Sodeb’O en Thomas Coville liggen klaar in New York

Sodeb'O en vrijheidsbeeldDe rode Maxi-Trimaran Sodeb'O van Fransman Thomas Coville ligt stand-by in New York, klaar voor een poging het Noord Atlantisch solorecord aan te vallen. Hun objectief is de afstand van 2’980 zeemijlen tussen het Ambrose Light - New York - en Lizard Point – zuidwestelijke punt van Engeland – in minder dan 5 dagen, 19 uren, 29 minuten en 20 seconden af te leggen. De 32 meter lange rode zeilbolide is door de Sodeboys in recordconfiguratie afgesteld en is er klaar voor.

De shore crew wist de boot nog 30 kilogram lichter te maken en verwijderde de schroefas. Ondertussen kijken de mensen van Météo France aan de andere kant van den Atlantiek uit naar een weervenster dat een nieuwe recordtijd moet mogelijk maken. Coville stelt dat met de juiste weersvoorspelling een solo-oversteek in minder dan 5 dagen moet mogelijk zijn: “Ik moet enkel kunnen aanpikken bij een goed weersysteem en dat niet meer loslaten.”

Hij weet waarover hij praat, want op 15 juli 2008 stelde hij reeds het Solo Trans-Atlantisch Record scherper. Vanuit New York legde hij toen 2’925 zeemijlen af aan een gemiddelde snelheid van 20,97 knopen. “Met de boot waarover ik nu beschik moet ik beter kunnen doen dan vorig jaar. In 2008 hebben we de laatste uren heel behoudend gevaren. We wisten dat we het record gingen verbeteren als we de boot heel hielden. Deze keer denken we iets meer risico’s te gaan nemen”, legde Coville nog verder uit.

Nog Maxi's op de afspraak

Sodeb'O onder Brooklyn BridgeSodeb'O onder Brooklyn BridgeIn de Gateway Marina die in Zuid Brooklyn is gelegen, liggen nog 2 andere Maxi-Trimarans klaar voor een poging het Noord Atlantisch Record te verbeteren. Banque Populaire V, geschipperd door Pascal Bidegory en Groupama III, geschipperd door Franck Cammas zijn ook van plan om vanaf het Ambrose Light deze zomer het record scherper te stellen. Er zal wel een fundamenteel verschil zijn met Sodeb’O en Coville. Immers, op Groupama zal de schipper vergezeld worden van 9 crewleden en op Banque Populaire stappen zelfs 11 extra zeilers op. Dat deze 3 maxi’s hetzelfde weervenster gaan kiezen is nog lang niet zeker. De ideale condities voor een solo zeiler zijn niet noodzakelijk dezelfde als voor een ganse bemanning.

Je kan het laatste nieuws van Thomas Coville volgen op www.sodebo-voile.com en uiteraard houdt ook ClubRacer een oogje in het zeil.

Foto’s: Jean-Claude Figenwald/Sodebo

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: