WK F18: Team Boulogne-Kervyn in de Top 10 na 4 kwalificatiereeksen

Team Boulogne-Kervyn in de Top 10 na 4 kwalificatiereeksenNa 4 van de 6 kwalificatiereeksen staat het Team Boulogne-Kervyn op de 9de plaats in het voorlopig klassement. Onder moeilijke omstandigheden met een zuidwestenwind van 5 tot 6 beaufort met pieken van 7 werden slechts 2 van de 4 geplande reeksen afgewerkt. De te hevige wind en de toenemende schade bij de deelnemers noopten de organisatie tot het uitstellen van alle verdere manches. Deze zullen op donderdag moeten worden gezeild.

De dag begon nochtans goed met een zuidwester van een flinke 4 beaufort. In de eerste reeks zeilden Emmanuel Boulogne en Tanguy Kervyn van het MExT Sailing Team naar een vierde plaats aan de eerste in-de-windse boei. Ook het spirak verliep probleemloos en konden ze hun positie vasthouden. In de tweede ronde slaagden ze er in om in het kruisrak een plaats op te schuiven en konden ze als 3de aan het laatste spirak beginnen. Een windshift sloeg hen echter terug naar de 6de plaats en tot overmaat van ramp raakten ze de boei van de poort net voor de finish. Hierdoor dienden ze een 360 graden strafrondje te maken waardoor ze nog eens 2 plaatsen verloren en uiteindelijk als 8ste finishten.

In de tweede reeks was de wind inmiddels aangetrokken tot een 5-6 beaufort met pieken van 7. Dergelijke omstandigheden zijn verre van ideaal voor de Formule 18 catamarans en heel wat boten sloegen dan ook om. Ook Emmanuel Boulogne en Tanguy Kervyn waren het slachtoffer van een niet te vermijden windruk in het eerste spirak en kapszeisden toen ze in een top 5 positie lagen. Gelukkig slaagden ze er snel in om de boot opnieuw recht te trekken en konden ze de reeks finishen op een 18de plaats. In het voorlopig klassement staan ze nu op een 9de plaats op 32 punten van de leiders Micha Heemskerk en teamgenoot Bastiaan Tentij.

Emmanuel Boulogne verklaarde achteraf: "Het is jammer dat we onze 3de plaats niet hebben kunnen vasthouden in de eerste reeks en dat we omsloegen in de 2de. Toch zijn we tevreden over onze prestaties en het feit dat we deze dag zonder schade hebben afgesloten. Uiteindelijk zijn we nog altijd op schema voor een top 10 in het eindklassement. Zowel in licht als zwaar weer gedraagt onze Cirrus B1 zich voortreffelijk en hebben we kunnen bewijzen dat we ons kunnen meten met de grote fabricanten als Hobie Cat en Nacra".

Na vier van de 6 kwalificatiereeksen is de top 3 van het voorlopig klassement als volgt:

1. Micha Heemskerk-Bastiaan Tentij (NED) - 13 punten
2. Jean-Christophe Mourniac-Alexandre Guyader (FRA) - 13 punten
3. François Morvan-Mathieu Vandame (FRA) - 16 punten

Uittredende wereldkampioenen 2008 Coen de Koning-Thijs Visser zijn na de 2 reeksen van vandaag van de eerste naar de 4de plaats weggezakt met 18 punten. Het wereldkampioenschap Formule 18 vindt plaats in Duinbergen van 11 tot 17 juli. Aan het evenement nemen 176 teams deel uit 16 landen. Meer informatie over het evenement en het volledige klassement kan worden gevonden op de volgende site: www.f18worlds2009.com.

Meer informatie over de MexT Sailing Team leden kan worden gevonden op www.mextsailingteam.be.

Tekst: Filip Lecomte

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: