Team Den Boer wint Szczecin Matchrace grade 3

Team Den Boer wint Szczecin Matchrace grade 3Team Den Boer doet al een aantal jaar mee aan matchraces door europa. Tot nog toe met goede resultaten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. De matchraces worden door het team voornamelijk gebruikt om aan de boothandelijk te werken voor hun fleetrace campagne in de J22. Het team bestond voor dit evenement uit stuurman Jeroen den Boer, grootzeiltrimmer Melissa Zwaan en trimmer Martijn Punt. De laatste matchrace voor de Wereld Ranglijst van het team was alweer de Slag om Delft in Mei van dit jaar met een zinderende finale tegen Jurjen Feitsma die was vastgelegd en gepost op youtube.

Polish Matchrace Tour

In Polen hebben ze inmiddels een serieuze Matchrace Tour opgezet bestaande uit 12 evenementen verspreid over Warschau, Poznan, Krakow, Szczecin, Gizycko, Gdynia en Olsztyn. De boten die ze hier voor hebben zijn vier Skippy's, deze bootjes zijn iets kleiner dan een J22 en met een met een loden zwaard van 30 cm breed in plaats van een echte kiel en een Gennaker in plaats van een spi!

Group A

Omdat de best geplaatste deelnemer, Marek Stańczyk (nummer 32 van de wereld) auto pech had en 600 km van Szczecin woonde, besloot de organisatie met poule B te beginnen. De poule A moest dus nog even wachten, iets wat team Den Boer niet erg vond aangezien ze de boot nog nooit van dichtbij gezien hadden en zo konden ze dus nog even afkijken bij de meer ervaren Poolse teams.

De eerste wedstrijd voor team Den Boer was pas in de middag tegen Szymik uit Polen, De wedstrijd tegen de nummer 2 in het klassement van de Polish Matchrace Tour was er een uit het boekje, vlak voor het startschot wist Jeroen hem een penalty aan te smeren en konden ze bij hem weg zeilen. De 2de race van de dag was tegen Stanczyk, de number 32 van de ISAF World Matchrace Rankings. Door onhandig verdedigen verloren ze deze wedstrijd die ze vanuit achterstand nog even leken te winnen maar helaas. De derde wedstrijd tegen Hansen uit Denemarken werd gewonnen.

Dag 2 Gevecht voor de halve finale

Team Den Boer begon slecht door het verlies van twee wedstrijden die ze eigenlijk niet mochten verliezen om door te gaan in het evenement. Extra pijnlijk was dat ze er eentje weg gaven omdat een uitstaande penalty werd vergeten! Om in de kwart finale terecht te komen moest er nog een derde wedstrijd worden gewonnen. Dit moest dan gebeuren tegen Zbroja, die tot dan toe al zijn matches had gewonnen. In een bijzonder spannende wedstrijd won het team van Jeroen deze match en konden ze als 3de door naar de kwart finales terwijl de nummers 1 van beide poules, Pomorski en Zbroja, direct door gingen naar de halve finales. De nummers 2 tot en met 4 van beide pouls konden zich via de herkansing (kwart finales) nog plaatsen. Zes teams vochten voor de laatste 2 posities in die halve finales. Uiteindelijk wist team Den Boer vier van de vijf wedstrijden te winnen en zo als 2de door te gaan.

In Poule B wist het team van Jurjen Feitsma de kwart finale helaas niet te halen.

Halve finale

In de eerste wedstrijd verloor het team de start en konden ze niet de controle terug krijgen. In de tweede wedstrijd trokken ze de controle weer naar zich toe door agressiever te varen en de tegenstander continue op te jagen. Deze tactiek werkte uitstekend en leverde na 2 gewonnen wedstrijden een plek in de finale op.

Finale

Eerste prijs voor Team HMCEerste prijs voor Team HMCDe andere finalist was Pomorski die in de andere halve finale had afgerekend met Sawicki. De eerste wedstrijd van de finale werd gewonnen door Team Pomorski door een fout in het laatste rak door team Den Boer. In de tweede wedstrijd het team Pomorski al twee penalties op in de pre-start, waardoor hij direct zijn eerste penalty moest nemen. Hierdoor begon team Den Boer met een voorsprong aan de tweede wedstrijd en kwam de 1-1 niet meer in gevaar. Race 3 begon gelijk, en resulteerde in een tackduel van de start lijn tot de bovenboei. Dit duel werd gewonnen door team Den Boer door de soepelere dubbel-tacks. Inmiddels stond het dus 2-1 voor Den Boer en had hij nog maar een overwinning nodig voor de winst. In de laatste wedstrijd wilde Pomorski geen penalties op lopen. Hierdoor maakte hij het team Den Boer makkelijk om gelijk met hem te starten. Nadat team Den Boer aan de gunstige rechterkant wist te komen om Pomorski vervolgens onder de bomen aan de linker oever te parkeren kon het team haar voorsprong uit bouwen. Met een half rak voorsprong werd de stand 3-1 voor team Den Boer die daarmee de Polish Match Tour Act 6 op zijn naam scheef. Daarmee is het Nederlandse team het eerste "NIET Poolse team dat een Act weet te winnen in de 27 Acts die in de drie jaar van het bestaan van de tour zijn georganiseerd.

Deze overwinning smaakt het team naar meer. En daarom zal het team dit najaar op zoek gaan naar andere matchrace wedstrijden in Europa waaraan het kan deelnemen.

Jeroen's Sailing Weblog: http://ned1333.blogspot.com/

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: