Martin's Nieuwpoort Channel Race 2009

Ronny Nollet - La Promesse - eerste MultihullDoor de bijzonder zware weersomstandigheden in het Kanaal werd het doorzettingsvermogen van de 27 deelnemers, die net hebben meegedaan aan de derde editie van de Martin's Nieuwpoort Channel Race, zwaar op de proef gesteld. Na 3 à 5 dagen hardnekkig racen, betekende de finish dan ook voor velen een ware overwinning. Na Wight en Sark te hebben omzeild, heeft de vloot op het grote parcours de iets wat onverwachte maar zeer verdienstelijke winnaar gevierd. Op het kleine parcours hebben de Mini's 6.50 de toeschouwers gedurende drie dagen in spanning gehouden.

Bij de start, op zondag 12 juli om 15u, scheen een stralende zon en stond er een ZW 5. De deelnemers wisten dan reeds dat de wind vanaf dinsdag sterk zou toenemen in kracht. Op dat moment zouden de meesten onder hen zich in het midden van het Kanaal bevinden vooraleer ze Sark zouden bereiken.

De snelsten onder hen - zoals de Trimaran La Promesse van Ronny Nollet en de Open 45, Flicka IV (ex-Hallucine/Biotonic) - ontsnapten net aan deze windstoot. Desondanks kon enkel Ronny Nollet en zijn ervaren crew er van profiteren om de finish in een recordtijd te halen (77u22’). De monohulls liepen achterstand op toen ze tegen de stroom in de Raz Blanchard passeerden.

De rest van het peloton kreeg in de regio van de Kanaaleilanden gedurende meer dan 24u de grillen van Aeolus te verduren. Deze windstoot, die met momenten meer dan windkracht 8 haalde, werd voor sommigen te veel van het goede. Enkelen gingen tijdelijk schuilen, anderen gaven het op omdat de crew uitgeput was of omwille van materiële schade.

Op datzelfde moment bereikten de drie Mini's 6.50, die op het kleine parcours aan het zeilen waren, de finish. Na 400 zeemijlen waren er maar 50 seconden tijdsverschil tussen de twee eersten : Gin Tonic van Maxime Huard en Felicity II van Bert Bossyns.

 Aankomst Romeo Charlie II  - eerste in IRC monohulls (gecompenseerde tijd) Aankomst Romeo Charlie II - eerste in IRC monohulls (gecompenseerde tijd)Zodra ze terug noordwaarts zeilden, waren er nog maar 3 monohulls die kans maakten op de overwinning in gecompenseerde tijd (klassement volgens IRC meeting). Ondanks hun ruime voorsprong in reeële tijd konden de 3 snelsten (Flicka IV, de Open 45 en de twee Class 40, Merena en Sail On) enkel nog vechten voor de « Honour of the Line » door de aankomstlijn als eerste in hun categorie in reeële tijd te halen. Deze symbolische overwinning werd door Flicka IV, geschipperd door Julien Laenen, behaald met slechts 1min40sec voorsprong op Sail-On van Markus Hackenjos.

Het vervolg werd spannend vermits de drie volgenden kans maakten op de overwinning in gecompenseerde tijd (Mojo, Roméo Charlie II en CTP) en allen toekwamen binnen een tijdspanne van 4u .

Mojo, geschipperd door Frank van der Mijnsbrugge, raakte vrijdagochtend als eerste over de aankomstlijn. 7min53sec later volgde Romeo Charlie II, na meer dan 4 dagen en 710 zeemijlen wedstrijd. Toen werd nog vol spanning de aankomst van CTP verwacht (een Elan 340 met een meer voordelige rating dan de boten die nog mee in de running zaten) om de plaatsen op het podium te bepalen. De crew van CTP, geschipperd door Mike Celis, groentje op dit type parcours, heeft helaas de eerste plaats gemist voor minder dan 10 minuten in reële tijd !

De posities van de boten werden via satelliet (transmissie via radiobaken aan boord via Iridium) op de website weergegeven met een update om de 10 minuten. Vele toeschouwers hebben de Martins Nieuwpoort Channel Race dus van dichtbij kunnen volgen.

De 120 bemanningsleden hebben een beetje vermoeid maar tevreden over hun exploot de overwinning van La Promesse (Multihulls), Gin Tonic (Mini 6.50) en Romeo Charlie II (IRC Monohulls) gevierd. Het feest heeft tot laat in de nacht geduurd…. Velen hebben al de volgende editie op hun agenda staan en willen de uitdaging opnieuw aangaan.

Volledig klassement : www.channelrace.be
Tekst: Matthias Lambrecht

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: