunelSunergy), Carolijn Brouwer (Amer sport 2), Klaartje Zuiderbaan (Amer sport 2), Dirk de Ridder (Merit Cup, illbruck, Pirates of the Caribbean), Wessel de Fouw (Equity & Law 1), Rutger Lokin (Philips Innovator, Equity en Law II), Hein Bloemers (Equity & Law 1).

Voor België zullen al zeker Johan Lepoutre (European University Belgium), Michel Kleinjans (Rucanor TriStar) en Piet Smet (Rucanor TriStar) aanwezig zijn. En op het verlanglijstje staan nog veel bekende namen, zoals Bouwe Bekking, Roy Heiner, Peter Tans, Edgar Koekebakker, Bert Visser, Simeon Tienpond, Peter van Niekerk, Piet van Nieuwenhuyzen, Luc Heymans, Bas van Rijswijk en nog vele andere. Er is hoop bij de organisatoren dat deze topzeilers, die nog regelmatig aanwezig zijn en waren tijdens de Goofie’s race, ook naar Colijnsplaat willen komen voor deze speciale gebeurtenis.

Zondag, zeildag

Op zondag is het dan de bedoeling dat er spektakel op de Oosterschelde te zien zal zijn. De heer Gideon Messink heeft al beloofd alles in het werk te stellen om de Team Delta Lloyd V70 boot naar Colijns te krijgen. De Pleomax, de V60 en voorganger van de V70 boten, zal ingezet worden als sparringpartner. Verder zullen zeker de 2 Extreme 40’s van Holmatro te bewonderen zijn en is het bedoeling dat men gaat Match racen met enkele topboten der Lage Landen (enkele Swan’s 42 CS en Grand Soleil’s). Het volledige programma zal worden bekend gemaakt op 17 september 2009.

Iedere watersporter die een indruk wil krijgen van hoe deze beruchte zeilwedstrijd door de zeilers zelf werd beleefd en een kijkje wil nemen in de wereld aan boord van deze zeilbolides, moet zeker langskomen. De opbrengst van dit evenement gaat dan ook nog eens integraal naar de Koninkijke Nederlandse Reddings Maatschappij.

Guy C.
Foto’s: Wordpress.com en Sander Pluijm/Delta Lloyd

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: