Team Boskalis pakt goud en brons bij WK F18 catamaranzeilen

De Koning/Visser in actieAfgelopen vrijdag 17 juli 2009 wist Team Boskalis stuurman Coen de Koning, dit keer met Thijs Visser, op hun Nacra Infusion de wereldtitel in het Belgische Knokke-Heist te prolongeren. Teamgenoten Hugh Styles en Ferdinand van West pakten het brons. Gunnar Larsen en Stefan Dubbeldam zetten de laatste dag nog een mooie reeks neer en klommen van de zestiende naar de vijfde plaats. Sascha Larsen en Christa van Helden eindigden als beste gemengde duo op de twaalfde plek van de 173 cats.

Het weer was de hele week een moeizame factor. Extreem lichte wind op maandag en dinsdag. Op woensdag wakkerde de wind flink aan tot een dikke windkracht zes, gevolgd door een matige bries op donderdag. Door deze moeilijke omstandigheden waren de zes kwalificatiewedstrijden pas donderdagavond een feit. De voorspellingen voor vrijdag waren dusdanig slecht dat het racecomité besloot om de eerste start te vervroegen naar 9.00 uur 's ochtends. Dat bleek niet voor niets, want 's middags woei het soms meer dan 30 knopen. Op vrijdag begon de titanenstrijd pas echt. De Koning en Visser gingen als eerste naar de gouden vloot, op twee punten gevolgd door hun landgenoten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij.

De Koning vanmiddag: "We hebben deze week onze aandacht goed gericht, tot gisteravond. Toen realiseerde ik me dat ik tegen mijn eigen verwachting in misschien voor een tweede keer kon winnen." Bij de eerste start zochten de twee Nederlandse kemphanen elkaar al op. De Koning: "We lagen iets boven Mischa op de lijn. Daarna was het matchracen tot de finish. Terwijl we dat deden, voeren we weg van de rest van het veld. Dat was fantastisch. Alleen misten we in het laatste spinnakerrak de gate. We waren te veel bezig met de positionering en werden daardoor tweede." Bij de tweede start kwamen De Koning en Visser niet lekker weg en gingen ze als elfde door de finish.

Inmiddels woei het al een dikke windkracht zes met flinke uitschieters in de buien. De Koning: "De laatste race met zoveel wind was chaos. Bij de pin (linkerzijde startlijn) gingen een paar boten te vroeg varen. Wij lagen er iets boven, maar we zaten wel wat in de vuile wind. Heel veel teams gingen tegen de wind in prikken, terwijl wij juist druk loosden en lager stuurden. We gingen zoveel harder dat we naar voren voeren. We lagen drie of vier bij de laatste gate. Ondanks dat we voorzichtig deden, gingen we toch om. Dat was echt bizar en dan word je dertiende. Daar baalde ik enorm van." Na de finish hoorde het duo dat hun grootste rivalen Heemskerk en Tentij te vroeg waren gestart. De Britten Rob Wilson en Marcus Lynch hadden een sterke slotdag en kwamen uiteindelijk op het gelijke aantal punten uit. De Nederlanders hadden meer eentjes gevaren en wonnen daardoor de serie en dus de wereldtitel.

Jongste wereldkampioen ooit
Thijs Visser is met zijn negentien jaar de jongste F18 wereldkampioen ooit: "Het is echt een heel speciaal jaar. Toen ik in oktober van Coen een telefoontje kreeg en er een mogelijkheid was dat we samen zouden gaan zeilen, kon ik dat al haast niet geloven. Uiteindelijk is gebleken dat we qua karakters goed bij elkaar passen. Ik denk dat dat onze kracht is. Waar ik het meeste aan heb gehad, is dat Coen een hele goede zeiler en coach is. Hij heeft me het afgelopen half jaar zoveel dingen bijgebracht. Daarom kon ik veel vooruit gaan en zijn we als team zo gegroeid."

Brons voor Styles/Van West
Styles/Van West onder spiStyles/Van West onder spi"Het was moeilijk vandaag", aldus Ferdinand van West na afloop. Hij en zijn stuurman Hugh Styles klommen van een elfde naar een derde plek: "Je moest onder spinnaker echt inhouden. Het was belangrijk om je mast overeind te houden. Het was echt super gaaf. Woensdag gingen we nog om, maar nu wisten we wanneer we konden pushen en wanneer niet. Dit was onze beste dag." De mannen gingen als tiende, vierde en tweede door de finish. "Verder verliep het kampioenschap moeizaam.

Larsen/Dubbeldam halen doelstelling
Larsen/Dubbeldam zetten hun spiLarsen/Dubbeldam zetten hun spiGunnar Larsen en Stefan Dubbeldam namen eveneens een eindsprint met een zeer constante slotdag (6-3-6). Ze stegen van de zestiende naar de vijfde plaats. Dubbeldam: "We waren niet echt meer bezig met onze doelstelling van top zes." Het tweetal had maandag namelijk al direct een zwarte vlag (te vroege start met diskwalificatie als gevolg) aan de hangbroeken. Dit resulteerde in een 94ste plaats. Op woensdag ging de fok kapot en sloeg het duo ook nog eens om in een gijp. Dubbeldam: "Toen konden we enkel nog naar voren varen en plezier maken. Om dan toch nog vijfde te worden, is een leuk einde van het evenement.

Larsen/Van Helden: "Kroon op ons werk"
Bij Sascha Larsen en Christa van Helden stond vanmiddag een permanente glimlach op de gezichten. "Vandaag was echt een bekroning op ons team work", jubelde Van Helden. "De enige manier om deze moeilijke condities te overleven, is als je elkaar volkomen vertrouwt. Ook bij meer dan 30 knopen wind overlegden we nog rustig." Volgens Larsen hebben ze tactisch en strategisch sterk gevaren: "En heel stabiel." Ook dit Boskalis-team nam een eindspurt door van de zeventiende naar de twaalfde plek te stijgen. Team Manager Gunnar Larsen tot slot: "Ik ben enorm trots dat alle Boskalis-boten bij de eerste twaalf zijn geëindigd."

De wereldkampioenen 2009De wereldkampioenen 2009Top 5 WK F18 2009:
1. NED - De Koning/Visser, 37 punten
2. GBR - Wilson/Lynch, 37 punten
3. GBR - Styles/Van West, 58 punten
4. AUS - Ashby/Howden, 63 punten
5. NED - Larsen/Dubbeldam, 67 punten
12. NED - Larsen/Van Helden, 109 punten

www.teamboskalis.com
www.f18worlds2009.com

Foto’s: Pierrick Contin

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: