Turbulent einde WK Formule 18 - Knokke-Heist

Tijdens de laatste dag van het WK Formule 18 waren de weergoden de zeilers goed gezind. De laatste dagen heeft de organisatie er alles aan gedaan een geldig WK te creëren door de verplichte zes kwalificatieraces gisteren af te ronden. Vandaag kon het kwartje alle kanten opvallen, de nieuwe wereldkampioen was nog niet bekend. Zou Coen de Koning met zijn nieuwe teamgenoot Thijs Visser de titel kunnen prolongeren of was het dit jaar de beurt aan Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij? Een spannende laatste racedag was het resultaat. De Koning/Visser beklommen voor Nederland ook dit jaar opnieuw het podium om het goud mee naar huis te nemen.

De condities voor vandaag waren op z’n minst turbulent te noemen. De dag begon met een straffe 4 beaufort die later op de dag aantrok naar flink 6 beaufort. Veel zeilers kozen tijdens de tweede race van de dag om het spinakerrak alleen op fok en grootzeil te varen. Hoge golven met flinke vlagen was zelfs voor de topzeilers te veel van het goede, ‘overleven’ was het credo. Ondanks de extreme condities waren er felle gevechten op het water. De Koning/ Visser en Heemskerk/Tentij kwamen elkaar constant in wisselende positie tegen bij de boeirondingen. Een diskwalificatie (bfd) voor Heemskerk/Tentij tijdens de laatste race maakte een einde aan hun podiumambities. De Koning/Visser hielden de rust en hengelden opnieuw het WK binnen.

Groeistuipen

Don Findlay, de latende president secretary van de Formule 18 klasse, kijkt tevreden terug op een gelsaagd evenement: “Dit jaar hadden we weer meer boten, meer landen en meer vertegenwoordigende merken. De snelheid waarmee we groeien is echt gigantisch, maar gelukkig weten we het allemaal prima te managen.” Verder laat Findlay doorschemeren dat de eerste verkennende gesprekken overzees gevoerd worden. 2012 zou het eerste jaar kunnen worden dat het WK niet in Europa, maar in Amerika gevaren zou kunnen worden. Mocht dit doorgaan dan zal er een EK F18 worden gehouden in Europa. Over het WK 2011 wordt nog druk gesproken. De intentie ligt op tafel om naar Hongarije te gaan. “We hebben dan alleen een klein probleem. Het WK wordt altijd in juli gehouden, alleen is er in die maand nagenoeg geen wind in Hongarije”, lacht Findlay. Eind dit jaar zal hier over worden beslist.

Ontlading tijdens de prijsuiteikingOntlading tijdens de prijsuiteikingHet voorstel t.a.v. de overgang van Formule 18 regelgeving naar Standard Class Rules Format (SCR) is er bijna door. Op een aantal kleine puntje na kan de organisatie het voorleggen aan de ISAF zonder alle formaliteiten opnieuw te moeten doorlopen. Hopelijk is dit jaar alles rond en kan de F18 klasse volgens SCR gaan varen.

Uitslag goldfleet:
1. De Koning/Visser (Nacra Infusion) 37 punten
2. Wilson/Lynch (Shockwave) 37 punten
3. Styles/Van West (Nacra Infusion) 58 punten

Meer foto's via de ClubRacer fotogalerij: WK F18 2009

www.rbsc.be
www.f18worlds2009.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: