Zeilracer Eclectic neemt deel aan legendarische zeilrace

Zeilracer EclecticDe zeilracer Eclectic van ondernemer Koen Lockefeer zal in augustus van dit jaar deelnemen aan de Fastnet Race. Een legendarische en omstreden race die al sinds 1930 een begrip is in de zeilsport en een must op het CV van menig wedstrijdzeiler.
“Deze race staat al jaren op mijn verlanglijstje” verklaart Koen Lockefeer. “Twee jaar geleden had ik mijn zeiljacht Eclectic ook al ingeschreven voor de race, maar toen hebben een uur voor de start moeten besluiten om niet te gaan. De weersvoorspellingen waren te heftig om een veilige race te kunnen garanderen voor mijzelf en mijn bemanning”.

De Rolex Fastnet Race start op 9 augustus vanuit Cowes op het eiland Wight voor de Engelse zuidkust. 608 nautische mijlen lang voert de route langs de kust naar Landsend waar de vloot afbuigt de Ierse zee op. Fastnet Rock is een vuurtoren eiland net onder de Ierse kust. Een memorabel en indrukwekkend moment voor iedere zeiler die het voor de eerste keer ziet. Daarna begint de sprint terug naar de finish in het Zuid-Engelse Plymouth.

Veiligheid staat voorop in deze wedstrijd, die in zijn huidige vorm al sinds 1930 wordt gevaren. In de beginjaren haalden veel schepen de finish niet vanwege de moeilijke en zware route. Dit is geen wedstrijd voor onervaren zeilers. Tragedie overschaduwt deze oceaan race die in 1979 een absoluut dieptepunt kende toen de vloot in een heftige storm terechtkwam waarbij 15 mensen het leven lieten en 25 schepen zijn vergaan. Toch wil Lockefeer de race absoluut varen. “Het is een mijlpaal voor iedere zeiler, een must-do”.

Team Eclectic in Spi Ouest 2007Team Eclectic in Spi Ouest 2007Lockefeer kiest voor deze race een aantal van de beste zeilers van Nederland. “Uiteraard gaan de vaste bemanningsleden mee en daarnaast heb ik mensen aan boord gevraagd met veel offshore ervaring. Onze navigator gaat dit jaar zijn 17e Fastnet Race varen. Daarnaast komt Gerd-Jan Poortman terug aan boord na zijn Volvo avontuur”. Poortman is een professioneel zeiler die zojuist zijn tweede Volvo Ocean Race heeft afgerond. Vier jaar geleden was hij voordekker op de ABN AMRO II en nu vaart hij met de Delta Lloyd in de grootste oceaanrace ter wereld. Ook Sander Pluijm, de mediaman van team Delta Lloyd, en bekend van het programma Stoere Mannen, Hoge Golven, stapt aan boord.

608 Nautische mijlen staan gelijk aan 1126 kilometer. Bij voldoende wind zal de race ongeveer 3 tot 5 dagen duren. Bij weinig wind kan dat zomaar een paar dagen langer worden. “We gaan dus niet ’s avonds naar de kant om te slapen” legt Lockefeer uit “het is continue wedstrijdzeilen en hard varen. Iedere verandering in de wind of koers brengt een actie aan boord met zich mee. We zullen steeds zeilen wisselen en dat is veel werk. Om de bemanning scherp en alert te houden zullen we een wachtsysteem hanteren. Vier uur op en vier uur af. Soms varen we een offshore race van 20 of 24 uur, dan blijft iedereen doorgaans wakker. Maar dit is te ver. Mensen moeten slapen anders haal je het einde niet”. Goed eten is ook belangrijk. Tijdens het varen is er geen tijd om uitgebreide maaltijden klaar te maken. Koken voor 14 man in een klein keukentje is er niet bij. Eclectic kiest daarom voor gevriesdroogd eten. “Kokend water erop, 20 minuten laten staan en je hebt heerlijke lasagne” Lockefeer lacht “Het is niet eens vies. We vullen het dieet verder aan met winterpenen, M&M’s en energy repen”.

Team Eclectic vaart al sinds 2000 nationale en internationale wedstrijden, met als hoogtepunt het winnen van de North Sea Regatta in 2008. Hét zeilevenement van Nederland waaraan zo’n 400 boten en 3000 zeilers aan deelnemen. Onderdeel van dit evenement is een wedstrijd naar Engeland en terug. “Zeezeilen is een uitdaging. Het kan heel spannend en intens zijn, maar we hebben ook al meegemaakt dat er geen wind was, dan lig je zomaar uren te dobberen zonder vooruit te komen. Probeer dan maar eens scherp te blijven.”

De Eclectic vaart onder de vlag van de Zeilclub Kurenpolder in Hank. Lockefeer legt uit: “Dat is eigenlijk gekomen omdat een groot deel van de bemanning in hun jeugdjaren lid was van deze kleine en gezellige Brabantse club. Mijn dochters gingen daar op zeilkamp en toen zijn we maar lid geworden. Ik ben er trots op om voor deze club uit te komen. Bij mijn weten zijn wij de enigste grote boot die wedstrijden vaart onder het ZCK vaandel.”

De Fastnet Race start op 9 augustus 2009 en kan via het internet gevolgd worden. Alle boten zullen worden voorzien van een tracker. Zo kunnen de thuisblijvers de verrichtingen van het team volgen.

http://fastnet.rorc.org/

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: