Martin's Nieuwpoort Channel Race - 24 uur later reeds 7 opgaven

Start Martin's Nieuwpoort Channel RaceEen vrij krachtige ZW wind, een stralende zon en 27 zeiljachten zorgden gisteren voor een boeiend spektakel voor de kust van Nieuwpoort tijdens de start van de Martin's Nieuwpoort Channel Race. Na de eerste offset boei op minder dan één zeemijl van de startlijn werden de spinnakers gehesen en werd koers gezet naar de eerste boei voor Oostende, stroom mee zodat de RNSYC absolute recordtijden noteerde aan de Binnenstroombank.

Tontin, de A35 geschipperd door Leen en Wouter Borghijs die bij de eersten aan de Binnenstroombank geraakte, moest het helaas als eerste opgeven omwille van problemen met het roer. Even later gaf Emotional Rescue, de Open 35 van Ivan Lesquy, het eveneens op omwille van materiële schade.
Een aanvaring tussen trimaran Beepox 33 Kupu Kupu van Carlos Lingier en CTP, Elan 340 van Mike Celis maakte een einde aan de deelname van de Trimaran. De schade bij CTP was beperkt – deze bleef dus ook verder varen.

Tijdens de eerste nacht nam de wind nog toe in kracht. Twee minis, Pikes van Koen Willaert en Godspeed met vader en zoon Muyls aan boord moesten het eeneens opgeven. Port de Gravelines, First 51 Prototype (vroegere “La Poste”) moest het voor Duinkerke opgeven omwille van materiële schade.

Thans bevindt de vloot zich ten zuiden van de Engelse kust ; de kopleiders zijn de Nab Tower voorbij en zeilen nu rond Wight. Navigators en tactici staken hun koppen bijeen en bestudeerden de twee opties : rond Wight varen in de richting van de klok of tegen de klok in?? Blyweert Aluminium, First 50 nam de “noord-optie”, Flicka IV, open 45 de “zuid-optie”. La Promesse, trimaran Beepox 33 van Ronny Nollet en Silhoa, First 47.7 van Pascal Habousha volgen Flicka IV , Rackam, JPK 110 lijkt de zelfde optie als Blyweert Aluminium te gaan nemen.

Rhum op de Martin's Nieuwpoort Channel Race

Dit jaar vinden we ook twee bekende namen van « La Route du Rhum » terug bij de Martins’ Nieuwpoort ChannelRace ; Cécile Poujol, aan boord van Merena, Class40 maar ook Biotonic / Hallucine, Open 45 en nu vers herdoopt als Flicka IV – winnaar van « La Route du Rhum » in 2002.

De boten zijn allen voorzien van een radiobaken; de positie van de boten kunnen gevolgd worden op www.channelrace.be

Tekst: Matthias Lambrecht

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: